Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
«Οι Δαιμονισμένοι» του Μπογκομόλοφ / Καμικάζι αυτοκτονίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Οι Δαιμονισμένοι» του Μπογκομόλοφ / Καμικάζι αυτοκτονίας

Οι φιλολογικές του σπουδές δίνουν στον Ρώσο σκηνοθέτη Κονσταντίν Μπογκομόλοφ τη δυνατότητα για μια «εξαιρετική ανάγνωση» στους «Δαιμονισμένους», που παρουσιάζονται με ελληνικό θίασο από 22 Νοεμβρίου έως 10 Δεκεμβρίου στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών. Σε αυτό συμφωνούν οι περισσότεροι από τους Έλληνες ηθοποιούς που συνεργάζονται το τελευταίο διάστημα μαζί του. «Το θεωρητικό υπόβαθρο της πρόβας υπήρξε εξαιρετικό, πρωτότυπο και σε πολύ μεγάλο βάθος», επισημαίνει ο Μιλτιάδης Φιορέντζης που υποδύεται τον μοναχό Τύχωνα, ρόλο μικρής παρουσίας, σύμφωνα με τη διασκευή που έχει κάνει ο σκηνοθέτης, ενώ στο πρωτότυπο ο Τύχωνας είναι ένας σπουδαίος και εμβληματικός ρόλος.

«Τον ενδιαφέρει πάρα πολύ η έννοια του θρησκευτικού φανατισμού σε συνδυασμό με όλα τα ερωτήματα του Ντοστογιέφσκι για το καλό και το κακό, τι μας σώζει και τι μας καταστρέφει», εξηγεί ο ηθοποιός, σημειώνοντας πως ο Μπογκομόλοφ εικονοποιεί σε μεγάλο βαθμό το θέμα του θρησκευτικού φανατισμού, με αποτέλεσμα η ματιά του να έχει πολύ ενδιαφέρον. Στην ερώτηση τι αποκόμισε από αυτήν τη συνάντηση και συνεργασία, ο Μ. Φιορέντζης επέμεινε στον τρόπο δουλειάς λέγοντας πως «σε υποκριτικό πλαίσιο ο Ρώσος σκηνοθέτης σε πιέζει να εμπιστευτείς την απλότητα, χωρίς να είσαι αναγκασμένος να ρίξεις φως σε όλα τα νοήματα. Μας δίνει το δικαίωμα του σκηνικού χρόνου, την επιμήκυνσή του και κυρίως το δικαίωμα να μην παίξουμε τα πάντα. Την απλότητα, που είναι κάτι πολύ δύσκολο και το φοβόμαστε όλοι οι ηθοποιοί και το τρέμουμε, ο Μπογκομόλοφ το θεωρεί προαπαιτούμενο».

Σύμφωνα με τον δημιουργό, οι “Δαιμονισμένοι” είναι ένα έργο για τον πόθο της ζωής και τη σαγήνη του θανάτου. Όπως λέει χαρακτηριστικά: «Μια λέσχη αυτοχείρων παρουσιάζει ο Ντοστογιέφσκι: όλοι οι ήρωές του σκέφτονται τον θάνατο και μαγεύονται από αυτόν. Θυμίζουν τους σημερινούς τρομοκράτες - καμικάζι αυτοκτονίας... Η αυτοκτονία στο έργο δεν εκλαμβάνεται ως πράξη απόγνωσης αλλά ως επιλογή ζωής».

Πολιτικός λίβελος αλλά και φιλοσοφικό μυθιστόρημα, οι “Δαιμονισμένοι” εστιάζουν στη δράση ενός κύκλου νεαρών μηδενιστών και ο ρηξικέλευθος Ρώσος μεταφέρει τη δράση των ντοστογιεφσκικών αντιηρώων από τη ρωσική πολίχνη των προεπαναστατικών χρόνων στη σύγχρονη εποχή.

Το τρομερό παιδί του ρωσικού θεάτρου, όπως τον έχει χαρακτηρίσει ο διεθνής Τύπος, είχε συζητηθεί πολύ όταν το 2016 είχε παρουσιάσει στη Στέγη τους «Καραμάζοφ» μεταφέροντας το εμβληματικό μυθιστόρημα από τον ύστερο 19ο αιώνα στα σαλόνια των σημερινών Ρώσων ολιγαρχών μέσα από μια ανελέητη σάτιρα.

Στους “Δαιμονισμένους” πρωταγωνιστούν οι Χρύσα Κουγιουμτζή, Έλενα Μεγγρέλη, Άρης Μπαλής, Αντώνης Μυριαγκός, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Μαρία Πανουργιά, Γιάννης Παπαδόπουλος, Έλενα Τοπαλίδου, Αινείας Τσαμάτης, Μιλτιάδης Φιορέντζης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL