Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
Σεμινάριο – εργαστήριο Μουσειακού θεάτρου τον Οκτώβριο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σεμινάριο – εργαστήριο Μουσειακού θεάτρου τον Οκτώβριο

Το σεμινάριο στοχεύει να εισαγάγει τους/τις συμμετέχοντες/ουσες στο μουσειακό θέατρο και στις δυνατότητες που προσφέρει για εμπλουτισμό της μουσειακής αφήγησης. Στόχοι του σεμιναρίου είναι η εξοικείωση με το πεδίο του μουσειακού θεάτρου στην ελληνική και διεθνή πραγματικότητα, τις πρακτικές διαστάσεις της εφαρμογής ενός έργου μουσειακού θεάτρου, τους τρόπους με τους οποίους το μουσειακό θέατρο μπορεί να δημιουργήσει ένα “ασφαλές πλαίσιο” για την ερμηνεία “δύσκολων” και “ευαίσθητων” θεματικών.

Το μουσειακό θέατρο είναι μια νέα μορφή ερμηνείας στην ελληνική μουσειολογία και μουσειοπαιδαγωγική. Συνιστά ένα είδος μουσειακής ερμηνείας που χρησιμοποιεί τη μυθοπλασία για να διαδώσει και να μεταφέρει ιδέες, γεγονότα και αντιλήψεις. Πρόκειται για ένα θεατρικό έργο με χαρακτήρες και δράση που εστιάζει στην ανάδειξη των κινήτρων που οδηγούν σε συγκεκριμένες αποφάσεις και πράξεις, καθώς και στην ανάδειξη κρυφών νοημάτων.

Πρόκειται για ένα θεατρικό έργο με χαρακτήρες και δράση που εστιάζει στην ανάδειξη των κινήτρων που οδηγούν σε συγκεκριμένες αποφάσεις και πράξεις, καθώς και στην ανάδειξη κρυφών νοημάτων. Οι ερμηνευτές υποδύονται συγκεκριμένους ρόλους – φανταστικούς ή πραγματικούς– σε συγκεκριμένες συνθήκες για να ενθαρρύνουν τους επισκέπτες να εκτιμήσουν και να κατανοήσουν με άμεσο τρόπο την ιστορία και κάποιες διαστάσεις του μουσειακού περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα διευκολύνει και καθιστά πιο άμεση τη σχέση ηθοποιού-θεατή, «ζωντανεύοντας» το μουσειακό περιβάλλον.

Ως ερμηνευτικό μέσο μετράει πάνω από 100 χρόνια ζωής και είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στη Β. Ευρώπη, τη Β. Αμερική και την Αυστραλία. Η μεγάλη απήχηση οφείλεται στις σημαντικές ερμηνευτικές δυνατότητες που προσφέρει στο μουσειακό περιβάλλον, καθώς και στις δυνατότητες προσαρμογής του μέσου στις απαιτήσεις των σύγχρονων μουσείων.

Οι ημερομηνίες διεξαγωγής του σεμιναρίου θα είναι 14 & 22/10/2017 και η διάρκειά του 12 ώρες. Μεταξύ των δύο ημερήσιων συναντήσεων θα μεσολαβεί μια εβδομάδα.

Για την εξασφάλιση της ποιότητας του σεμιναρίου ο αριθμός των συμμετεχόντων θα είναι περιορισμένος (μέχρι 25 άτομα). Η γλώσσα του σεμιναρίου θα είναι η αγγλική, με παράλληλη μετάφραση στα ελληνικά.

 Εισηγητές του σεμιναρίου θα είναι η διδάκτωρ μουσειακού θεάτρου, Φωτεινή Βενιέρη, η διοργανώτρια προγραμμάτων μουσειακού θεάτρου και εκπαιδευτικών προγραμμάτων Rebecca Shelley και η ηθοποιός και σεναριογράφος, συνιδρύτρια της εταιρείας μουσειακού θεάτρου Heterotopia, Παναγιώτα Κότσιρα.

Για πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής στέλνεται email με τα στοιχεία τους (όνομα, email, αριθμό κινητού τηλ. και αρ. μέλους ICOM) στο [email protected] έως και την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου.

Με την ολοκλήρωση του Σεμιναρίου θα χορηγηθεί Βεβαίωση Παρακολούθησης σε όσους συμμετέχοντες το επιθυμούν.

Περισσότερα για το μουσειακό θέατρο εδώ:

Μια μέρα στον Πειραιά με την Ξανθίππη το 391 π.Χ. (Video)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL