Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.2°C
2 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.0°C13.8°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.8°C
2 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.2°C
0 BF 87%
Κώστας Τσόκλης: / Κώστας Τσόκλης: Τρομάζω με το πόσοι πολλοί ασχολούνται με την τέχνη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κώστας Τσόκλης: / Κώστας Τσόκλης: Τρομάζω με το πόσοι πολλοί ασχολούνται με την τέχνη

Ο Κ. Τσόκλης (αριστερά) στη συνέντευξη Τύπου για τη 2η Art Thessaloniki Fair

Ημέρα «αφιερωμένη» στον Κώστα Τσόκλη ήταν η χθεσινή στη Θεσσαλονίκη, αφού ο καταξιωμένος καλλιτέχνης συμμετείχε σε δύο συνεντεύξεις Τύπου, που έγιναν με διαφορά μιας ώρας από τη ΔΕΘ Helexpo και τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τον είχαν ως τιμώμενο πρόσωπο.

Ο ίδιος μάλιστα δεν έκρυψε την έκπληξή του γι' αυτό το μεγάλο ενδιαφέρον. «Δεν περίμενα τόσο ενδιαφέρον...» είπε στη λιτή παρέμβασή του κατά τη συνέντευξη Τύπου για την 2η Art Thessaloniki Fair, που διοργανώνει η ΔΕΘ Helexpo από μεθαύριο και μέχρι την Κυριακή και έχει ως τιμώμενους καλλιτέχνες τον Κ. Τσόκλη και τον Wolf Vostell. “Eίναι μια ευκαιρία για να συλλογιστούμε τι προσδοκούμε από την τέχνη και κατά πόσο είμαστε ειλικρινείς που ασχολούμαστε με την τέχνη. Προσωπικά τρομάζω με το πόσοι πολλοί ασχολούνται με την τέχνη. Γιατί υπάρχει τόσο κοινό που έχει στραφεί σε αυτήν και τόσοι καλλιτέχνες που σπεύδουν να καλύψουν αυτή την ανάγκη του κοινού. Νομίζω πως οι καλλιτέχνες είμαστε κατώτεροι από τις προσδοκίες σας. Σας ζητώ συγγνώμη» συμπλήρωσε.

"Ήθελα να γίνω ντα Βίντσι"

Λίγο αργότερα, στο δημαρχείο και στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε για την αφιερωματική στο έργο του έκθεση στην γκαλερί “Artion”, διάβασε ένα κείμενο που έγραψε με αφορμή τη διπλή παρουσία του στη Θεσσαλονίκη. «Να μπορούσα να τιμήσω εγώ τη Θεσσαλονίκη και όχι αυτή εμένα...” ανέφερε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε: «Αισθάνομαι σαν το παιδί που το πατούν στο χέρι, μη χαθεί στο πλήθος των φιλοδοξιών». «Ένα έργο πρέπει να είναι αριστούργημα, αλλιώς χάνεται ή στην καλύτερη περίπτωση βρίσκεται στο υπόγειο ενός μουσείου», είπε σε άλλο σημείο και μιλώντας για την έκθεση στην γκαλερί είπε ότι μέσα από αυτήν «προτείνω εν δυνάμει αριστουργήματα». Υποστήριξε ότι νεότερος ήταν πιο παρθένος στη δημιουργικότητά του, διότι «ήταν φυσική ανάγκη να ζωγραφίζω. Αργότερα έγινε επάγγελμα...». «Τα περισσότερα έργα μου είναι ψεύτικα. Σπανίως βγαίνει μια σπίθα αλήθειας και αυτό συμβαίνει πιο συχνά όταν δεν νιώθω καλά. Ξέρετε, όταν είσαι δυστυχής βρίσκεις καταφύγιο στην τέχνη. Προσωπικά, νιώθω αποτυχημένος ζωγράφος και η δόξα μου είναι πως αυτό το παραδέχομαι και το δηλώνω. Ήθελα να γίνω σαν τον ντα Βίντσι και όχι σαν τον Μόραλη. Όλοι ξεκινούν με μεγάλα όνειρα, τα οποία σιγά - σιγά συρρικνώνονται» κατέληξε.

Η ταυτότητα της 2ης Art Thessaloniki Fair

Στη 2η Art Thessaloniki Fair, που θα πραγματοποιηθεί στους χώρους της ΔΕΘ, ο Κ. Τσόκλης θα παρουσιάσει μια επιλογή από τα 100 καλύτερα έργα του σε βίντεο λήψη και θα μιλήσει και ο ίδιος για τη δουλειά του. Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν 300 καλλιτέχνες από 30 γκαλερί και προέρχονται από δέκα χώρες, ενώ περιλαμβάνονται και έξη μουσειακές εκθέσεις. Καλλιτεχνικός διευθυντής της διοργάνωσης είναι ο Παντελής Τσάτσης, ενώ, όπως ανακοινώθηκε, τα εγκαίνια της 2ης Art Thessaloniki Fair θα πραγματοποιήσει η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη την Πέμπτη.

Οι επισκέπτες της θα έχουν την ευκαιρία να δουν τις μουσειακές εκθέσεις του Theodoros Stamos από τη συλλογή Ζαχαρία Πορταλάκη (επιμέλεια Μάνου Στεφανίδη), τις "Ασκήσεις ισορροπίας: Σχεδιασμοί και υλοποίηση. Η αναπόφευκτη απροσδιοριστία ή η αναπροσαρμογή της προέλευσης" (επιμέλεια ομότιμου καθηγητή του ΑΠΘ Εμμανουήλ Μαυρομμάτη), τη Σύγχρονη Διεθνή Χαρακτική, από τη συλλογή του Γιώργου Κητή, με την επιμέλεια της Σάνιας Παπά, την έκθεση - αφιέρωμα στον Σταύρο Ιωάννου, από τη συλλογή Γιώργου Κωστόπουλου (επιμέλεια Μάνου Στεφανίδη), έργα από τη συμμετοχή του Εργαστηρίου Βιομηχανικού Σχεδιασμού, Τμήμα Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών ΑΠΘ, (επιμέλεια επ. καθηγητή Γιώργου Λιαμάδη), τους αφιερωματικούς τοίχους των καθηγητών της Σχολής Καλών Τεχνών Γιάννη Φωκά και Μιχάλη Μανουσάκη, το Virtual Reality Project - Εικονική Πραγματικότητα. Στο πλαίσιο του ελληνο-κινεζικού project, θα παρουσιαστεί στον χώρο του Open Art Lab η έκθεση ζωγραφικής του Δημοσθένη Δαββέτα και του Κινέζου Liang Yi με θέμα τον διάλογο ελληνισμού και βουδισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL