Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.3°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.1°C
3 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.0°C18.8°C
1 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.4°C20.8°C
3 BF 35%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.9°C20.7°C
2 BF 59%
Οπτικές / Ο γενέθλιος τόπος ως σήμα κατατεθέν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οπτικές / Ο γενέθλιος τόπος ως σήμα κατατεθέν

Της Λήδας Καζαντζάκη

Είναι ο τόπος που προβάλλει στην τελευταία ατομική του έκθεση, στην γκαλερί Genesis στο Κολωνάκι, ο εικαστικός Γιώργος Σαλταφέρος. Ο τίτλος της «JUST ANDROS», που θα μπορούσε να μεταφερθεί στα ελληνικά ως «Μόνον Άνδρος», δείχνει τις προθέσεις του πλάνητα επί πολλά χρόνια στην κεντρική Ευρώπη που επέστρεψε, διαμένει και εργάζεται στο νησί όπου γαλουχήθηκε και τώρα περιδιαβαίνει, παρατηρεί από μια απόσταση και καταγράφει ως προσωπική του διαδρομή.

Οι μεγάλοι σχηματισμοί από σχιστόλιθους που υψώνονται ως φύλακες πάνω από τη θάλασσα και οι πεζούλες- αιμασιές, οι χτισμένες με ξερολιθιά, χωρίς συνδετικό υλικό ανάμεσα στις πέτρες, που ορίζουν ανέκαθεν τα όρια ανάμεσα στις εγκαταλελειμμένες ή ενεργές καλλιέργειες, τον οδηγούν σε μια γραφή αφαιρετική και συνάμα ρεαλιστική. Ο Σαλταφέρος δείχνει με ψυχρά γκρίζα πάνω ένα αδρό σχέδιο, που καθρεφτίζει και τη δεξιοτεχνία των παλιών λιθοξόων, την ερήμωση ενός παραδοσιακού τρόπου ζωής και των χτισμάτων του. Και δείχνει ταυτόχρονα με τις ρυθμικές, αισθαντικές, ρομαντικές, γήινες πινελιές του, που αποτυπώνουν τα ξερά χορτάρια που αναφύονται μέσα από αυτά τη δύναμη της ζωής που συνεχίζεται. Σμιλεύει με μελάνια την καθαρή υφή των υλικών της λιθοδομής αφήνοντας ανάμεσά τους να ορθωθούν οι μορφές των κυπαρισσιών που υπονοούν τα χρώματά τους, σβήνοντας με τον τρόπο του Γκέρχαρντ Ρίχτερ μέσα στην αχλύ το περιεχόμενό τους.

Δημιουργεί έτσι χώρους όπου η φαντασία συναντά το πραγματικό όπως σε ένα όνειρο. Μετατρέπει έτσι το περιβάλλον, σε μια εποχή όπου αυτό ασυνείδητα ή συνειδητά καταστρέφεται, σε έναν χώρο «πολιτισμικής αυτοσυνειδησίας».

Γιώργος Σαλταφέρος, «JUST ANDROS», Gallery Genesis, Χάρητος 35, Κολωνάκι

Διάρκεια έκθεσης: 9 Ιανουαρίου - 1 Φεβρουαρίου 2020

Ώρες λειτουργίας: Τρ. / Πεμ. / Παρ.: 11.30 - 21.30, Τετ. / Σαβ.: 11.30 - 15.30

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL