Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Με on line σύνδεση άρχισε η αποκατάσταση της «Νυχτερινής περιπόλου»

Μπροστά στα μάτια του κοινού άρχισε από χθες η αποκατάσταση στο Εθνικό Μουσείο της Ολλανδίας στο Άμστερνταμ του εμβληματικού έργου του Ρέμπραντ «Νυχτερινή περίπολος».

Η αποκατάσταση του τεραστίων διαστάσεων πίνακα, που χρονολογείται από το 1642, προβλέπεται να διαρκέσει χρόνια και μεταδίδεται απευθείας μέσω Διαδικτύου.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες εργασίες αποκατάστασης στον συγκεκριμένο πίνακα, που συμβαίνει πίσω από γυάλινους τοίχους. Οι επισκέπτες μπορούν να βλέπουν τις λεπτομερείς και προσεκτικές κινήσεις των συντηρητών πάνω στο έργο μέσα σε ένα γυάλινο δωμάτιο που δημιουργήθηκε ειδικά για την περίσταση και σχεδιάστηκε από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Ζαν - Μισέλ Βιλμότ, ο οποίος είχε αναλάβει τη διαρρύθμιση των αιθουσών κατά τις πολύχρονες εργασίες ανακαίνισης του μουσείου, οι οποίες ολοκληρώθηκαν το 2013.

Οι τελευταίες μεγάλες εργασίες αποκατάστασης του πίνακα ήταν πριν από σαράντα και πλέον χρόνια, μετά την επίθεση με μαχαίρι ενός ψυχικά διαταραγμένου ατόμου στο έργο.

Οι ειδικοί είχαν διαπιστώσει τότε την παρουσία λευκής σκιάς σε ορισμένα σημεία του πίνακα, κυρίως γύρω από την περιοχή που επλήγη από τις μαχαιριές, με αποτέλεσμα να αποχρωματιστεί η απεικόνιση ενός μικρού σκύλου στο κάτω δεξί μέρος.

Από τα γνωστότερα έργα του Ρέμπραντ, η μνημειώδης «Νυχτερινή περίπολος», ύψους 3,8 μέτρων, πλάτους 4,5 μέτρων και βάρους 337 κιλών, προσελκύει κάθε χρόνο περισσότερους από εκατομμύρια επισκέπτες σύμφωνα με τον διευθυντή του μουσείου, που δήλωσε πως «ανήκει σε όλο τον κόσμο, γι’ αυτό και θεωρούμε ότι το κοινό έχει το δικαίωμα να βλέπει όλες τις εργασίες στον πίνακα".

Ήταν το 1642 όταν ο Ρέμπραντ έλαβε μια παραγγελία από τον λοχαγό της πολιτοφυλακής του Άμστερνταμ να ζωγραφίσει τους αξιωματικούς και τα μέλη της πολιτοφυλακής του.

Μέσα σε τρεισήμισι αιώνες, ο πίνακας γνώρισε πολλές μετακινήσεις και προσπάθειες αποκατάστασης, ενώ σώθηκε και από τα χέρια των ναζί.

Η "Επιχείρηση νυχτερινή περίπολος", όπως ονομάζεται, προϋπολογισμού εκατομμυρίων ευρώ, αποτελεί τη "μεγαλύτερη και πληρέστερη εργασία έρευνας και αποκατάστασης του αριστουργήματος του Ρέμπραντ στα χρονικά" σύμφωνα με το Εθνικό Μουσείο της Ολλανδίας.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ο ανασχηματισμός και τα φαγωμένα πόμολα

Η περίοδος του λοκ ντάουν, την οποία πιστώνεται ο Κ. Μητσοτάκης ως μεγάλη διαχειριστική του επιτυχία, έχει συνδεθεί με μια σειρά από σκάνδαλα. Τα πιο σοβαρά από αυτά ήταν η λίστα Πέτσα, η υπόθεση με την κατάρτιση των επιστημόνων και η πανδημία των απευθείας αναθέσεων.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις