Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
"Ελεγείες σε πέτρα και μέταλλο"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Ελεγείες σε πέτρα και μέταλλο"

Μια ιστορική και μοναδική συνύπαρξη δυο εμβληματικών Ελλήνων εικαστικών, της Βάσως Κατράκη και του Χρήστου Καπράλου, πραγματοποιείται από χθες στην έκθεση έργων τους που μόλις εγκαινιάστηκε στη Roma Gallery με τίτλο “Ελεγείες σε πέτρα και μέταλλο”.

Ένας διάλογος ανάμεσα στην πέτρα και το μέταλλο, τον διαχρονικό μύθο για την επώδυνη σύγχρονη ιστορία, καθώς, όπως αναφέρει ο επιμελητής Γιάννης Μπόλης, και ο Καπράλος και η Κατράκη εκπροσωπούν εκείνη την καλλιτεχνική έκφραση που αντανακλά με τον πιο ώριμο τρόπο την ελληνική ιδιαιτερότητα και το δράμα που βιώνει διαχρονικά ο τόπος. Κοινό τους θέμα, τα σύμβολα του μύθου, ο άνθρωπος, ο αρματηλάτης, ο έφιππος ήρωας, ο πληγωμένος πολεμιστής, η μάνα που υπομένει, γυναίκες και άνδρες της Πίνδου και της Αντίστασης.

Ο επισκέπτης της έκθεσης θα έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με σχέδια της Κατράκη - ανάμεσα στα οποία εντοπίζονται μελέτες και σπουδές για μνημειακές συνθέσεις όπως η Πτώση του Καραϊσκάκη και η Επέλαση αλλά και η μεγάλη θεματική ενότητα των Αλόγων.

Έργα που εισάγουν τον θεατή στον κόσμο της μεγάλης χαράκτριας με θέματα τον άνθρωπο, τη μοναξιά της ύπαρξης, την επαφή και το αλληλέγγυο, την πτώση και την ανάταση, την πυκνή ουσία της ζωής και το αναπόφευκτο του θανάτου.

Την ίδια ώρα, στις λιθογραφίες, στα σχέδια αλλά και στα μικρής κλίμακας γλυπτά του Καπράλου, τα οποία συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση, διαφαίνονται οι αισθητικές ποιότητες και αξίες της δουλειάς του, η μελέτη και η εξοικείωσή του τόσο με τις αρχές της αρχαίας πλαστικής όσο και με τις σύγχρονές του αναζητήσεις, αλλά και οι αναφορές και οι επιρροές του από τη λαϊκή τέχνη.

«Ξεκινώ από μια μεγάλη αγάπη για τον άνθρωπο και αυτήν θέλω να εκφράσω» έλεγε ο Χρήστος Καπράλος. Και η Βάσω Κατράκη στο ίδιο πνεύμα τόνιζε: «Μ' ενδιαφέρει να έρθω σε όσο γίνεται πληρέστερη επικοινωνία με τους ανθρώπους, να τους μιλήσω με τη γλώσσα τους. Αυτή είναι η πιο μεγάλη καταξίωση του έργου ενός καλλιτέχνη. Δεν διαλέγω θέματα, μα βιώματα».

Η έκθεση στην γκαλερί της οδού Ρώμα 5 θα διαρκέσει έως και τις 31 Ιουλίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL