Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Τα ανορθόδοξα βυζαντινά πορτραίτα του Κούνδουρου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα ανορθόδοξα βυζαντινά πορτραίτα του Κούνδουρου

Όσοι γνώριζαν τον Νίκο Κούνδουρο ήξεραν την όχι και τόσο φανερή και γνωστή στους πολλούς πλευρά της ζωγραφικής του, επηρεασμένης βαθιά από τη βυζαντινή τέχνη. Το σπίτι του στο Μετς ήταν γεμάτο από εικόνες που, ως παθιασμένος συλλέκτης, συγκέντρωνε με επιμέλεια. Ο ίδιος ζωγράφιζε με μανιώδη ένταση συνδυάζοντας στοιχεία βυζαντινά σε πρόσωπα ιστορικά, πολιτικά και ιδιαίτερα αγαπητά σε εκείνον, όπως ο Τσε Γκεβάρα, ο Γκάντι αλλά και η Ούρλικε Μάινχοφ.

Δώδεκα έργα και μια προθήκη από ζωγραφικά τεκμήρια των γυρισμάτων της ταινίας «Μπάιρον« στην Κριμαία, του “Δράκου” αλλά και της “Μαγικής Πόλης” παρουσιάζονται από σήμερα έως και τις 2 Ιουλίου στο Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας. Ξεχωριστή θέση κατέχει μια ιδιαίτερη αυτοπροσωπογραφία του σε νεαρή ηλικία, που είχε ζωγραφίσει πάνω στην παλέτα του.

Ο επισκέπτης μπορεί να δει μεταξύ άλλων τη γνωστή αφίσα του "Δράκου" που είχε ζωγραφίσει ο σκηνοθέτης αλλά και έργα από τη «Μαγική Πόλη». Σε έναν μικρό χώρο θα προβάλλονται βίντεο με εκπομπές για τον σκηνοθέτη, ενώ αναμένεται να οργανωθούν και κάποιες τιμητικές εκδηλώσεις για συνεργάτες του, όπως τον διευθυντή φωτογραφίας Νίκο Καβουκίδη και τον συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο.

«Οι μορφές που έχει ζωγραφίσει ο Κούνδουρος , οι δικοί του άγιοι και ήρωες, συνομιλούν με τους αγωνιστές της Επανάστασης του 1821, ακόμα και με την καρδιά του Μιαούλη στην ασημένια λήκυθό της», αναφέρει η Ντίνα Αδαμοπούλου, Προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους Ιστορικού Αρχείου - Μουσείου, μιλώντας για “έναν σκηνοθέτη που θα παραμείνει εσαεί ένας «μάρτυρας του κάδρου».

Στην έκθεση παρουσιάζονται και ορισμένες από τις αγιογραφίες του όπως οι άγιοι Γεώργιος, Δημήτριος, Νικήτας και Ρωμανός ο Μελωδός. Για έναν δημιουργό που «δεν μιμείται τις αγιογραφίες, αλλά παίρνει τα τυπικά βυζαντινά στοιχεία και προσθέτει νέα, εισάγοντας το θεμελιώδες αίτημα του ουμανισμού», κάνει λόγο ο επιμελητής της έκθεσης και ιστορικός τέχνης Γιώργος Μυλωνάς.

Μια ακόμη κρυφή αλλά γοητευτική πλευρά του μεγάλου σκηνοθέτη ήταν η αγιογράφηση σε εκκλησάκι της Κρήτης.

Η έκθεση, «Νίκος Κούνδουρος. Μάρτυρες στο κάδρο», που πραγματοποιείται με τη συμβολή της συντρόφου του σκηνοθέτη Σωτηρίας Ματζίρη, θα λειτουργεί καθημερινά από τις 9 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα και από τις 7.30 έως τις 9.30 το βράδυ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL