Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.1°C18.0°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.8°C14.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C15.5°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 76%
Στέλιος Γιαννακόπουλος / Μια βραδιά με τον ηχολήπτη της Columbia
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στέλιος Γιαννακόπουλος / Μια βραδιά με τον ηχολήπτη της Columbia

Υπέγραψε δεκάδες εμβληματικά βινύλια της ελληνικής δισκογραφίας. Πίσω από την υπογραφή του κρύβονται χιλιάδες ώρες εργασίας, ξενύχτια, δημιουργικές συναντήσεις. Ο Στέλιος Γιαννακόπουλος, βετεράνος ηχολήπτης της Columbia, είναι το τιμώμενο πρόσωπο τη Δευτέρα 16 Απριλίου, στις 7.30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο του Δήμου Ηρακλείου Αττικής «Ηλέκτρα Αποστόλου» (Κουντουριώτου και Νεότητος). Κατά τη διάρκεια της βραδιάς που διοργανώνει ο «Άλλος Τόπος Επικοινωνίας και Πολιτισμού», τον ηχολήπτη που συνδιαμόρφωσε τον «ήχο» της ιστορικής δισκογραφικής εταιρείας, προλογίζει ο κριτικός και ιστορικός μουσικής Γιώργος Β. Μονεμβασίτης.

Έπειτα από μια διαδρομή σαράντα και πλέον χρόνων πίσω από τις κονσόλες ιστορικών στούντιο, ο 89χρονος σήμερα Στέλιος Γιαννακόπουλος θα θυμηθεί και θα αφηγηθεί ιστορίες από αυτή τη θρυλική διαδρομή, που του προσέδωσε και τον τίτλο του «ηχοπλάστη».

«Είναι ένας άνθρωπος που έχει γεννηθεί με την αίσθηση της ισορροπίας των ηχοχρωμάτων και μπορούσε να ζωντανέψει ένα έργο, να του δώσει ζωή, ήχο μ' έναν τέτοιο τρόπο που είναι πολύ σπάνιο σήμερα να τον συναντήσεις (...)» έχει πει ο Νίκος Κυπουργός για τον ακούραστο εργάτη της φωνοληψίας.

Στο αφιέρωμα θα προβληθεί οπτικό, ηχητικό και αρχειακό υλικό από ιστορικές ηχογραφήσεις και συνεργασίες του Γιαννακόπουλου, ο οποίος «παρήγαγε» ήχο για παραπάνω από σαράντα χρόνια (ξεκίνησε το 1954 από την ΕΙΡ και συνταξιοδοτήθηκε το 1992 από το Γ' Πρόγραμμα της ΕΡΑ).

Αφετηρία της εξιστόρησής του, η ιδιαίτερη πατρίδα του, το Ναύπλιο, και οι βυζαντινές μελωδίες που τον συνοδεύουν από παιδί. Ενδιάμεσοι σταθμοί, οι σπουδές (μουσική και φωνοληψία), τα πρώτα επαγγελματικά βήματα στο Ελληνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας και στους ραδιοθαλάμους των Ενόπλων Δυνάμεων, όπου θήτευσε πλάι σε ραδιοσκηνοθέτες - διασκευαστές θεατρικών έργων όπως ο Νίκος Γκάτσος. Χρόνια μετά, θα συναντηθεί πολλές φορές με τον Γκάτσο και τον Μάνο Χατζιδάκι στα στούντιο της Columbia, όπου εργάστηκε για εικοσιένα ολόκληρα χρόνια.

Το εύρος και ο πλούτος των ηχογραφήσεων που έχει πραγματοποιήσει στα στούντιο της Columbia ο Στέλιος Γιαννακόπουλος απηχούν το εύρος και τον πλούτο των ηχογραφήσεων που πραγματοποιήθηκαν στο εργοστάσιο και στις αίθουσες φωνοληψίας της Columbia τις «χρυσές αυτές δεκαετίες», έως την παύση, το 1983, των φωνοληψιών και την απόλυση των «μηχανικών φωνοληψίας». Το 1991 το εργοστάσιο κλείνει. Τον Μάιο του 2006, παρά το κίνημα που έχει αναπτυχθεί για τη μετατροπή του χώρου σε ένα δημόσιο, ανοιχτό μουσείο δισκογραφίας, γκρεμίζονται τέσσερα από τα οκτώ κτήρια της Columbia, μεταξύ των οποίων και το ιστορικό στούντιο του 1936, το τρίτο κατά σειρά που είχε κατασκευαστεί στην Ευρώπη. Από τα οκτώ κτήρια είχε κηρυχθεί ως διατηρητέο μόνο ένα, καθώς και η πύλη του ιστορικού εργοστασίου.

Με τον Μάνο Χατζιδάκι (και με αφιέρωση)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL