Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ο Ράλλης Κοψίδης γύρισε σπίτι...

Αναδρομική έκθεση στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Βαλκανικής Τέχνης Λήμνου

Περισσότερα από εκατόν δέκα έργα ζωγραφικής και χαρακτικής, πίνακες, σχέδια, αγιογραφίες, μεταξοτυπίες, μελέτες για εικονογράφηση, μακέτες για τοιχογραφίες κ.ά. περιλαμβάνει η αναδρομική έκθεση του Ράλλη Κοψίδη που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στον γενέθλιο τόπο του, τη Λήμνο. Η έκθεση στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Βαλκανικής Τέχνης Κοντιά Λήμνου συνεχίζεται έως και τις 20 Σεπτεμβρίου.

Ζωγράφος, χαράκτης, αγιογράφος, εικονογράφος, πεζογράφος που γράφει, εικονογραφεί αλλά και εκδίδει ενίοτε τα βιβλία του, ο Ράλλης Κοψίδης είχε το σθένος να αφοσιωθεί από μικρός στα όνειρά του.

Στα έργα της έκθεσης είναι εμφανή τα στοιχεία της βυζαντινής παράδοσης, απόρροια της μαθητείας του δίπλα στον Φώτη Κόντογλου, που σταδιακά εξελίσσονται σε κόσμους φανταστικούς και ονειρικούς, αγγίζοντας τον υπερρεαλισμό.

Παρουσιάζονται επίσης έντυπα, όπως βιβλία και συλλογές διηγημάτων, καθώς και αρχειακό, φωτογραφικό υλικό που εστιάζει στη σχέση του καλλιτέχνη με τη γενέτειρά του.

Ο Ράλλης Κοψίδης ξεκίνησε τη μαθητεία του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με τον Γιάννη Μόραλη και κυρίως με τον Ανδρέα Γεωργιάδη, ενώ αργότερα στράφηκε στη βυζαντινή τέχνη, με οδηγό τη διδασκαλία του Φώτη Κόντογλου. Από το 1960 απομακρύνεται σταδιακά από τη βυζαντινή παράδοση σε μια προσπάθεια αναζήτησης και αποτύπωσης της προσωπικής του εικαστικής γλώσσας. Από το 1975 η τέχνη του εμπνέεται από τον ευρωπαϊκό μοντερνισμό και το κίνημα του υπερρεαλισμού. Την περίοδο εκείνη χρονολογείται και ο σημαντικότερος, ίσως, κύκλος πινάκων σε ολόκληρη την εργογραφία του Κοψίδη, που είναι τα τοπία του Λαυρίου. Το Λαύριο είναι για τον καλλιτέχνη ένας τόπος ιστορίας, μνήμης και ανθρώπινου μόχθου, που ελέω της τεχνολογίας και των μεταλλίων μεταμορφώνεται σε ένα τοπίο βιομηχανικό. Μέσα από τα τοπία του Λαυρίου, ο Κοψίδης συνδυάζει σύμβολα και εικόνες που αναδεικνύουν ένα μαγικό περιβάλλον. Την ίδια εποχή, ο ζωγράφος θα επιστρέψει στα παιδικά του χρόνια και την ανάμνηση της Λήμνου. Σε αυτά μνήμες της παιδικής ηλικίας αναμειγνύονται με οράματα και όνειρα.

Την έκθεση, που επιμελείται ο Σπύρος Μοσχονάς κι έχει ελεύθερη είσοδο για το κοινό, συνοδεύει κατάλογος με κείμενα του ζωγράφου, του επιμελητή και των Άσπας Αρώνη - Κότσαλη και Δημήτρη Λούσκου.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ο ανασχηματισμός και τα φαγωμένα πόμολα

Η περίοδος του λοκ ντάουν, την οποία πιστώνεται ο Κ. Μητσοτάκης ως μεγάλη διαχειριστική του επιτυχία, έχει συνδεθεί με μια σειρά από σκάνδαλα. Τα πιο σοβαρά από αυτά ήταν η λίστα Πέτσα, η υπόθεση με την κατάρτιση των επιστημόνων και η πανδημία των απευθείας αναθέσεων.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις