Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Μουσείο Λαλαούνη / Μουσείο Λαλαούνη: Ζωντανό εργαστήρι κοσμήματος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μουσείο Λαλαούνη / Μουσείο Λαλαούνη: Ζωντανό εργαστήρι κοσμήματος

Στο αρχοντικό της οικογένειας Λαλαούνη, που στεγάζεται στο εντυπωσιακό νεοκλασικό στη συμβολή των οδών Καρυατίδων 4Α και Καλλισπέρη 12, κάτω από την Ακρόπολη, εγκαινιάστηκαν δύο νέα εργαστήρια μεταλλοτεχνίας και πολλαπλών εικαστικών τεχνών, επεκτείνοντας με αυτόν τον τρόπο το μικρό πρότυπο εκθεσιακό εργαστήριο αργυροχρυσοχοΐας του μεγάλου μάστορα και γενάρχη της δυναστείας Ηλία Λαλαούνη.

Τα πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια κατασκευής κοσμημάτων θα φιλοξενούν καθημερινά και καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου καλλιτέχνες, που θα παρουσιάζουν μπροστά στα μάτια των επισκεπτών την τέχνη τους και τα μυστικά της. Η εικαστική δημιουργία θα συμπορεύεται με την τεχνική, καθώς οι συνδυασμοί αναμένεται να εντυπωσιάσουν το κοινό, αφού τα υφαντά που θα παράγονται από τον αργαλειό θα μετασχηματίζονται σε κοσμήματα! Το ίδιο αναμένεται και με τα κεραμικά και λίγο αργότερα ακόμα και τα πλαστικά, που θα δίνουν πρώτη ύλη και έμπνευση σε νέα κοσμήματα. Πρόκειται για ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο υφαντικής, ξυλογλυπτικής, κεραμικής και σύγχρονων υλικών που, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει ζωντανή επίδειξη αρχαίων, παραδοσιακών και σύγχρονων τεχνικών κοσμηματοποιίας, αλλά και συντήρηση μουσειακών εκθεμάτων. Ταυτόχρονα, θα οργανώνονται σειρές σεμιναρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Το νέο πρόγραμμα που εφαρμόζεται στο Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη, με τον τίτλο “Jewelry Resident Program” και υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, εγκαινιάζει επίσης το ηλεκτρονικό λεξικό των δύο ζωντανών εργαστηρίων μεταλλοτεχνίας και διακοσμητικών εικαστικών τεχνών. Πρόκειται για ένα on line λεξικό, όπου οι επισκέπτες, μέσω οθόνης εγκατεστημένης σε κάθε εργαστήριο, θα μπορούν να αντλούν πληροφορίες για την ιστορία του κοσμήματος και των διακοσμητικών τεχνών.

Στόχος του εγχειρήματος, όπως λένε οι επιμελητές, είναι η δημιουργία μιας μοναδικής βιωματικής εμπειρίας που στηρίζεται στη διάδραση, την αλληλεπίδραση και την ελεύθερη επικοινωνία του επισκέπτη με το πλέον ζωντανό μουσείο της Ευρώπης. Σκοπός του προγράμματος, η εξέλιξη των εικαστικών τεχνών στην Ελλάδα, η προβολή των Ελλήνων καλλιτεχνών στα διεθνή καλλιτεχνικά δρώμενα και, τέλος, η διεύρυνση του γνωσιακού ορίζοντα των επισκεπτών στους τομείς του κοσμήματος και των διακοσμητικών τεχνών.

Με τη νέα υποδομή των εργαστηρίων θα τονιστούν αξίες και παραδόσεις που προάγει το μουσείο, όπως η συνέχιση των χειροποίητων τεχνικών αργυροχρυσοχοΐας έναντι της βιομηχανοποιημένης παραγωγής, αλλά και η ενίσχυση και προβολή του ελληνικού καλλιτεχνικού ντιζάιν στη διεθνή αγορά τέχνης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL