Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Από τη Λούλα Αναγνωστάκη στους Calexico
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Από τη Λούλα Αναγνωστάκη στους Calexico

Μικρότερης έκτασης, αλλά ισχυρού ενδιαφέροντος το πρόγραμμα του Ελληνικού Φεστιβάλ, που παρουσιάστηκε χθες από τον καλλιτεχνικό διευθυντή Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο. Οι παραστάσεις μειώθηκαν από 127 σε 87, επιστρέφουν ορισμένες επαναλήψεις που συζητήθηκαν, αλλά παρουσιάζονται και νέες παραγωγές, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζει το αφιέρωμα στη Λούλα Αναγνωστάκη, αλλά και ονόματα όπως η Μάρτα Άργκεριχ, ο Στινγκ, οι Καλέξικο, ο Βαρλικόφσκι, ο Ζυλιέν Γκοσλέν, ο Ίβο Βαν Χόβε κ.ά.

Το Φεστιβάλ, που δείχνει φέτος να μην έχει επικαλύψεις παραγωγών, εισέρχεται στη καλοκαιρινή περίοδο με προϋπολογισμό 10 εκατομμυρίων ευρώ, πλεόνασμα μεταξύ 700 και 800 χιλιάδων ευρώ, χωρίς καμία έκτακτη επιχορήγηση, και νέες συνεργασίες και δεδομένα.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Πέτρος Σταυριανός εξέφρασε την ευχή και την ελπίδα το πλεόνασμα να επενδυθεί σε υποδομές. “Ελπίζουμε να περισσέψει και για καλλιτεχνική προίκα” πρόσθεσε. “Επιδιώκουμε τον απογαλακτισμό μας από το ΥΠΠΟ και δεν νομίζω ότι οι πολιτιστικοί φορείς πρέπει να στηρίζονται μόνο στις επιχορηγήσεις” κατέληξε.

Αγγλικοί υπέρτιτλοι θα υπάρχουν σε όλες τις παραστάσεις, αλλά θα εμφανίζονται και υπότιτλοι για μη ακούοντες. Σύμφωνα με τον Β. Θεοδωρόπουλο στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, όπου παρουσιάστηκε και το πρόγραμμα, θα φιλοξενηθεί εγκατάσταση του Φεστιβάλ, θα συνεχιστούν συμπαραγωγές και εξεύρεση χορηγιών, καθώς δημιουργήθηκε και αντίστοιχο τμήμα, ενώ εξετάζεται η δυνατότητα συμμετοχής σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Διευκρινίζεται πως κάποιες παραγωγές του Φεστιβάλ υλοποιούνται χάρη στο τριετές πρόγραμμα ΕΣΠΑ από το ΠΕΠ Αττικής.

Συνεχίζεται και φέτος η συνεργασία με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Ξεκινούν καινούργιες συνεργασίες με μια σειρά φορείς, όπως το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, που θα φιλοξενήσει στην αυλή του στην Πλάκα μια σειρά συναυλίες, αλλά και το Ωδείο Αθήνων, με το οποίο συνδιοργανώνονται μουσικές πλατφόρμες. Με το ΜΙΕΤ υπάρχει η προοπτική συνεργασίας του για την πραγματοποίηση μιας σειράς εκδόσεων σχετικών με το αρχαίο δράμα.

Συνεχίζεται η συνεργασία με το Δίκτυο Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων Athens Culture Net, ειδικά σε μια σειρά παραστάσεων του σύγχρονου ελληνικού προγράμματος του Φεστιβάλ, αφιερωμένων στη λογοτεχνία και το βιβλίο, που εντάσσονται στο πρόγραμμα της Αθήνας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας του Βιβλίου 2018 της UNESCO.

Αφιέρωμα στη Λούλα Αναγνωστάκη

Το Ελληνικό Φεστιβάλ τιμά τη σπουδαία δραματουργό Λούλα Αναγνωστάκη με ένα σφαιρικό αφιέρωμα που διαρθρώνεται σε τέσσερα ξεχωριστά μέρη. Μια μαραθώνια ραδιοφωνικής υφής παρουσίαση του συνόλου του έργου της από τη Ρούλα Πατεράκη, σε μια επτάωρη παράσταση με την συνδρομή ηθοποιών που έχουν σημαδέψει τις πρώτες ερμηνείες των ρόλων της.

Θα ακολουθήσει η σκηνοθεσία της Πόλης από τον Γιάννη Μόσχο και μια σκηνογραφημένη έκθεση που θα λειτουργήσει ως εισαγωγή στον ιδιαίτερο κόσμο της με οδηγό ανέκδοτο αρχειακό υλικό. Το αφιέρωμα θα κλείσει με ένα συμπόσιο όπου θα συμμετάσχουν δημιουργοί, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, συγγραφείς.

Στο Ηρώδειο

Στο Ηρώδειο παραμένει αιχμή το μουσικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει τη θρυλική πιανίστα Μάρτα Άργκεριχ, που λόγω ασθένειας δεν εμφανίστηκε πέρυσι. Ο Νίκος Κυπουργός θα παρουσιάσει μια μεγάλη συναυλία αφιερωμένη στις μουσικές της βόρειας Ελλάδας μέσα από μουσικές και γλώσσες που συγκατοικούν στις παρυφές της Εγνατίας. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν η συναυλία των Galexico, η παράσταση New Worlds, όπου ο Αμερικανός ηθοποιός Μπιλ Μάρεϊ αφηγείται και ερμηνεύει, υπό τον Γερμανό τσελίστα Γιαν Βόγκλερ, συνθέσεις Φόστερ, Γκέρσουιν και Μπερνστάιν και αποσπάσματα κλασικών Αμερικανών ποιητών και λογοτεχνών. Θα υπάρξει αφιέρωμα στον Λευτέρη Παπαδόπουλο, ενώ η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, υπό τον Βύρωνα Φιδετζή, θα παρουσιάσει τη σημαντική ελληνική όπερα Περουζέ του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, στην πρώτη παράστασή της μετά από σχεδόν 70 χρόνια. Η Αντιγόνη θα παρουσιαστεί σε σκηνοθεσία Αιμίλιου Χειλάκη και Μανώλη Δούνια, ενώ θα εμφανισθεί και η Νάνα Μούσχουρη.

Στην Πειραιώς

Στην Πειραιώς 260 συνυπάρχουν ενδιαφέρουσες παραστάσεις. Από το “Φαρενάιτ 451” σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου και το “Πορνοστάρ - Η αόρατη βιομηχανία του σεξ” σε σκηνοθεσία Κων/νου Ρήγου, στον “Οδυσσέα ” του Τζόις από τους Elephas Tiliensis και το “Ελλάς Μονάχου” για τη μετανάστευση, των Αζά και Τσινικόρη.

Επιστρέφει ο Κριστόφ Βαρλικόφσκι, οι Τρεις Αδελφές παρουσιάζονται στη νοηματική από τον Ρώσο Τιμοφέι Κουλιάμπιν, ο Ούγγρος Κορνέλ Μουντρούτσο σκηνοθετεί το “Απομίμηση ζωής”, τεράστιες μαριονέτες που αναπαριστούν κομμουνιστές ηγέτες περιφέρονται σε ένα ψεύτικο δάσος κάπου στην Κολομβία διά χειρός Mapa Teatro και ο Jaha Koo βάζει ηλεκτρικούς βραστήρες ρυζιού να αφηγηθούν τη ζωή στη σύγχρονη Κορέα. Οι Nature Theater of Oklahoma, που έρχονται πρώτη φορά στην Ελλάδα, παρουσιάζουν το αμερικανικό Κυνήγι της Ευτυχίας.

Στο χορό θα παρουσιαστούν μεταξύ άλλων έργα όπως το Enfant του Boris Charmatz, η παράσταση - συναυλία των Γιάννη Μανταφούνη και Manon Parent, η Marlene Monteiro Freitas κ.ά.

Στο Μέγαρο Μουσικής

Με ένα μνημόνιο που υπογράφεται αυτές τις μέρες μεταξύ Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και Ελληνικού Φεστιβάλ για την ανταλλαγή χώρων και την πραγματοποίηση συμπαραγωγών, συνεχίζεται η συνεργασία των δυο φορέων. Ο σκηνοθέτης Ίβο Βαν Χόβε θα παρουσιάσει δύο έργα του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν και ο Ζυλιέν Γκοσλέν θα παρουσιάσει το 1993, την ιστορία της Σήραγγας της Μάγχης από το άνοιγμά της το 1993 μέχρι τη «Ζούγκλα», τον άθλιο καταυλισμό μεταναστών στο Καλαί.

Άνοιγμα στην πόλη

Από τις παραστάσεις και περφόρμανς που θα δοθούν σε ελεύθερους χώρους της Αθήνας και του Πειραιά ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων η καλλιτεχνική κολλεκτίβα influx που θα παρουσιάσει στη Πλατεία Κοραή μια διαδραστική περφόρμανς ανάμεσα σε βλέποντες και μη, η Χρηστίνα Γαρμπή θα παρουσιάσει το διήγημα του Εμπειρίκου “Ζεμφύρια ή το Μυστικόν της Πασιφάης”, η Δάφνη Κοκκίνη που θα παρουσιάσει το “Αγαθόφρων - Ο άτλας του συλλέκτη”, η ομάδα pelma της Λίας Χαράκη κ.ά.

Ο εικαστικός Παντελής Μάκκας θα παρουσιάσει στην Πειραιώς 260 την εγκατάσταση “Αντιστολή”, καλλιτεχνική αναπαράσταση της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL