Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Με έργα 95 καλλιτεχνών από 35 χώρες «εμπλουτίζεται» η 6η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με έργα 95 καλλιτεχνών από 35 χώρες «εμπλουτίζεται» η 6η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης

Με τις δικές τους εικαστικές «Φαντασιακές εστίες» συμμετέχουν στην κεντρική έκθεση και το φεστιβάλ περφόρμανς της 6ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (30 Σεπτεμβρίου2017 - 14 Ιανουαρίου 2018), 95 καλλιτέχνες και ομάδες καλλιτεχνών (ζώντες εν δράσει, αλλά και διεθνώς γνωστοί τεθνεώτες, όπως ο Καζμίρ Μάλεβιτς, Γκούσταβ Κλούτσις, κα) από τέσσερις ηπείρους και συνολικά 35 χώρες του κόσμου.

Στον πυρήνα του σκεπτικού της έκτης διοργάνωσης και στην θεματική της, βρίσκεται το «σπίτι» ως φαντασιακή σύλληψη και κατασκευή σε μια εποχή μάλιστα που οι έννοιες της κατοικίας, της κοινότητας και της πατρίδας, όπου νιώθει κανείς ασφαλής και αποδεκτός, έπαψαν να αποτελούν βεβαιότητες. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, θα επιχειρηθεί να εντοπισθεί η φαντασιακή κατασκευή και η ρευστότητα αυτών των εννοιών, ως προβολή και μελλοντική προσδοκία, ενσωματώνοντας τη βιωμένη εμπειρία του παρελθόντος.

Δημιουργοί από την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελβετία, την Ελλάδα, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ινδία, την Ινδονησία, το Ιράν, το Ισραήλ, την Ισπανία, την Ιταλία, την Κίνα, την Κολομβία, την Κούβα, την Κύπρο, τη Λετονία, το Μαρόκο, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νορβηγία, τη Νότιο Αφρική, τη Ρουμανία, τη Ρωσία, τη Σερβία, τη Σλοβακία, τη Σουηδία, την Τουρκία, την Τσεχία, την Τυνησία, τη Φινλανδία, τις Φιλιππίνες και το Χονγκ-Κονγκ, είτε επελέγησαν από την δεκαμελή επιμελητική ομάδα της 6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην ανοικτή πρόσκληση που απηύθυνε η διοργάνωση, είτε συμμετέχουν στο πρόγραμμα δημιουργικής διαμονής καλλιτεχνών (artists? residency program) και στο Φεστιβάλ Περφόρμανς.

Ανάμεσα τους συμπεριλαμβάνονται και τέσσερις καλλιτέχνες οι οποίοι επρόκειτο να παρουσιάσουν τα έργα τους στη Μπιενάλε του Τσανάκκαλε (του Σεπτεμβρίου του 2016, που ακυρώθηκε λόγω της ταραχώδους πολιτικής κατάστασης, μετά τα γεγονότα του καλοκαιριού) και φιλοξενούνται στη Μπιενάλε της Θεσσαλονίκης. Όλοι τους καλούνται να πραγματευθούν τη φετινή θεματική, η οποία, εκκινώντας από την παρούσα συγκυρία της έξαρσης του μεταναστευτικού προβλήματος, επικεντρώνεται στη ρευστότητα και τον συνεχή επαναπροσδιορισμό του σπιτιού, της εστίας.

Οι εκδηλώσεις της 6ης Μπιενάλε θα πραγματοποιηθούν στην έδρα του διοργανωτή τους -το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στη Μονή Λαζαριστών, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης στην Αποθήκη Β1 στο λιμάνι Θεσσαλονίκης, σε χώρους του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και στην Αγιορειτική Εστία.

Η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL