Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.6°C21.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
18.0°C23.0°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.4°C21.9°C
3 BF 35%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
20.9°C23.0°C
0 BF 52%
Σαμ Σέπαρντ: Άφησε πίσω έντονο το στίγμα του στο σύγχρονο θέατρο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σαμ Σέπαρντ: Άφησε πίσω έντονο το στίγμα του στο σύγχρονο θέατρο

Για πολλούς ήταν ο σημαντικότερος θεατρικός συγγραφέας της γενιάς του. Ωστόσο, ο Σαμ Σέπαρντ δεν ήταν μόνο αυτό. Έδρεψε δάφνες ως ηθοποιός, σεναριογράφος και λογοτέχνης, ενώ δεν πέρασαν απαρατήρητες οι σκηνοθετικές του απόπειρες. Ο πολυτάλαντος Σέπαρντ πέθανε στα 73 του χρόνια στο σπίτι του, στο Κεντάκι, την περασμένη Παρασκευή από επιπλοκές από την ασθένεια ALS, γνωστή και ως νόσος του Λου Γκέριγκ, από την οποία υπέφερε.

Από τους συγγραφείς του κινήματος "Οφ Μπρόντγουεϊ", ο Σέπαρντ συνέχισε και εμπλούτισε τη μεγάλη παράδοση των Αμερικανών θεατρικών συγγραφέων, εστιάζοντας την οπτική του στη σκοτεινή όψη της αμερικανικής οικογενειακής ζωής. Στα έργα του είναι ευδιάκριτα τα ζοφερά, ποιητικά, συχνά σουρεαλιστικά στοιχεία, το μαύρο χιούμορ και οι ξεριζωμένοι χαρακτήρες που ζουν στα περίχωρα της αμερικανικής κοινωνίας. Οι πυρπολημένοι χαρακτήρες, ο τρόπος με τον οποίο η γραφίδα του διείσδυσε σε αδελφούς, συζύγους, εραστές, στους εσωτερικούς κλειστούς οικογενειακούς κύκλους, δηλαδή στην αναμέτρησή τους με θέματα όπως η ταυτότητα, η αποτυχία, το αμερικανικό όνειρο τον έφεραν στην πρώτη γραμμή της σύγχρονης αμερικανικής θεατρικής γραφής. Από την κριτική ματιά στην πολιτιστική βιομηχανία και την αμφισβήτηση των νεανικών του έργων μέχρι τη ρεαλιστική γραφή της ωριμότητας, ο Σέπαρντ σκιαγράφησε την πολυπλοκότητα των στενών ανθρώπινων σχέσεων αφήνοντας έντονο το στίγμα του στο σύγχρονο αμερικανικό θέατρο.

Έγραψε επίσης τη συλλογή διηγημάτων "Διασχίζοντας τον παράδεισο" (εκδ. Καστανιώτη) και δύο μυθιστορήματα το "Motel Chronicles" και το "Hawk Moon".

Πολυσχιδής και πολυβραβευμένος, ο Σαμ Σέπαρντ έγραψε περισσότερα από 45 θεατρικά έργα, τιμήθηκε 11 φορές με το βραβείο Όμπι για ισάριθμα απ' αυτά, ενώ για "Το θαμμένο παιδί" κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ το 1979. Μερικά χρόνια αργότερα, το 1984, ήταν υποψήφιος για Όσκαρ για την ερμηνεία του στην ταινία του Φίλιπ Κάουφμαν «Οι κατάλληλοι άνθρωποι», ενώ την ίδια χρονιά, ως σεναριογράφος, κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες για το σενάριό του στο περίφημο «Παρίσι - Τέξας» του Βιμ Βέντερς. Είχε προηγηθεί βέβαια η ταινία "Zabriskie Point" του Μικελάντζελο Αντονιόνι, της οποίας υπήρξε ένας από τους σεναριογράφους. Το 1986 εντάχθηκε στους κόλπους της Αμερικανικής Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών, τιμήθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο της Ακαδημίας το 1992, ενώ το 1994 έγινε δεκτός στο Theatre Hall of Fame.

Είχε σκηνοθετήσει την ταινία “Σιωπηλή Γλώσσα” (1993) με τον Ρίβερ Φοίνιξ και το “Far North” (1988) με την Τζέσικα Λανγκ, με την οποία γνωρίστηκαν το 1982 στα γυρίσματα της ταινίας τους «Φράνσις, μια αδέσμευτη γυναίκα» και έζησαν μαζί ώς το 2009.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL