Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C22.0°C
4 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.2°C18.6°C
4 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.7°C19.0°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.5°C21.9°C
3 BF 35%
Προσωπεία και μάσκες της καθημερινότητας και του μύθου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσωπεία και μάσκες της καθημερινότητας και του μύθου

Της Λήδας Καζαντζάκη

Φοράμε καθημερινά προσωπεία. Μορφώνουμε τα χαρακτηριστικά μας στον επαγγελματικό μας χώρο και στις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Ανάλογα με τα προσχήματα που είμαστε αναγκασμένοι να κρατήσουμε. Που επιτρέπουν την καθημερινή, αρμονική συμβίωσή μας με τον ΑΛΛΟ, τον διπλανό, τον περαστικό, τον οικείο μας. Για να μπορούμε έτσι να έχουμε, σύμφωνα με τον ιδρυτή της Αναλυτικής Ψυχολογίας Καρλ Γκούσταβ Γιουγκ, «τις επιθυμητές κοινωνικές συμπεριφορές». Χρησιμοποιούμε μάσκες σε διαφορετικές τελετουργίες και δρώμενα από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι τις ημέρες μας. Του ιερέα, του κυνηγού, της μορφής του ζώου ή του φυτού που λατρεύουμε, του ρόλου και του φύλου που υποδυόμαστε στο αρχαίο ή το σύγχρονο δράμα και την παντομίμα, του περίοπτου νεκρού που διατηρούμε τη μορφή του σε μια χρυσή προσωπίδα και της ταυτότητας που κρύβουμε σε μεσαιωνικούς χορούς και στα σημερινά καρναβάλια.

Η έκθεση που συμβαίνει στον χώρο τέχνης «Etch Ink», στον Λυκαβηττό, φέρει -όχι τυχαία, πιστεύω- το διττό τίτλο «Προσωπεία - Μάσκες». Συνδυάζει το παρελθόν με το παρόν. Με προσωπεία πνευμάτων που οι πρόγονοί μας πίστευαν ότι κατοικούσαν τα δένδρα, τα χαραγμένα κατ' αρχάς πάνω στο ξύλο και μετά στο μέταλλο, που δηλώνουν με τις εμφανείς, ακανόνιστες ραβδώσεις των κορμών τους και την παιγνιώδη ματιά τους την ιστορική και την καλλιτεχνική καταγωγή τους αλλά και την εμπλοκή της δημιουργού τους. Με προσωπεία εξπρεσιονιστικά, που βυθίζουν το ογκώδες, λευκό περίγραμμα του κρανίου τους μέσα σε ένα ισχνό κόκκινο στέρνο. Με τρισδιάστατες νεκροκεφαλές, φτιαγμένες πάνω στο λινόλεουμ, που αιωρούνται στον χώρο και στον χρόνο. Με μάσκες γραμμένες πάνω στον χαλκό, που μας παραπέμπουν με τα ουδέτερα γνωρίσματά τους στην εποχή της Ενετοκρατίας και φέρνουν στο φως την κέρινη υποκρισία των ευγενών της. Με μάσκες γραμμένες πάνω στον χαλκό, που δείχνουν με τα ιδιαίτερα επιζωγραφισμένα και μη επιζωγραφισμένα χαρακτηριστικά τους την εικονική, επικοινωνιακή διαθεσιμότητα της εποχής μας. Που μας προτρέπουν να αναλογισθούμε το γίγνεσθαι.

Info:

«Προσωπεία-Μάσκες», Χώρος Τέχνης «ETCH INK»,

Αργυρουπόλεως 16 & Αρματολών & Κλεφτών 20, Λυκαβηττός

Συμμετέχουν οι Judy Attwood, Λευτέρης Βελέντζας, Ελισσάβετ Διονυσσοπούλου, Αναστασία Κωνσταντακάκου, Λένα Μητσολίδου, Ιωάννης Μονογυιός, Σόφυ Παπαδοπούλου, Δήμητρα Σιατερλή, Φλωράνς Χριστάκη

Διάρκεια έκθεσης: 7 Φεβρουαρίου-6 Μαρτίου 2020

Ώρες λειτουργίας: Δευ./Πεμ./Παρ. 16.00-20.30, Σαβ. 11.00-15.00

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL