Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.9°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
14 °C
11.3°C16.6°C
1 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C28.2°C
6 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.1°C27.8°C
6 BF 26%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
4 BF 94%
Εφίζιο Λουίτζι Μάρας, πρέσβης της Ιταλίας: / Εφίζιο Λουίτζι Μάρας: Χρειαζόμαστε την αυτοπεποίθηση που μπορεί να μας δώσει ο πολιτισμός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εφίζιο Λουίτζι Μάρας, πρέσβης της Ιταλίας: / Εφίζιο Λουίτζι Μάρας: Χρειαζόμαστε την αυτοπεποίθηση που μπορεί να μας δώσει ο πολιτισμός

"Καλή η γνωστή φράση 'una faccia, una razza', που συχνά μοιραζόμαστε Έλληνες και Ιταλοί, αλλά πρέπει να βαθύνουμε τις σχέσεις μας. Έχουμε καθήκον να κάνουμε πράγματα για μας και τα παιδιά μας σ' αυτή την περίοδο της κρίσης" έλεγε χθες το μεσημέρι ο Ιταλός πρέσβης στην Ελλάδα Εφίζιο Λουίτζι Μάρας παρουσιάζοντας την πολιτιστική πρωτοβουλία της ιταλικής πρεσβείας, που υπό τον τίτλο "Tempo Forte" έρχεται να διευρύνει τις διμερείς σχέσεις.

Επιστέγασμα της πρώτης συνόδου κορυφής μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Κέρκυρα, το "Tempo Forte" επιχειρεί να επεκταθεί σε όλους τους πολιτιστικούς τομείς και να λειτουργήσει ως συνεκτικό δίκτυο ανάμεσα στους θεσμούς και τους πολίτες των δύο χωρών για την εμβάθυνση των πολιτιστικών δεσμών τους.

Μια πρώτη γεύση του εγχειρήματος θα δοθεί με τις εκδηλώσεις του επόμενου τριμήνου, από την επίσημη έναρξή τους στις 29 Μαρτίου, όπου παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου θα γίνει μικρό αφιέρωμα στον ελληνιστή Μάριο Βίτι και παρουσίαση του περιοδικού "Periptero", μέχρι τον Ιούνιο, με αποκορύφωμα την επιστροφή της Ιταλίας στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου με την παράσταση του "Οιδίποδα επί Κολωνώ" του Σοφοκλή στις 17 και 18 Αυγούστου.

"Εργαστήριο ιδεών μεταξύ Ελλήνων και Ιταλών" χαρακτήρισε ο Ιταλός πρέσβης την πρωτοβουλία δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στη "συνεργασία σε βάθος χρόνου" που θα επιτρέψει τη σφυρηλάτηση των πολιτιστικών σχέσεων των δύο χωρών. "Είναι σημαντικό να συναντηθούμε οι Έλληνες και οι Ιταλοί, να ανταλλάξουμε απόψεις, έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε" είπε και συσχέτισε άμεσα τις επιδιώξεις του εγχειρήματος με το ευρωπαϊκό διακύβευμα.

"Η Ευρώπη αυτή την ώρα είναι αδύναμη επειδή δεν φρόντισε όσο έπρεπε το σπίτι της. Πρέπει να είμαστε σε θέση να μπορούμε να ζητήσουμε από τις Βρυξέλες κι άλλα πράγματα εκτός από χρήματα" τόνισε επισημαίνοντας την ιδιαίτερη βαρύτητα που δίνεται στο θεσμικό πλαίσιο. "Μέσα από το θεσμικό επίπεδο στη συνεργασία των δύο χωρών θα αποκτήσουμε την αυτοπεποίθηση που μπορεί να μας δώσει ο πολιτισμός" υπογράμμισε.

Άλλωστε για τον Ιταλό πρέσβη "μια βασική παράμετρος για να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας εδώ στον Νότο είναι ο πολιτισμός". Σ' αυτή την παράμετρο εστίασε καθώς "χρειαζόμαστε την αυτοπεποίθηση που μπορεί να μας δώσει ο πολιτισμός".

Κάνοντας σαφές ότι "δεν παρουσιάζουμε μια απόπειρα, αλλά το αποτέλεσμα των ενεργειών αυτής της πρωτοβουλίας" ο κ. Εφίζιο Λουίτζι Μάρας παρουσίασε το εαρινό πρόγραμμα του "Tempo Forte" δίνοντας έμφαση στο, φιλοτεχνημένο από μαθητές της Ιταλικής Σχολής Αθηνών, logo του "Tempo Forte" με τα δύο χέρια που ενωμένα σχηματίζουν την υδρόγειο, για το οποίο συνεργάστηκε η Βένια Δημητρακοπούλου.

Από τους "Διαλόγους περί Ελληνικής Ιστορίας, Λογοτεχνίας και Επιγραφικής", μέχρι το "Ελληνο-ιταλικό Φεστιβάλ των Δύο Πολιτισμών" στην Τεχνόπολη, όπου κυριαρχούν οι δημιουργίες νέων, όπως επισήμανε η διευθύντρια του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Μόνικκα Ζέκκα, και από τη διάλεξη του Θανάση Βαλτινού στη Βενετία μέχρι τη διάλεξη για την "Ερευνητική δραστηριότητα της Ιταλίας στην Ανταρκτική", την παρουσίαση σε διάφορες σκηνές της Αθήνας των εκδηλώσεων της ελληνοϊταλικής πλατφόρμας που οργάνωσαν τα υπουργεία Πολιτισμού των δύο χωρών, το αφιέρωμα στον εκδότη Νικόλα Κροτσέτι στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης και το αφιέρωμα στον Παζολίνι στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, η παλέτα των δράσεων του "Tempo Forte" εκτείνεται σε όλα τα πεδία των τεχνών και των γραμμάτων.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη σειρά διαλέξεων "Έλληνες και Ξένοι" της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών, που σύμφωνα με τον διευθυντή της Εμανουέλε Πάπι δίνονται "όχι μόνο για την κλασική Ελλάδα, γιατί η Ελλάδα δεν είναι μόνο ο Παρθενώνας, αλλά απλώνεται χρονολογικά και γεωγραφικά από τα αρχαία χρόνια ως τη βυζαντινή περίοδο, από τη Μαύρη Θάλασσα έως τη νότια Ιταλία και την ανατολική Μεσόγειο".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL