Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ο γενέθλιος τόπος ως σήμα κατατεθέν

Ο γενέθλιος τόπος καθορίζει τις εικόνες που μας συγκροτούν. Που αναδύονται άθελά μας από το ασυνείδητο και κατατίθενται, μερικές φορές, ηθελημένα στο συνειδητό ως σήματα που οριοθετούν το διάβα μας στη ζωή. Γιατί έτσι μόνο μπορούμε να (ανα)συνθέσουμε την προσωπική και τη συλλογική ιστορία μας, να χτίσουμε το παρόν μας μέσα από το παρελθόν.

Της Λήδας Καζαντζάκη

 

Είναι ο τόπος που προβάλλει στην τελευταία ατομική του έκθεση, στην γκαλερί Genesis στο Κολωνάκι, ο εικαστικός Γιώργος Σαλταφέρος. Ο τίτλος της «JUST ANDROS», που θα μπορούσε να μεταφερθεί στα ελληνικά ως «Μόνον Άνδρος», δείχνει τις προθέσεις του πλάνητα επί πολλά χρόνια στην κεντρική Ευρώπη που επέστρεψε, διαμένει και εργάζεται στο νησί όπου γαλουχήθηκε και τώρα περιδιαβαίνει, παρατηρεί από μια απόσταση και καταγράφει ως προσωπική του διαδρομή.

Οι μεγάλοι σχηματισμοί από σχιστόλιθους που υψώνονται ως φύλακες πάνω από τη θάλασσα και οι πεζούλες- αιμασιές, οι χτισμένες με ξερολιθιά, χωρίς συνδετικό υλικό ανάμεσα στις πέτρες, που ορίζουν ανέκαθεν τα όρια ανάμεσα στις εγκαταλελειμμένες ή ενεργές καλλιέργειες, τον οδηγούν σε μια γραφή αφαιρετική και συνάμα ρεαλιστική. Ο Σαλταφέρος δείχνει με ψυχρά γκρίζα πάνω ένα αδρό σχέδιο, που καθρεφτίζει και τη δεξιοτεχνία των παλιών λιθοξόων, την ερήμωση ενός παραδοσιακού τρόπου ζωής και των χτισμάτων του. Και δείχνει ταυτόχρονα με τις ρυθμικές, αισθαντικές, ρομαντικές, γήινες πινελιές του, που αποτυπώνουν τα ξερά χορτάρια που αναφύονται μέσα από αυτά τη δύναμη της ζωής που συνεχίζεται. Σμιλεύει με μελάνια την καθαρή υφή των υλικών της λιθοδομής αφήνοντας ανάμεσά τους να ορθωθούν οι μορφές των κυπαρισσιών που υπονοούν τα χρώματά τους, σβήνοντας με τον τρόπο του Γκέρχαρντ Ρίχτερ μέσα στην αχλύ το περιεχόμενό τους.

Δημιουργεί έτσι χώρους όπου η φαντασία συναντά το πραγματικό όπως σε ένα όνειρο. Μετατρέπει έτσι το περιβάλλον, σε μια εποχή όπου αυτό ασυνείδητα ή συνειδητά καταστρέφεται, σε έναν χώρο «πολιτισμικής αυτοσυνειδησίας».

Info:

Γιώργος Σαλταφέρος, «JUST ANDROS», Gallery Genesis, Χάρητος 35, Κολωνάκι

Διάρκεια έκθεσης: 9 Ιανουαρίου - 1 Φεβρουαρίου 2020

Ώρες λειτουργίας: Τρ. / Πεμ. / Παρ.: 11.30 - 21.30, Τετ. / Σαβ.: 11.30 - 15.30

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Εθελοντική γενναιοδωρία και κοινωνική λεηλασία

Η ιδέα να δώσουν οι βουλευτές το 50% του μισθού τους για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού είναι μια σωστή ιδέα. Είναι επίσης μια ιδέα «εμπορική», που θα πουλήσει πολύ. Αυτό το ήξερε, φυσικά, ο Κ. Μητσοτάκης όταν την κατέθεσε. Αλλά ο πρωθυπουργός δεν είχε την πολιτική βούληση να την επιβάλει.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις