Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Τα βήματα του ανθρώπου αφηγούνται την ιστορία του
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα βήματα του ανθρώπου αφηγούνται την ιστορία του

Με το νέο του έργο “Ο Μεγάλος Δαμαστής”, κάνει πρεμιέρα στις 24 Μαΐου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών ο Δημήτρης Παπαιωάννου. Λειτουργώντας σαν ένα παράδοξο τσίρκο που ζωντανεύει εικόνες, οι οποίες συνθέτουν και αποσυνθέτουν την ιστορία του βηματισμού του ανθρώπου στη Γη, το “The Great Tamer”, όπως είναι ο διεθνής του τίτλος, δημιουργήθηκε για θίασο δέκα καλλιτεχνών. Άλλες φορές με χιούμορ και άλλες με μελαγχολική διάθεση, η παράσταση προτείνει ένα ταξίδι με τις αισθήσεις προς τις βασικές δυνάμεις που ο άνθρωπος καλείται να δαμάσει μέσα του για να ολοκληρωθεί.

Ο Παπαϊωάννου μετά την τελευταία του δημιουργία, “Still Life”, επιστρέφει στη Στέγη με την παγκόσμια πρεμιέρα του που θα διαρκέσει έως τις 11 Ιουνίου, λίγο πριν η παράσταση ταξιδέψει σε Αβινιόν, Παρίσι, Άμστερνταμ, Βαρκελώνη, Στοκχόλμη, Βασιλεία, Νάπολη, Μαδρίτη, Σεούλ, Ταϊπέι, Λισσαβώνα, Πόρτο, Λουξεμβούργο.

Στα τριάντα χρόνια της καριέρας του, ο διεθνής χορογράφος επιχειρεί να δημιουργήσει ένα σκηνικό σύμπαν που θα μπορούσε να περιγραφεί ως ένα ονειρόπλαστο τσίρκο του παραλόγου. Τα ανθρώπινα σώματα μετατρέπονται σε πεδία μάχης, αλληλεπιδρούν με πρώτες ύλες και μετασχηματίζονται σε υβριδικές μορφές, με σκοπό τη δημιουργία οπτικών ψευδαισθήσεων. Οι βαθιές ρίζες του στις εικαστικές τέχνες προσδίδουν στις παραστάσεις του μια ισχυρή οπτική αίσθηση, καθώς ο ίδιος ενσωματώνει με περιπαικτική διάθεση αναφορές από την Ιστορία της Τέχνης, ποικίλες εκφραστικές και παραστασιακές πρακτικές, αλλά και ερωτήματα γύρω από την καταγωγή μας.

Τη σύλληψη και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Δημήτρης Παπαϊωάννου και ερμηνεύουν οι Παυλίνα Ανδριοπούλου, Άλεξ Βαγγέλης, Έκτορας Λιάτσος, Γιάννης Μίχος, Ευαγγελία Ράντου, Καλλιόπη Σίμου, Δρόσος Σκώτης, Χρήστος Στρινόπουλος, Γιώργος Τσιαντούλας, Κώστας Χρυσαφίδης. Πρόκειται για μια παραγωγή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL