Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.4°C
4 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.4°C13.3°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.2°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
0 BF 93%
Πάμε Ελευσίνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πάμε Ελευσίνα

Πολλές από τις θεατρικές παραστάσεις που έκαναν πρεμιέρα στην Επίδαυρο, συναυλίες με δημοφιλείς καλλιτέχνες και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις για όλη την οικογένεια, φιλοξενεί και φέτος το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αισχύλεια 2017, που διοργανώνει εδώ και 43 χρόνια ο Δήμος Ελευσίνας.

Η αυλαία του κύριου μέρους του φεστιβάλ ανοίγει στις 18 Αυγούστου με μια βραδιά στον αρχαιολογικό χώρο, ενώ η συνέχεια δίνεται, από τις 23 Αυγούστου, στο Παλαιό Ελαιουργείο, το οποίο φιλοξενεί όλες τις άλλες εκδηλώσεις, που αναμένονται γύρω στις εξήντα. Ανάμεσά τους παραστάσεις, συναυλίες, εικαστικές εγκαταστάσεις, εκθέσεις, κινηματογραφικές προβολές, διεθνές συνέδριο, περφόρμανς, διαλέξεις, ημιμαραθώνιος αγώνας δρόμου, αλλά και πάρτι. Σημειώνεται πως και φέτος φιλοξενούνται εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Τα φετινά Αισχύλεια έκαναν πρεμιέρα στις 9 Ιουνίου με τα εγκαίνια της εικαστικής εγκατάστασης της Δανάης Στράτου «Πάνω στη γη κάτω από τα σύννεφα», που φιλοξενείται στο Παλαιό Ελαιουργείο, σε επιμέλεια της Αλεξάνδρας Κοροξενίδη.

Το κύριο μέρος του φεστιβάλ ξεκινά την Παρασκευή 18 Αυγούστου, με μια βραδιά στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, όπου θα δοθεί συναυλία με τους Μάριο Φραγκούλη και Γιώργο Περρή, με ελεύθερη είσοδο.

Ακολουθεί στις 23 Αυγούστου συναυλία του Γιάννη Αγγελάκα, ενώ στις 25 Αυγούστου η Μάρθα Φριντζήλα παρουσιάζει τον “Φιλοκτήτη” του Σοφοκλή, μια τραγωδία για τον άνθρωπο. Την Κυριακή 27 Αυγούστου η κινεζική όπερα Anhui Huangmei Opera Theater φέρνει την παράδοση της Ανατολής με την παράσταση “Goddess marriage, σε σκηνοθεσία Qiao Zhiliang.

Η Ελευθερία Αρβανιτάκη δίνει συναυλία με τίτλο "Δεύτερη ζωή" στις 28 Αυγούστου. Τη σκυτάλη παίρνει στις 30 Αυγούστου η “Φόνισσα” του Παπαδιαμάντη που παρουσιάζει το Θέατρο Αιχμή, σε σκηνοθεσία Γιάννη Νικολαΐδη. Ο Σεπτέμβριος ξεκινά (1/9) με την παιδική παράσταση «Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» σε σκηνοθεσία/διασκευή Δημήτρη Αδάμη από την ομάδα Μαγικές Σβούρες, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Στο ίδιο πλαίσιο ακολουθεί στις 2 Σεπτεμβρίου εργαστήρι θεατρικού παιχνιδιού, επίσης από την ομάδα Μαγικές Σβούρες (ώρα 11.00 π.μ.) και είσοδο ελεύθερη με δήλωση συμμετοχής. Την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου έρχονται οι “Βάκχες” του Ευριπίδη από το Θεσσαλικό Θέατρο σε συνεργασία με το Ελληνικό Φεστιβάλ, σε σκηνοθεσία Έκτορα Λυγίζου, ενώ στις 4 Σεπτεμβρίου ο Διονύσης Σαββόπουλος θα σταθμεύσει το «Φορτηγό» του στο Παλαιό Ελαιουργείο για να γιορτάσει τα πενήντα χρόνια από τη δημιουργία του.

Την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου τη σκυτάλη θα πάρει η “Μήδεια” του Ευριπίδη, που θα παρουσιάσει το Θέατρο Τέχνης σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη.

Την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου ανεβαίνει η παράσταση “Επιτάφιος εν Ελευσίνι” του Χρήστου Δήμα, όπου συμμετέχει η Λαϊκή Ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης".

Τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει την “Άλκηστη” του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου. Την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου φιλοξενείται μουσική παράσταση του Κώστα Λειβαδά, όπου συμμετέχουν οι Γιάννης Κότσιρας, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Βασίλης Σκουλάς.

Την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου δίνεται συναυλία του Μίλτου Πασχαλίδη και το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου παίρνει τη σκυτάλη ο Λεωνίδας Μπαλάφας στο γήπεδο μπάσκετ στην πλατεία Μαγούλας, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει την “Ειρήνη” του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη. Στις 18/9 το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη “Συναναστροφή” της Λούλας Αναγνωστάκη, σε σκηνοθεσία Ανδρονίκης Χριστάκη. Την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου ο “Οιδίπους επί Κολωνώ” παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη και την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου Ο “Γάμος του Λεπρέντη” του Μιλτιάδη Χουρμούζη σε σκηνοθεσία Δημήτρη Θεοδώρου, από την Θεατρική Σκηνή Ελευσίνας.

Εικαστικές εγκαταστάσεις

Με πρόταση και αιχμή του την εικαστική εγκατάσταση που κάθε χρόνο υπογράφεται και από άλλον καλλιτέχνη, το φεστιβάλ φιλοξενεί φέτος το έργο της Δανάης Στράτου "Πάνω στη γη κάτω από τα σύννεφα" που ανοίγει εκ νέου στο κοινό από τις 19 Αυγούστου στο Παλαιό Ελαιουργείο, για να διαρκέσει έως τις 15 Οκτωβρίου.

Εκτός από την εικαστική εγκατάσταση της Στράτου, στο πλαίσιο των Αισχύλειων πραγματοποιούνται ακόμα οι εξής εικαστικές εκδηλώσεις: το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου γίνονται τα εγκαίνια της Έκθεσης "Βιομηχανική Ελευσίνα. Άνθρωποι και εργοστάσια 2", του Μουσείου Νεότερης Ελευσίνας “Γεώργιος Αμπατζόγλου” στο Διοικητήριο του Παλαιού Ελαιουργείου, με ελεύθερη είσοδο και διάρκεια έως τις 15 Οκτωβρίου.

Την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου εγκαινιάζεται η έκθεση "Στοιχεία" της Δανάης Στράτου στο Πολιτιστικό Kέντρο "Λεωνίδας Kανελλόπουλος” με είσοδο ελεύθερη και διάρκεια έως τις 30 Νοεμβρίου.

Σινεμά και ημιμαραθώνιος

Στο γραφικό θερινό σινεμά στην παραλία της Ελευσίνας θα προβάλλονται ταινίες από τις 19 Αυγούστου έως τις 7 Σεπτεμβρίου με είσοδο 5 ευρώ.

Το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί στο Παλαιό Ελαιουργείο μια μοναδική αναβίωση εγκαταλελειμμένων βιομηχανικών χώρων μέσω των οπτικοακουστικών τεχνών, από τις 9 το βράδυ ώς τις 7 το πρωί της επόμενης ημέρας. Πρόκειται για το “Industrial Revival: See the sound / Feel the Space. Βιομηχανική Αναβίωση: Δες τον Ήχο / Νιώσε το Χώρο Audiovisual Synergy Project by Monitors”. Μια δυναμική εικαστική εγκατάσταση που περιλαμβάνει video mapping & video sculpture, Vjs & Djs, live video performances.

Την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται ο 3ος ημιμαραθώνιος «Στα ίχνη της Ιεράς Οδού». Μια διαδρομή 21 χλμ. από την Αθήνα στην Ελευσίνα μέσω της Ιεράς Οδού.

Από την Παρασκευή 22 έως την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου διοργανώνεται το 4ο Διεθνές Συνέδριο για τη Διαχείριση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ενώ μουσικοί κύκλοι που περιλαμβάνουν συναυλίες σε τζαζ, κλασικές, έθνικ και έντεχνες μουσικές πραγματοποιούνται από τις 22 Σεπτεμβρίου ώς τις 2 Οκτωβρίου.

Συμμετέχουν οι Les trois Femmes, Star Wound, String Demons, Theodore, Σtella , Απόστολος Ρίζος και Κατερίνα Μακαβού. Η είσοδος είναι 5 ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL