Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
"Συγκατοίκηση" δασκάλου - μαθητή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Συγκατοίκηση" δασκάλου - μαθητή

Από τις πιο σημαντικές και προσωπικές φωνές της νεοελληνικής χαρακτικής, δημιουργός και δάσκαλος ταυτόχρονα, ο Κώστας Γραμματόπουλος, από κοινού με τη μαθήτρια του Αλκμήνη Νικολαΐδου και τις γυναικείες φιγούρες της, συναντώνται μέσα από μια έκθεση έργων τους στην Γκαλερί Έρση από τις 18 Ιανουαρίου.

“Μαθητής του Κεφαλληνού στην έδρα της χαρακτικής της Σχολής Καλών Τεχνών, ο Γραμματόπουλος ασχολείται με τη χαλκογραφία αλλά διακρίνεται περισσότερο στην ξυλογραφία, στην οποία φτάνει σε θαυμάσιες διατυπώσεις με τη χρησιμοποίηση προσωπικών τεχνικών”, σημειώνει για τον δημιουργό και δάσκαλο ο καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης Χρύσανθος Χρήστου.

Τα έργα του Γραμματόπουλου ξεχωρίζουν για την προσωπική και πλούσια μορφοπλαστική του γλώσσα, την ιδιαίτερη τεχνική του και τον χαρακτήρα των αναζητήσεών του. “Έργα βασισμένα σε μια προσωπική περισσότερο τεχνική και με μια εξαιρετική αξιοποίηση των δυνατοτήτων της γραμμής και των ιδιοτήτων του χρώματος, έρχονται να μας δώσουν και νέες πλευρές των θεμάτων που τον απασχολούν. Με τη λιτότητα και την ασφάλειά της, την πηγαιότητα και τον πλούτο των επινοήσεών της, την ποιότητα των διατυπώσεων και την εκφραστική αλήθεια, η χαρακτική του μας δίνει προσωπικές συναντήσεις του δημιουργού της με τον κόσμο”, σημειώνει ο Χ. Χρήστου.

Την Αλκμήνη Νικολαΐδου, μαθήτρια του Γραμματόπουλου στο εργαστήριό του της ΑΣΚΤ το 1959, με έργα που χαρακτηρίζονται για τη στιβαρότητα της γραμμής τους, την απασχολεί η γυναικεία μορφή και φιγούρα, λεπτή και εφηβική, ευαίσθητη και νωχελική, ερωτική και μητρική.

Η έκθεση διαρκεί έως τις 10 Φεβρουαρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL