Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.6°C20.7°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
11.8°C15.6°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.6°C18.2°C
4 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C14.9°C
2 BF 58%
"ΕΠΙΣΤΑΤΗΣ" ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΚΙΜΟΥΛΗ / Η "κωμωδία" της απομόνωσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"ΕΠΙΣΤΑΤΗΣ" ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΚΙΜΟΥΛΗ / Η "κωμωδία" της απομόνωσης

Με ένα από τα έργα που καθιέρωσαν τον Χάρολντ Πίντερ, τον Επιστάτη, ο Γιώργος Κιμούλης επιστρέφει στον ρόλο του σκηνοθέτη, αλλά και στη σκηνή, καθώς κρατά τον ομώνυμο πρωταγωνιστικό ρόλο στην παράσταση που ανεβαίνει από αύριο στο Θέατρο Δημήτρης Χορν.

Ο Χάρολντ Πίντερ (1930-2008), νομπελίστας συγγραφέας και πολιτικός ακτιβιστής, ένας από τους δραματουργούς που άσκησε τεράστια επιρροή στο σύγχρονο θέατρο, έγραψε τον Επιστάτη το 1959, αμέσως μετά το Θερμοκήπιο, αλλά και το έργο που τον έκανε γνωστό, το Πάρτυ γενεθλίων. Παρουσιάστηκε στις 27 Απριλίου 1960 στο Arts Theatre London και ένα μήνα αργότερα μεταφέρθηκε στο Duchess όπου έδωσε 444 παραστάσεις, ενώ στη συνέχεια παρουσιάστηκε σε όλο τον κόσμο, ενώ στην Ελλάδα παρουσιάστηκε το 1965 από το Θέατρο Τέχνης σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν.

Η αδυναμία επικοινωνίας των ανθρώπων βρίσκεται στην καρδιά του έργου αυτού, που σε μια πρώτη ανάγνωση έχει έναν άμεσα αναγνωρίσιμο πυρήνα: την "εισβολή" ενός άστεγου μεσήλικα σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι που διεκδικούν δύο αδέλφια, πολύ διαφορετικά μεταξύ τους, αλλά ζώντας μέσα στη δική του απομόνωση ο καθένας. Ο ένας μετά τον άλλο, οι δύο αδελφοί τού προτείνουν να προσληφθεί ως επιστάτης, εκείνος δέχεται, χωρίς όμως να εμπιστεύεται κανέναν. Μισεί τους ξένους, φοβάται και κρατάει σε απόσταση τα δύο αδέλφια και νιώθει να απειλείται ακόμη και μέσα από την προσφορά, ενώ υπονομεύει τη σχέση και των δύο αδελφών προς ίδιον όφελος.

"Το έργο μου είναι απλώς η ιστορία δύο αδελφών και ενός επιστάτη. Είναι μία κωμωδία μέχρι ενός σημείου. Από ένα σημείο κι έπειτα το γέλιο σταματάει. Γι' αυτό ακριβώς το σημείο το έγραψα", έλεγε ο ίδιος ο δραματουργός.

"Το κείμενο του Πίντερ είναι τόσο συμπυκνωμένο και κλειστό, που σου απαγορεύει κάθε παραστασιακή επεξήγηση", μας λέει ο Γιώργος Κιμούλης. Άλλωστε, "πώς να μιλήσεις για τον απομονωτισμό, τη μοναξιά και μοναχικότητα, την αγωνία που δημιουργεί η έλλειψη ταυτότητας στο σύγχρονο άνθρωπο, τον φόβο για τον Άλλον, τον εγκλεισμό σ' ένα μικρόκοσμο, όταν ο μακρόκοσμος καταρρέει;".

Στην παράσταση που σκηνοθετεί ο Γιώργος Κιμούλης, εκτός από τον ίδιο συμπρωταγωνιστούν οι Γιώργος Χρανιώτης και Νίκος Γεωργάκης. Τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελείται η Μαίρη Τσαγκάρη και τους φωτισμούς η Κατερίνα Μαραγκουδάκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL