Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.3°C20.4°C
2 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.6°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.6°C18.8°C
2 BF 81%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
6 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.4°C
0 BF 100%
Οι λιθογραφίες του Μαντέλα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι λιθογραφίες του Μαντέλα

Τον Ιούλιο του 2001 ο Νοτιοαφρικανός ηγέτης Νέλσον Μαντέλα ζωγράφισε πέντε εικόνες χεριών, απεικονίζοντας, όπως είπε, πώς ο κόσμος «ένωσε τα χέρια του πάνω από κοινωνικούς διχασμούς και εθνικά όρια μεταξύ ηπείρων και ωκεανών» για να λυθούν οι συγκρούσεις.

Αυτές οι λιθογραφίες του Μαντέλα με τίτλο «Struggle series» παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην ομαδική έκθεση καλλιτεχνών από όλον τον κόσμο, με τίτλο «Τέχνη: Απάντηση στη σύγκρουση», που εγκαινιάζεται στις 17 Ιουλίου στις 7.30 μ.μ. στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς και Π. Ράλλη, και διαρκεί έως τις 31 Ιουλίου.

Ανάμεσα στους 23 καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση είναι η 84χρονη Esther Mahlangu, σύμβολο της Νότιας Αφρικής, ο Κινέζος ακτιβιστής και multimedia artist Wu Yuren, οι Ισραηλινοί media artists Daniel landau και Ron Amir, ο αρχιτέκτονας Θεόδωρος Σπυρόπουλος από το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Ιταλός Valerio Rocco Orlando, η διακεκριμένη Αμερικανίδα δημοσιογράφος, συγγραφέας και ακτιβίστρια Asra G. Nomani, που δήλωσε πως «η έκθεση μας ενδυναμώνει με το μήνυμα ότι η τέχνη είναι το μέσον επίλυσης συγκρούσεων στις ζωές και τις καρδιές μας».

Συμμετέχουν επίσης καλλιτέχνες από την Ελλάδα και την Κύπρο, όπως οι Εύα Στεφανή, Ελένη Φωτιάδου, Μελίνα Shukuroglou, Βίκυ Περικλέους και Έφη Σαββίδη.

Έμπνευση της έκθεσης αποτέλεσε το βιβλίο «Can Art Aid in Resolving Conflicts?», που θα παρουσιαστεί μία ώρα νωρίτερα των εγκαινίων, στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, στις 6 μ.μ., παρόντων ορισμένων από τους συγγραφείς του κ.ά.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Βάσια Δεληγιάννη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL