Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.8°C24.7°C
4 BF 37%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
15.8°C20.5°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.9°C18.3°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.1°C21.9°C
3 BF 35%
Στον αστερισμό των βράχων του Αιγαίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στον αστερισμό των βράχων του Αιγαίου

Τα τελευταία χρόνια μας είχε συνηθίσει σε έργα βγαλμένα από την Ιστορία και την ποίηση. Δεν πάνε έξι μήνες που η ενότητα έργων της για τον Καβάφη παρουσιάστηκε στη γενέτειρα του ποιητή. Η ζωγραφική της διαρκώς αντλεί από την Ιστορία και την ποίηση. Ωστόσο, η ίδια παραδέχεται: "Πάντα μ' αρέσει να ζωγραφίζω μέσα στη φύση, μου δίνει χαρά και γαλήνη". Έτσι, αυτή τη φορά η Άννα Φιλίνη εστιάζει το εικαστικό της ταξίδι στον αστερισμό των βράχων του Αιγαίου και στην έκθεση "Ωδή παραλίων πετρωμάτων" που εγκαινιάζεται απόψε, στις 8 μ.μ., στην Gallery Art Πρίσμα στον Πειραιά, "απομονώνει τα ωραιότερα κομμάτια του σύμπαντός τους για να τα βλέπουν και οι άλλοι", όπως σημειώνει η ιστορικός τέχνης Μαρίνα Κανάκη.

Πετρώματα της Τήνου και της Σύρου ενέπνευσαν τη ζωγράφο για τη δημιουργία δύο ενοτήτων έργων με λάδια και μολύβι. Τα τελευταία, μάλιστα, δημιουργήθηκαν μέσα στο εργαστήριο της ζωγράφου, όπου, όπως λέει, "έχω δουλέψει με φακό και φωτογραφίες, ψάχνοντας τη ροή των πετρωμάτων και την υπόστασή τους". Μέσα απ' αυτά, τα εμπνευσμένα από έναν ορίσκο της βόρειας Σύρου πετρώματα, ξεπροβάλλουν θαλάσσιοι θεοί και δαίμονες."Τα πλάσματα που αναδύονται συνδέονται ταυτοχρόνως με τη μνήμη του αρχέγονου μύθου αλλά και με την αιωνιότητα" λέει η Άννα Φιλίνη. Αντιστοίχως, στα λάδια "αποτυπώνεται με σαφήνεια η επίδραση της φύσης στον ανθρώπινο ψυχισμό, αποτυπώνονται πιο καθαρά η χαρά της ζωής, το παιχνίδι των χρωμάτων και η γεωμετρία των πετρωμάτων".

Αναρωτιόμαστε τι ήταν εκείνο που έκανε το βλέμμα της να στραφεί στα πετρώματα. "Όλα αυτά είναι αριστουργήματα της φύσης" λέει. "Ο άνθρωπος έχει δημιουργήσει μοναδικά τεχνουργήματα, ωστόσο και η φύση έχει φτιάξει αριστουργήματα από μόνη της. Αυτά πρέπει να σταθούμε να τα σκεφτούμε και να τα χαρούμε. Μέσα απ' αυτά ανακαλύπτουμε το σύμπαν κι αυτό μας κάνει καλό, το χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίζουμε με πνεύμα καρτερίας και γνώσης ό,τι δημιουργούμε στη ζωή μας, από οποιαδήποτε θέση βρισκόμαστε".

Γυναίκα με μεγάλη πορεία και ευκρινές στίγμα στα εικαστικά και με αξιοπρόσεκτη διαδρομή στα γράμματα και τον πολιτισμό, η Άννα Φιλίνη αυτή τη φορά απλώνει την παλέτα της μπροστά στα θαυμαστά τεχνουργήματα της φύσης και μέσα από την έκθεσή της καλεί και προκαλεί να ακούσουμε τη μουσική των βράχων του Αιγαίου "τόσο οικεία αλλά και τόσο μοναδική μέσα στους αιώνες".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL