Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
Δυναμική συνέχεια στο σύγχρονο μουσικό θέατρο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δυναμική συνέχεια στο σύγχρονο μουσικό θέατρο

Διά χειρός του καλλιτεχνικού διευθυντή της Αλέξανδρου Ευκλείδη, το πρόγραμμα της δεύτερης περιόδου λειτουργίας της Σκηνής

Αφήνοντας το στίγμα της ως ένας σημαντικός πυρήνας δημιουργίας στον χώρο του σύγχρονου μουσικού θεάτρου, η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής μπαίνει δυναμικά στη δεύτερη περίοδο λειτουργίας της, που σηματοδοτείται από το πρόγραμμα της φετινής περιόδου δια χειρός του καλλιτεχνικού διευθυντή της Αλέξανδρου Ευκλείδη.

Πάνω από 150 παραστάσεις συνθέτουν το φετινό πρόγραμμα, που, σύμφωνα με τον Α. Ευκλείδη, «εμβαθύνει ακόμη περισσότερο στους άξονες του προγραμματισμού που αναπτύχθηκε σε βάθος τριετίας. Αναθέσεις νέων έργων, πρώτες πανελλήνιες παρουσιάσεις, παραφράσεις κλασικών έργων, απρόσμενες αναγνώσεις λαοφιλών τίτλων, μουσικό θέατρο για παιδιά και νέους, συμπαραγωγές με ομάδες μουσικού θεάτρου και συμπράξεις με φορείς μουσικού θεάτρου του εξωτερικού είναι κάποιες από τις σταθερές των παραγωγών μας, οι οποίες συνυπάρχουν με την επένδυση σε δράσεις εκπαίδευσης και κοινωνικής ανταποδοτικότητας».

Άλλωστε, το στίγμα της, σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της, ήταν «η υπέρβαση κλειστών και αυτοαναφορικών σχημάτων, δογματικών ή ετοιμοπαράδοτων προσεγγίσεων του μουσικού θεάτρου, το οποίο συχνά υποφέρει από αρτηριοσκληρωτικές δημιουργικές διαδικασίες ή στερεοτυπικούς τρόπους πρόσληψης».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις όπερες «Λεπορέλλα ή Πίσω απ’ τον τοίχο» του Γιώργου Κουρουπού, σε λιμπρέτο Ιουλίτας Ηλιοπούλου, «O θάνατος του Άντονυ» του Χαράλαμπου Γωγιού, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά και για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα παρουσιαστεί η βραβευμένη «Χοντορκόφσκι» του Περικλή Λιακάκη.

Σε πανελλήνια πρώτη θα παρουσιαστεί η «Powder her face» (1995) του Τόμας Άντες, σε μουσική διεύθυνση Νίκου Βασιλείου και σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ευκλείδη.

Ο άξονας «Όπερες σε παράφραση» παρουσιάζει μια ριζοσπαστική εκδοχή του «Ορφέα» του Κλαούντιο Μοντεβέρντι από το εννοιολογικό ντουέτο ΦΥΤΑ και μια εκδοχή του έργου "Europeras 1 & 2" του συνθέτη Τζον Κέιτζ, σε σκηνοθεσία Ζωής Χατζηαντωνίου, στο πλαίσιο της επετείου των ογδόντα χρόνων λειτουργίας της ΕΛΣ.

Ο Κωνσταντίνος Βήτα παρουσιάζει το έργο του «Ο κόσμος είναι ένας» σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου. Συνεχίζεται ο κύκλος "Μάνος Χατζιδάκις", ενώ θα υπάρχει και αφιέρωμα στον Ιάννη Ξενάκη.

Το μιούζικαλ «Ωραία μου κυρία» παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε σκηνοθεσία Γιάννου Περλέγκα και Στάθη Σούλη. Τον Φεβρουάριο ακολουθεί το μιούζικαλ «Into the woods» του κορυφαίου Στίβεν Σόντχαϊμ, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μπογδάνου.

Επαναλαμβάνεται «Το αηδόνι του αυτοκράτορα» της Λένας Πλάτωνος. Έρχονται δύο νέες παραστάσεις για παιδιά και νέους, οι «Τέσσερις Εποχές» από το Patari project και η όπερα «Το ερωτευμένο σύννεφο» της Σοφίας Καμαγιάννη, βασισμένη στο ομώνυμο παραμύθι του Ναζίμ Χικμέτ.

Έρχονται ακόμη οι παραστάσεις «Europeana» της Ραφίκας Σαουίς σε συμπαραγωγή με τα Βραβεία Ίψεν «Αμίλητη» της Δήμητρας Τρυπάνη σε συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Παξών.

Παρουσιάζονται επίσης η θεατρική διασκευή της ταινίας «Europa» του Λαρς Φον Τρίερ σε συμπαραγωγή με το Ελληνογερμανικό Θέατρο της Κολωνίας και σκηνοθεσία Κώστα Παπακωστόπουλου και το έργο «ΗΠΑΡ» του Ευθύμη Φιλίππου σε συμπαραγωγή με το σύνολο σύγχρονης μουσικής Ictus.

Το Μπαλέτο της ΕΛΣ παρουσιάζει το «Human behaviour», ενώ το Φεστιβάλ Πιάνου επικεντρώνεται στον «Ρομαντισμό» και οι Ημέρες Λατρευτικής Μουσικής στον «Θρήνο».

Τέλος, το πρόγραμμα Co-OPERAtive των Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων της ΕΛΣ θα ολοκληρωθεί με την τελική παρουσίαση μιας μοναδικής παράστασης στην Εναλλακτική Σκηνή.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL