Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.4°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.5°C
2 BF 45%
18 Μαϊου, Διεθνής Ημέρα Μουσείων / Τα μουσεία σερφάρουν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

18 Μαϊου, Διεθνής Ημέρα Μουσείων / Τα μουσεία σερφάρουν

Τα μουσεία της χώρας σερφάρουν στη φετινή τους γιορτή και μέσα από πλήθος εκδηλώσεων αναλαμβάνουν να αναδείξουν τον τρόπο με τον οποίο το Διαδίκτυο μπαίνει στους εκθεσιακούς τους χώρους και με διαδραστική ορμή αναδιαμορφώνει τη σχέση τους με άλλους φορείς, κυρίως όμως με την κοινωνία. Κάπως έτσι η Διεθνής Ημέρα Μουσείων που γιορτάζεται στις 18 Μαΐου κάθε χρόνο, θα επιχειρήσει φέτος να επισημάνει τον καθοριστικό ρόλο του Διαδικτύου και στη ζωή ενός μουσείου, εστιάζοντας στο θέμα "Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό".

Με βασική στόχευση "τα μουσεία να γίνουν φορείς πολιτιστικών ανταλλαγών, για την ενίσχυση της μόρφωσης, για την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, για την ειρήνη και τη συνεργασία ανάμεσα στους λαούς", το Διεθνές Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει ορίσει η Διεθνής Ημέρα Μουσείων να γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο τη συγκεκριμένη ημερομηνία και με έναν θεματικό άξονα κάθε χρόνο που αφορά τα μουσεία και τον ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία.

Η φετινή θεματική οδήγησε το ελληνικό τμήμα του ICOM να επιλέξει ως τιμώμενο μουσείο το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ, οι συλλογές και το έργο του οποίου συνδέονται άμεσα με τη διαδικτυακή συνθήκη. Για τέσσερις ολόκληρες ημέρες, από τις 17 έως τις 20 Μαΐου, το τιμώμενο μουσείο θα ανοίξει τους εκθεσιακούς χώρους και τον κήπο του πραγματοποιώντας ξεναγήσεις, εικαστικά εργαστήρια, εκπαιδευτικά προγράμματα και άλλες δράσεις. Στις κεντρική του εκδήλωση την Παρασκευή 18 του μηνός, θα γίνει μεγάλη γιορτή στον κήπο, με μουσικές και τραγούδια από τη Χορωδία του ΟΤΕ, ενώ θα μιλήσουν η Μαρία Ρούσσου, επικ. καθηγήτρια Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αθηνών και η Ντέπη Τζιμέα, executive director Εταιρικής Επικοινωνίας του Ομίλου ΟΤΕ. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, ο Μιχάλης Τσαμάζ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, και η Τέτη Χατζηνικολάου, πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος του ICOM.

Παράλληλα, σε όλη την Ελλάδα από 12 Μαΐου έως 20 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν από μουσεία και άλλους πολιτιστικούς φορείς εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και άλλες εκδηλώσεις που θα περιληφθούν σε ειδικό έντυπο που θα εκδώσει το Ελληνικό Τμήμα του ICOM.

Η είσοδος στα μουσεία όλης της χώρας στις 18 Μαΐου είναι δωρεάν.

Όλες οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε μουσεία και πολιτιστικούς οργανισμούς της χώρας εκείνη την ημέρα στο avgi.gr.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL