Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Χίλιες και Μια Ιστορίες στο Εθνικό Θέατρο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χίλιες και Μια Ιστορίες στο Εθνικό Θέατρο

"Τα παραμύθια της Χαλιμάς", οι "Χίλιες και Μια Νύχτες" ή οι "Αραβικές Νύχτες" είναι η πλούσια συλλογή ιστοριών της Μέσης Ανατολής και της Νότιας Ασίας, οι οποίες αποδόθηκαν στην αραβική γλώσσα, σε μια εποχή που θεωρείται ως η Ισλαμική Χρυσή Εποχή. Η μεγάλη και ετερόκλητη συλλογή αφηγήσεων είναι ουσιαστικά μια ανθολογία με έργα συγγραφέων, κείμενα προφορικής παράδοσης που εκτείνονται στον χώρο και τον χρόνο της Ανατολής. Οι ιστορίες, με δάνεια και από την ελληνική μυθολογία και τη βυζαντινή παράδοση, χαρακτηρίστηκαν κατά καιρούς ιδιαιτέρως αισθησιακές, ακατάλληλες για ανηλίκους, σε κάθε περίπτωση ήταν πάντα «εξωτικές» στα μάτια του σύγχρονου δυτικού κόσμου. Παρ' όλα αυτά στο θέατρο και τον κινηματογράφο η παρουσία τους είναι σταθερή.

Στο θέατρο για παιδιά, ιστορίες όπως ο "Αλαντίν και το Λυχνάρι", ο "Αλί Μπαμπά και οι Σαράντα Κλέφτες", ο "Σεβάχ ο Θαλασσινός", έχουν παρασταθεί συχνότατα. Στην περίπτωση της διασκευής "Χίλιες και Μια Ιστορίες", ο πολύ γνωστός θεατρικός συγγραφέας Μάικ Κένι, προσεγγίζει το αραβικό corpus με ευαισθησία και με συναίσθηση της δικής μας πραγματικότητας. Διατηρεί τον πυρήνα, τα πρόσωπα όπως ο Σουλτάνος, ο Βεζίρης, η Σεχραζάντ, οι παλατιανοί, και άλλοι χαρακτήρες των ανατολίτικων ιστοριών, και σχεδόν χειρουργικά επεμβαίνει στο περικείμενο, το εκσυγχρονίζει, το προσαρμόζει με ευφυΐα στον σύγχρονο δυτικό υπόδειγμα και στις ανάγκες του παιδικού κοινού.

Έτσι, η παράσταση "Χίλιες και Μια Ιστορίες", που ανεβαίνει στην παιδική-εφηβική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, στο Μικρό Εθνικό, εκκινεί από ένα στιβαρό, αν και αρκετά μακροσκελές δραματικό κείμενο.

Η σκηνοθεσία των Β. Ατταριάν και Μ. Μακρίδη έχει νεύρο, τέμπο και μεταχειρίζεται με σεβασμό το δραματικό κείμενο, ενθέτοντάς το σε ένα περιβάλλον σύγχρονου μιούζικαλ και τονίζοντας τις έξυπνες και χιουμοριστικές διαλογικές σκηνές. Σε συνδυασμό με την ενδιαφέρουσα και πολυσυλλεκτική μουσική σύνθεση του Δ. Τάσαινα και τη θεατρική εκτέλεση από την μπάντα του Σουλτάνου (Α. Κωτσόπουλος, Ο. Πετράκης, Δ. Τάσαινας,) η παράσταση αναπτύσσεται με σαφήνεια και ανάλαφρη διάθεση.

Η παρουσία του Προμηθέα Νεραττίνι-Δοκιμάκη στον ρόλο του Σουλτάνου είναι καταλυτική, πληθωρική, καλοδουλεμένη, αποτελεί τον άξονα της σκηνικής ανάπτυξης. Η δωρική Χριστίνα Γαρμπή στον ρόλο της Σεχραζάντ λειτουργεί αντιστικτικά στον Σουλτάνο και η διάδρασή τους φωτίζει εύσχημα τη δυναμική της αντρικής και γυναικείας παρουσίας στην ιστορία. Αλλά και οι Ιωάννης Δενδρινός, Γιάννης Καράμπαμπας, Ρωμανός Καλοκύρης, Κατερίνα Λάττα επιτελούν με αρτιότητα τα σκηνικά πρόσωπα που έχουν αναλάβει. Συνολικά η ομάδα των ηθοποιών είναι λειτουργικά δομημένη, έχει ισορροπίες, ενδιαφέρουσες αλληλοδράσεις, φωνητικές και κινησιολογικές ικανότητες.

Τα σκηνικά της Α. Χρυσοχοΐδου επενδύουν στην αρμονική μονοχρωμία των εξωτικών μοβ και ροζ αποχρώσεων, ενώ και η ενδυματολογική πρόταση είναι στιλιστικά ζυγισμένη, χωρίς υπερβολές, αν και θα μπορούσε να έπαιζε τολμηρότερα με συμπληρωματικούς χρωματισμούς, δίνοντας μια πιο «τρισδιάστατη» οπτική του σκηνικού και των ηθοποιών. Το συνοδευτικό παιδαγωγικό υλικό είναι και αυτό φροντισμένο.

Οι "Χίλιες και Μια Ιστορίες" στο Μικρό Εθνικό είναι σίγουρα μια παράσταση που περιλαμβάνεται επάξια στην ανθολογία των φετινών θεατρικών παραγωγών.

Ελευθερία Ράπτου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL