Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.4°C
2 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
19.4°C25.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
26.1°C28.8°C
5 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.1°C
4 BF 88%
Ανασκάπτοντας την Αθήνα στο Fast Forward Festival
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανασκάπτοντας την Αθήνα στο Fast Forward Festival

Έργα διεθνών και Ελλήνων καλλιτεχνών και συμμετοχικές δράσεις πολιτών που αφουγκράζονται και γνωρίζουν την πόλη, τους τόπους, τα κτήρια και κυρίως τις ιστορίες των ανθρώπων και των κατοίκων της αναδεικνύει το 5ο Fast Forward Festival που διοργανώνεται από τη Στέγη Γραμμάτων από τις 2 έως τις 16 Μαΐου σε περιοχές από το Πεδίον του Άρεως και το Αναγνωστήριο του Βαλλιάνειου κτηρίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης έως το πανεπιστημιακό κτίριο της Ίριδας και τη Βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής στο Παλαιό Χημείο.

Αναθέσεις, διεθνείς συμπαραγωγές και παγκόσμιες πρεμιέρες ανιχνεύουν στο φετινό φεστιβάλ τις ρωγμές του χρόνου στα όρια του μύθου και της μαρτυρίας, της εμπειρίας και της φαντασίας. Καλλιτέχνες και ερευνητές από την Αθήνα, τη Βηρυτό, το Βερολίνο, την Κουάλα Λουμπούρ, το Παρίσι, το Ρέικιαβικ, το Σάο Πάολο, τη Σιγκαπούρη, τη Στοκχόλμη και το Τόκιο διερευνούν τον καθοριστικό ρόλο της αρχαιολογίας στην κατασκευή των εθνικών αφηγήσεων και της συλλογικής μνήμης, αλλά και τη διαλεκτική σχέση της με την πολιτιστική κληρονομιά.

“Για την απόλαυση να ζεις σε μια πόλη που δεν ζει μόνο στο τώρα, αλλά ζει σε όλους τους χρόνους” έκανε λόγο κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου παρουσίασης του φεστιβάλ η Αφροδίτη Παναγιωτάκου διευθύντρια πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση, αναφερόμενη στη θεματική που σχετίζεται με την αρχαιολογία και τις διαστρωματώσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “αν κάνουμε μια κάθετη διάτρηση, θα δούμε πόσο η Αθήνα είναι πιο ισχυρή από όλους μας!”. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις δύσκολες γειτονιές, αλλά και στο τι σημαίνει να είσαι κάτοικος μιας ανήσυχης πόλης που έχει προβλήματα, αλλά και περιθώρια αναζητήσεων, όπως είπε. “Ο καθένας μας θα μπορέσει να κινητοποιήσει την περιέργεια για την πόλη στην οποία ζει, ενώ όσοι βρισκόμαστε εδώ δεν έχουμε μόνο την ευθύνη να κάνουμε κάτι ώστε να έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον η ζωή μας σε αυτήν την πόλη, αλλά και να κινητοποιούμε όλους όσοι δεν ζουν εδώ να έρθουν”.

Η Κάτια Αρφαρά, που σχεδιάζει και διευθύνει το φεστιβάλ, μίλησε για τους στόχους του, που είναι η διερεύνηση των έργων μιας διευρυμένης αρχαιολογίας που φιλοδοξεί να επανεξετάσει ιστορικές βεβαιότητες αλλά και επίσημες αφηγήσεις και προσεγγίσεις του παρελθόντος. “Συνεργαζόμαστε με δημόσιους φορείς, επιστημονικές κοινότητες, ερευνητές, μουσεία, πανεπιστημιακά κέντρα, συλλόγους, δουλέψαμε με αρχεία, πηγές και έρευνα, με στόχο την ιστορική και συλλογική μνήμη, αλλά και την πολιτιστική κληρονομιά” ανέφερε.

Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν στο Μουσείο της Ακρόπολης, στο Πεδίον του Άρεως, στη Βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής στο Παλαιό Χημείο, σε οικία της οδού Δεριγνύ 15 στην Πλατεία Βικτωρίας, σε διάφορους χώρους της Στέγης, στο Aναγνωστήριο του Βαλλιάνειου κτηρίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης, στο Εθνικό Θέατρο, στην Ίριδα και στη Διπλάρειο Σχολή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL