Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
10.9°C16.2°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.3°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C16.5°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C12.3°C
0 BF 87%
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης / Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης: Σαραντα εννέα εκδηλώσεις για ειδικούς και μη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης / Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης: Σαραντα εννέα εκδηλώσεις για ειδικούς και μη

Θεσσαλονίκη. Περίπου 50 εκδηλώσεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (ΟΜΜΘ) μέχρι το τέλος της χρονιάς που διανύουμε, ενώ για πρώτη φορά έχουμε και αύξηση των δικών του παραγωγών, κάτι που τονίσθηκε ιδιαίτερα στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του καλλιτεχνικού προγράμματος.

Η παρουσίαση έγινε συμβολικά στην «ξύλινη αίθουσα» κονσέρτων του βασικού κτηρίου, που επισκευάστηκε πρόσφατα. «Το ΜΜΘ έχει πλέον μπει σε μια νέα εποχή εκσυγχρονισμού, διαφάνειας και εξωστρέφειας» τόνισε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του οργανισμού Νικήτας Μυλόπουλος. Επισήμανε ότι ο προϋπολογισμός για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα (ανέρχεται σε 240.000) είναι σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με πέρυσι και σχεδόν πενταπλάσιος από την ώρα που ανέλαβε καθήκοντα η σημερινή διοίκηση και εξήγησε ότι τα καλύτερα οικονομικά του οργανισμού σε συνδυασμό και με μια έκτακτη επιχορήγηση, που θα διατεθεί κυρίως στον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων, επέτρεψαν μετά από πολλά χρόνια την αύξηση των παραγωγών του ΜΜΘ.

Παράλληλα διευρύνονται και οι συνέργειες του Μεγάρου Μουσικής με άλλους πολιτιστικούς οργανισμούς και φορείς της Θεσσαλονίκης. Ο Ν. Μυλόπουλος παρουσίασε και τον νέο γενικό διευθυντή, τον Γιώργο Τσιάμη, πρώην οικονομικό διευθυντή στον Δήμο Καλαμαριάς, που επιλέχθηκε, όπως είπε, ανάμεσα «από 21 λαμπρά βιογραφικά και μέσα από μια χρονοβόρα και δύσκολη δημόσια διεργασία».

Αυξημένες οι παραγωγές

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΟΜΜΘ Γεώργιος Εμμανουήλ Λαζαρίδης τόνισε ότι οι 49 εκδηλώσεις που περιλαμβάνει το πρόγραμμα έως το τέλος Δεκεμβρίου «καλύπτουν μια ευρύτατη γκάμα και απευθύνονται σε όλο το κοινό που αγαπά την τέχνη, παιδιά και ενηλίκους, ειδικούς και μη».

«Από το μπαρόκ του 17ου αιώνα μέχρι και τη σύγχρονη δημιουργία, από τα ρεσιτάλ πιάνου μέχρι τις μεγάλες συμφωνικές συναυλίες και από την Ελλάδα μέχρι την Ιαπωνία, η μουσική ξεδιπλώνεται σε όλες τις διαστάσεις, μόνη ή σε συνδυασμό με το θέατρο, τον χορό, τον κινηματογράφο» επισήμανε.

Στάθηκε ιδιαίτερα στη μεγάλη παραγωγή Μεγάρου «Ιζαντόρα Ντακ», σε σκηνοθεσία Στέλλας Μιχαηλίδου, που, όπως είπε, «αξιοποιεί το καλλιτεχνικό δυναμικό της Θεσσαλονίκης και απευθύνεται σε μια μεγάλη ηλικιακή γκάμα, από παιδιά προσχολικής ηλικίας έως και παιδιά Στ’ Δημοτικού». Μίλησε για τα φεστιβάλ «Μπαρόκ Μουσικής» και «Ανήσυχων Ήχων», αλλά και για τις «Διάσημες Ορχήστρες», καθώς το Μέγαρο υποδέχεται τη Wiener Kammerorchester, αλλά και τους Brussels Virtuosi.

Συναυλίες ΚΟΘ, ΣΟΔΘ και τζαζ

Ένα μέρος του προγράμματος ανήκει στην Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, που θα παρουσιάσει σημαντικά έργα με τη σύμπραξη σπουδαίων μουσικών, όπως η κλαρινετίστα Shirley Brill και η βιολονίστα Alena Baeva κ.ά. Οι συνέργειες επεκτείνονται με την παρουσία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά και με το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του ΠΑΜΑΚ. Στην ενότητα «Jazz στο Μέγαρο» θα εμφανιστούν το κουαρτέρο του Γιώργου Κοντραφούρη, ο Λάκης Τζήμκας (θα παρουσιάσει τον νέο του δίσκο) και ο Μανώλης Κουτσουνάκος, που θα επιχειρήσει μια μείξη παραδοσιακής μακεδονίτικης και αυτοσχεδιαστικής τζαζ μουσικής. Προεξέχουσα θέση στο πρόγραμμα έχει και η συναυλία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη με τους Τακίμ, ενώ στη σκηνή του Μεγάρου επιστρέφει και η Λένα Πλάτωνος. Ιδιαίτερα πλούσιο θα είναι και το χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα με πλήθος εκδηλώσεων για όλες τις ηλικίες.

Τα Φεστιβάλ

Στη συνέντευξη Τύπου οι Δήμος Γκουνταρούλης και Θύμιος Ατζακάς παρουσίασαν τις εκδηλώσεις του 2ου Φεστιβάλ «Μπαρόκ μουσικής» και του 2ου Φεστιβάλ «Ανήσυχων Ήχων» αντίστοιχα. Το πρώτο υπό τον γενικό τίτλο «Giaroscoro”, που αποτελεί τεχνική του 17ου αιώνα στη ζωγραφική, υπόσχεται να αναδείξει έντονες αντιθέσεις και συνθέσεις και να απογειώσει το κοινό σε ένα φανταστικό ταξίδι της μουσικής μπαρόκ. Το δεύτερο θα είναι ένας κύκλος συναυλιών με επίκεντρο την ώσμωση μεταξύ των ευρασιατικών μουσικών παραδόσεων και της πνευματικής αναζήτησης του σύγχρονου δυτικού κόσμου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL