Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.4°C26.3°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.6°C26.6°C
1 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
21.0°C26.5°C
2 BF 41%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.7°C25.8°C
4 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.9°C24.9°C
0 BF 33%
Μια παράσταση ενάντια στον θάνατο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μια παράσταση ενάντια στον θάνατο

Στη σκηνή του αρχαίου Ωδείου της Πάφου τετρακόσια ζευγάρια στρατιωτικές αρβύλες σηματοδοτούν το κλίμα πολέμου. Ανάμεσά τους, σπαρμένες ασπρόμαυρες φωτογραφίες αγνοουμένων.

Επική ιστορία εκτοπισμού και εξορίας, οι “Τρωάδες” του Ευριπίδη παρουσιάζονται απόψε και αύριο σε σκηνοθεσία Θόδωρου Τερζόπουλου, στο πλαίσιο της «Πάφος 2017, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης». Μια παράσταση με την ηθοποιό Δέσποινα Μπεμπεδέλη στον ρόλο της Εκάβης που ασπάζεται για πρώτη φορά τη σωματική μέθοδο του διεθνή Έλληνα σκηνοθέτη και όπου πέντε Κασσάνδρες προέρχονται από διαφορετικές χώρες και διχοτομημένες πόλεις, από το Μόσταρ και την Ιερουσαλήμ έως τη Λευκωσία και τη Συρία. Ο θρήνος, η απώλεια και η προσφυγιά δεν σταματούν να βασανίζουν την ανθρωπότητα.

Η παράσταση αφιερώνεται στη μνήμη του Γιάννη Κουνέλλη, που δεν πρόλαβε να δημιουργήσει τη σκηνική εγκατάσταση που προοριζόταν για αυτήν.

“Όταν η εποχή χαρακτηρίζεται από την αποχαύνωση και την απραξία του ανθρώπου, η παράσταση επιχειρεί να γίνει πολιτική πράξη” επισημαίνει ο Θ. Τερζόπουλος, που συνεργάζεται για πρώτη φορά με τη σπουδαία ηθοποιό, η οποία ωστόσο προσαρμόστηκε αμέσως στη φιλοσοφία και τη μέθοδό του.

Η Δ. Μπεμπεδέλη μιλά για “έναν σεισμό που γεννιέται από τις πέντε Κασσάνδρες που μιλούν στη γλώσσα των δικών τους αιματοβαμμένων χωρών και των διχοτομημένων πατρίδων”. Τα λόγια που ακούγονται είναι στα εβραϊκά, τα αραβικά, τα τουρκικά, τα βοσνιακά και τα ελληνικά. Είναι οι χώρες που έζησαν τον πόλεμο και την προσφυγιά. “Μια παράσταση που αντιστέκεται στον θάνατο. Μια παράσταση - έκκληση ειρήνης και συμφιλίωσης” υπογραμμίζει.

Αν και έχει ερμηνεύσει την Εκάβη και άλλες φορές στο παρελθόν, μας μιλά με ενθουσιώδη λόγια για την πρώτη της συνεργασία με τον τρόπο του Τερζόπουλου. Η πείρα και η διαδρομή της την έκαναν να προσαρμοστεί γρήγορα σε μια άλλη θεατρική μέθοδο με επίκεντρο το σώμα, που πάντα ήθελε να γνωρίσει.

Ενθουσιασμένος ο βραβευμένος σκηνοθέτης που συνάντησε μια επική Εκάβη, όπως λέει, επαναλαμβάνει πως στην τραγωδία συνδιαλέγεσαι με μια κατεπείγουσα κατάσταση, μεγάλης κλίμακας, που ορίζει τη μεγάλη ιδέα για τον άνθρωπο και την τέχνη.

Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση Κωστή Κολώτα, μουσική Παναγιώτη Βελιανίτη, κοστούμια της Λουκίας και ερμηνευτές, εκτός από τη Δέσποινα Μπεμπεδέλη, τους Σοφία Χιλλ, Νιόβη Χαραλάμπους, Προκόπη Αγαθοκλέους, Ανδρέα Φυλακτού, Εβελίνα Αραπίδη, Ajla Hamzic, Hadar Barabash, Sara Ipsa, Evelyn Asouant, Εβελίνα Αραπίδη και Erdogan Kavaz.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL