Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
Παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά ο Νίκος Διαμαντής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά ο Νίκος Διαμαντής

Την παραίτησή του από την καλλιτεχνική διεύθυνση του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά υπέβαλε χθες αιφνιδιαστικά ο Νίκος Διαμαντής. Ο πετυχημένος σκηνοθέτης, μέσα στα πέντε χρόνια της θητείας του, η οποία ανανεωνόταν κάθε χρόνο την άνοιξη, κατάφερε να εντάξει το πρώτο λιμάνι της χώρας στους θεατρικούς προορισμούς και να κάνει τους Πειραιώτες, και όχι μόνο, να προσέρχονται και να παρακολουθούν φανατικά ένα ρεπερτόριο που είχε να επιδείξει μια αξιόλογη θεματική ποικιλομορφία.

Δημιούργησε πρωτογενείς συνθήκες συνεργασιών μέσα από την αγωνία του για το μέλλον του θεατρικού κειμένου και του νεοελληνικού έργου, με αποκορύφωμα την πρόσφατη πρεμιέρα του έργου «7 αναζητήσεις», ανάθεσή του σε επτά συγγραφείς που συναντούν επτά σκηνοθέτες και επτά ηθοποιούς, αφηγούμενοι ιστορίες για τον πόλεμο, την εξαφάνιση, την αιχμαλωσία, την απομόνωση, την εγκατάσταση, τη μοναξιά.

Στην πρεμιέρα της παράστασης έγινε αισθητή η απουσία του δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη, η οποία και συζητήθηκε στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια. Στη χθεσινή του δήλωση πάντως, όπου αποδέχεται την παραίτηση Διαμαντή, ο κ. Μώραλης αναγνωρίζει το έργο που επετεύχθη, σημειώνοντας πως «το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά αποτελεί, τα τελευταία πέντε χρόνια, σημείο αναφοράς για τα πολιτιστικά δρώμενα, όχι μόνο της πόλης, αλλά και ολόκληρης της χώρας».

Στην αποχαιρετιστήρια δήλωσή του ο Νίκος Διαμαντής υπογραμμίζει: «Μετά από πέντε χρόνια γόνιμης πορείας στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, το οποίο βρέθηκε στην πρώτη θέση της πολιτιστικής ζωής της Αθήνας και όχι μόνο, ευχαριστώ τη δημοτική αρχή και ιδιαίτερα τον δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη για τη συνεργασία μας. Όλους τους θεσμικούς φορείς, τους συνεργάτες και τους εργαζόμενους του θεάτρου για όσα πετύχαμε μαζί. Το τέλος κάθε διαδρομής επιστεγάζει, επικυρώνει και υπερασπίζεται όσα κατακτήθηκαν τον χρόνο που προηγήθηκε».

Και παρ’ όλο που ο δήμαρχος επιμένει πως «το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, με την ιστορική του αξία και τη σημασία του για τους δημότες και την πόλη, είναι πέρα και πάνω από πρόσωπα», όλοι ξέρουν πως το θέατρο είναι η ζωντανή ιστορία των ανθρώπων.

Ο Νίκος Διαμαντής στη διάρκεια της θητείας του προσκάλεσε σκηνοθέτες και πρωταγωνιστές αναγνωρισμένους και προερχόμενους από όλους τους χώρους και τα είδη, συντόνισε συμπαραγωγές και συνεργασίες που διευκόλυναν το ανέβασμα σύνθετων παραγωγών και σχεδίασε δράσεις που ενέτασσαν την πόλη και την ιστορία της στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Με στρατηγικό σχεδιασμό, επιτελικές κινήσεις και έμπνευση, ο Νίκος Διαμαντής μετέτρεψε την αγωνία για την πόλη και την τέχνη σε ασυνήθιστη ζωτικότητα, εγρήγορση και ενέργεια.

Μάνια Ζούση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL