Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.9°C
5 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.3°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
2 BF 55%
Θύμα βανδαλισμού η Γλυπτοθήκη Ζογγολόπουλου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θύμα βανδαλισμού η Γλυπτοθήκη Ζογγολόπουλου

Μια δυσάρεστη έκπληξη επεφύλασσε η εορταστική περίοδος για τους κατοίκους τους Ψυχικού, καθώς θύμα άγνωστων βανδάλων έπεσε υπαίθρια γλυπτοθήκη έργων του Γιώργου Ζογγολόπουλου, που φιλοξενεί μόνιμα, εδώ και τρία χρόνια έξι μεγάλων διαστάσεων γλυπτά του στην πλατεία που φέρει το όνομα του διάσημου γλύπτη, επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, άγνωστοι κατέστρεψαν το εμβληματικό γλυπτό Ποσειδώνας, ύψους 6 μ., από ανοξείδωτο χάλυβα, το οποίο είχε κερδίσει το α' βραβείο στον διαγωνισμό για τη διαμόρφωση της πλατείας Ομονοίας το 1958. Βανδαλισμοί σημειώθηκαν και στα νέα φωτιστικά σώματα που είχαν τοποθετηθεί στην πλατεία με στόχο την ανάδειξη των γλυπτών.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του Ιδρύματος Γ. Ζογγολόπουλου, «η καταστροφή του γλυπτού στοχεύει μόνο στην περαιτέρω υποβάθμιση της αξιοπρέπειας και της ποιότητας της ζωής όλων μας... Με αφορμή το γεγονός αυτό επανέρχεται πάλι επιτακτικά το ζήτημα της προστασίας των καλλιτεχνικών έργων στον δημόσιο χώρο και της ενεργητικής υπεράσπισης της τέχνης σαν κομμάτι και δικαίωμα του καθενός μας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε δημόσιους χώρους της Αθήνας φιλοξενούνται από το 1937 πάνω από 23 έργα του Γ. Ζογγολόπουλου και είναι η πρώτη φορά που κάποιο από αυτά πέφτει θύμα βανδαλισμού.

Παρόλα αυτά, το Ίδρυμα Ζογγολόπουλου και ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Φιλοθέης - Ψυχικού συνεχίζουν το πρόγραμμα δωρεάν ξεναγήσεων στην Υπαίθρια Γλυπτοθήκη, προσκαλώντας τους πολίτες να την επισκεφθούν, αυτήν την Κυριακή, στις 12.00 το μεσημέρι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL