Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Η σκηνοθέτις της παράστασης Μαρία Βαρδάκα μιλάει στην "Α": / Μαρία Βαρδάκα: "Το Πορφυρό Νησί" είναι μια πολιτική αλληγορία για την ταλαιπωρία των λαών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η σκηνοθέτις της παράστασης Μαρία Βαρδάκα μιλάει στην "Α": / Μαρία Βαρδάκα: "Το Πορφυρό Νησί" είναι μια πολιτική αλληγορία για την ταλαιπωρία των λαών

Ένα έργο για τα πάθη και τις αγωνίες όλων των θιάσων αλλά και τη μοίρα όλων των λαών διαπραγματεύεται μεταξύ άλλων “Το Πορφυρό Νησί” του Μπουλγκάκοφ, όπως μας εξηγεί η σκηνοθέτις της παράστασης και μεταφράστρια του έργου Μαρία Βαρδάκα. “Ταυτόχρονα, το έργο παρακολουθεί και την αέναη πάλη της τέχνης ενάντια στη λογοκρισία και ενάντια στη χρήση της για σκοπούς εντελώς αντιφατικούς με την ίδια την τέχνη" προσθέτει για την παράσταση που ανεβαίνει κάθε Πέμπτη στο Θέατρο Άλφα / Ιδέα σε μια συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης.

“Η αρχική σκέψη για την παράσταση είχε να κάνει με το κεντρικό θέμα του έργου ‘Το Πορφυρό Νησί’, που έχει δύο άξονες. Ο ένας αφορά την ιστορία του συγγραφέα που πηγαίνει να δώσει το έργο του προκειμένου να ανέβει, το οποίο ωστόσο πρέπει πρώτα να περάσει από επιτροπή λογοκρισίας. Παρακολουθούμε έτσι κατ’ αρχάς τις περιπέτειες του συγγραφέα και του θιάσου σε σχέση με τη λογοκρισία” προσθέτει η σκηνοθέτης.

Ο ίδιος ο Μπουλγκάκοφ μέσα από το έργο σχολιάζει τη λογοκρισία στην τέχνη, που παρουσιάζεται απροκάλυπτα επί σκηνής ως ένα βασικό εργαλείο της νέας λαϊκής δημοκρατίας της Σοβιετικής Ένωσης της εποχής. Καταγγέλλει έτσι τη χειραγώγηση της σκέψης ως κεντρικό μοχλό του νέου καθεστώτος, με την οποία ο ίδιος ήταν φανερά αντίθετος και από την οποία είχε τόσο δεινοπαθήσει. Μέσα από την κωμική υπερβολή, στηλιτεύει κάθε μορφή πολιτεύματος που δεν υπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες και τα δικαιώματα των πολλών, είτε αυτή είναι η μοναρχία είτε η αστική είτε η λαϊκή δημοκρατία και δεν χαρίζεται σε κανέναν που παίζει στις πλάτες του λαού επαίσχυντα παιχνίδια εξουσίας και οικονομικών συμφερόντων.

Σύμφωνα με τα όσα προσθέτει η σκηνοθέτις, “ο δεύτερος άξονας του έργου είναι η κυρίως ιστορία του Πορφυρού Νησιού. Πρόκειται για μια αλληγορία που διαπραγματεύεται την ταλαιπωρία των λαών, των ιθαγενών στο νησί, που ταυτόχρονα είναι η ταλαιπωρία όλων των λαών σε σχέση με τα οικονομικά συμφέροντα που πολύ συχνά διαπλέκονται με την εκάστοτε εξουσία εις βάρος τους”.

Στην παράσταση ένας ρωσικός θίασος του 1928 ανεβάζει ένα παραμύθι για ένα φανταστικό νησί που κατοικείται από ιθαγενείς. Δύο από αυτούς καταδικάζονται σε θάνατο με την κατηγορία της υποκίνησης επανάστασης εναντίον του μονάρχη. Όμως, την τελευταία στιγμή κατορθώνουν να δραπετεύσουν και να χαθούν στη θάλασσα. Κατόπιν, στο νησί καταφτάνει ένα πλοίο με Ευρωπαίους αριστοκράτες, με τους οποίους ο μονάρχης κλείνει μια πολύ «συμφέρουσα» συμφωνία: να τους πουλήσει τα μαργαριτάρια που παράγονται στο νησί για μερικά βαρέλια ρούμι και λίγα μέτρα ύφασμα. Η συμφωνία κάνει πανευτυχείς και τις δύο πλευρές! Τι θα ακολουθήσει, όμως, όταν αναπάντεχα εκραγεί το ηφαίστειο του νησιού;

"Ο θεατής θα δει μια κωμωδία. Η αλληγορία περνά μέσα από μια σειρά από περιπέτειες που στο τέλος θα συνδυαστούν με το κομμάτι της λογοκρισίας. Κάτι που ταλαιπώρησε πάρα πολύ τον ίδιο σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Μια λογοκρισία που υφίστατο όχι μόνο ο ίδιος αλλά και η σοβιετική δραματουργία. Κάτι που ήταν ο δεύτερος βασικός άξονας του έργου που επέμεινα” καταλήγει η Μ. Βαρδάκα, μιλώντας για μια “πάρα πολύ δημιουργική διαδικασία μεταξύ του θιάσου”.

«Το Πορφυρό Νησί» από τα μέσα Απριλίου θα παρουσιαστεί στην Κοζάνη και σε περιοδεία σε κοντινούς δήμους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL