Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Η νέα γενιά των Ελλήνων χορευτών στην Πειραιώς 260 / Τα φιντανάκια του χορού στο Φεστιβάλ Αθηνών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η νέα γενιά των Ελλήνων χορευτών στην Πειραιώς 260 / Τα φιντανάκια του χορού στο Φεστιβάλ Αθηνών

Το αποτέλεσμα της συνύπαρξης, της συνεργασίας και της διδασκαλίας ανάμεσα σε διεθνείς Έλληνες χορογράφους και τους νέους χορευτές, σπουδαστές, τελειόφοιτους και απόφοιτους της Κρατικής Σχολής Ορχηστρικής Τέχνης παρουσιάζεται σε μια σειρά τριών παραστάσεων απόψε, αύριο και μεθαύριο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και στην Πειραιώς 260 με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Οι ιδιαίτερες αυτές παραστάσεις αποτυπώνουν τη στιγμή κατά την οποία ο νεαρός απόφοιτος «εκτινάσσεται» στον επαγγελματικό στίβο, παίρνοντας το βάπτισμα του πυρός μπροστά σε κοινό και με όλα τα εφόδια της σπουδής, της φρεσκάδας, της νιότης και της ορμής της ηλικίας του. Τα συστατικά αυτά συνδυάζονται ιδανικά με τον επαγγελματισμό των χορογράφων που διαπρέπουν διεθνώς.

Στο "Growing!" παίρνουν μέρος οι χορογράφοι Γιάννης Μανταφούνης, Cyril Baldy, Μαρκέλλα Μανωλιάδη, Χρήστος Παπαδόπουλος και Αντώνης Φωνιαδάκης και επιλεγμένοι νέοι χορευτές της ΚΣΟΤ που θα χορέψουν έργα που είτε δημιουργήθηκαν ειδικά για την παράσταση, είτε δημιουργήθηκαν για διάσημα χορευτικά σχήματα του εξωτερικού.

Έτσι το site-specific «One One One» του Γιάννη Μανταφούνη συναντιέται με το ατμοσφαιρικό «Kosmos» του Αντώνη Φωνιαδάκη, ενώ η «Άσκηση 27», ένα έργο-σπουδή πάνω στο σύνολο και τη μονάδα του Χρήστου Παπαδόπουλου, διασταυρώνεται με το «A Dance of Many» του διακεκριμένου Cyril Baldy και το «In between» της Μαρκέλλας Μανωλιάδη.

Στη μοναδική αυτή παράσταση, που θα επαναληφθεί και στις 7 Ιουλίου στον πεζόδρομο Ερμού και Αγίων Ασωμάτων στο Θησείο, στις 7 μ.μ., ο Cyril Baldy, χορευτής με μακρόχρονη θητεία κοντά στον William Forsythe, έχει αναπτύξει μια χορογραφική μέθοδο που ονομάζει Spanging The Berg ή The Theory of Whatever. Στα έργα του κυριαρχούν η ευρηματικότητα και μια έντονα κινητική χορογραφική γλώσσα. Εδώ οι ερμηνευτές κινούνται σε έναν φανταστικό ορίζοντα όπου η κίνηση συναντά την αφήγηση του σώματος.

Η Μαρκέλλα Μανωλιάδη χορογραφεί το «In between», όπου ο παλμός των σωμάτων και η καταιγιστική ταχύτητα της κίνησης μεταπλάθονται σε μια ριπή χορογραφικού ανέμου πάνω στην ανασύνθεση από τον Max Richter του έργου του Antonio Vivaldi «Οι τέσσερις εποχές».

Ο Χρήστος Παπαδόπουλος στο «Άσκηση 27» διερευνά τον συγχρονισμό και συντονισμό ενός συνόλου 27 χορευτών, υπό τους ήχους της μουσικής του Coti K. Ο χορός αποσπά από τη φυσική πραγματικότητα εικόνες απρόσμενων συγχρονισμών μέσα στο πλήθος και, αναδεικνύοντάς τις, αποκαλύπτει τους μυστικούς νόμους της συνύπαρξης.

Ο Αντώνης Φωνιαδάκης δημιουργεί με το «Kosmos» έναν ύμνο στον κόσμο και τον άνθρωπο που τον κατοικεί, μια γιορτή για την ανθρωπότητα, για την ομορφιά και τη δημιουργική της δύναμη. Το έργο δημιουργήθηκε το 2014 για τα Ballets Jazz de Montréal.

Ο Γιάννης Μανταφούνης τοποθετεί δύο καρέκλες που περιμένουν δύο θεατές στο «One One One», προσκαλώντας τους να ζήσουν μια μοναδική στιγμή. Με αυθορμητισμό, χιούμορ και διαρκή μετασχηματισμό της κίνησης ξετυλίγεται μια βεντάλια συναισθημάτων και εικόνων και δημιουργείται μια μαγική στιγμή ανταλλαγής με το κοινό αμφισβητώντας ρόλους και όρια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL