Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.6°C17.4°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C13.8°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
11.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.9°C
0 BF 76%
Σε θεσμό τείνει να εξελιχθεί το φεστιβάλ «12 ώρες για την Ελλάδα»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε θεσμό τείνει να εξελιχθεί το φεστιβάλ «12 ώρες για την Ελλάδα»

Σε θεσμό τείνει να εξελιχθεί στο Βέλγιο το ετήσιο φεστιβάλ «12 ώρες για την Ελλάδα», που φέτος φιλοξένησε τον Παντελή Θαλασσινό, τη Σοφία Παπάζογλου και το μουσικό συγκρότημα «Τακίμ», σε μια κατά κοινή ομολογία εξαιρετική συναυλία την οποία παρακολούθησαν εκατοντάδες Έλληνες και Βέλγοι.

Το φεστιβάλ «12 ώρες για την Ελλάδα», που για έκτη φορά φέτος έγινε "sold out", πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στις Βρυξέλλες, με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για την υποστήριξη οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγειονομικής περίθαλψης και της καταπολέμησης της φτώχειας. Φέτος, όπως και τα τελευταία δύο χρόνια, τα χρήματα θα διατεθούν για τη θέρμανση σχολείων της βορείου Ελλάδας και των νησιών, αλλά και για την υποστήριξη 13 οικογενειών της Σαμοθράκης που επλήγησαν από τις καταστροφικές βροχοπτώσεις στο νησί, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Περίπου 1000 θεατές συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα "Salle de la Madeleine", στο κέντρο των Βρυξελλών, σε μια συναυλία που τους ταξίδεψε μέσα στο χρόνο και στις εποχές, με τραγούδια και μουσικές μέσα από την ελληνική παράδοση, που έπαιξαν με τον εντελώς δικό τους τρόπο οι «ΤΑΚΙΜ» (Θωμάς Κωνσταντίνου (ούτι, λαγούτο), ο Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος (κλαρίνο), ο Γιώργος Μαρινάκης (βιολί), ο Πάνος Δημητρακόπουλος (κανονάκι), Κώστας Μερετάκης (κρουστά) και Γιάννης Πλαγιαννάκος (μπάσο), αλλά και τραγούδια από το προσωπικό ρεπερτόριο του Παντελή Θαλασσινού και της Σοφίας Παπάζογλου.

To πρόγραμμα της εκδήλωσης άνοιξε η Ελληνική Χορωδία Βρυξελλών που ερμήνευσε παραδοσιακά τραγούδια υπό την διεύθυνση του Χρήστου Γκακούδη και συνοδεία του πιανίστα Αλέξανδρου Σαρακενίδη. Στην εκδήλωση συμμετείχε και το Λύκειο Ελληνίδων Βρυξελλών .

Ο εμπνευστής της ιδέας του φεστιβάλ, ο Βέλγος Τζίμι Τζαμάρ που διατηρεί στενές σχέσεις με την Ελλάδα και είναι ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Βέλγιο μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε ότι η πρωτοβουλία αυτή, η οποία ξεκίνησε το 2012 έχει στόχο να βελτιώσει την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, να προβάλει την ελληνική μουσική και τον πολιτισμό στο βελγικό κοινό και κυρίως να συγκεντρώσει χρήματα για τις ευπαθείς ομάδες της Ελλάδας. «Χάρη στις συναυλίες που διοργανώσαμε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, η δράση μας πλέον έχει γίνει γνωστή στο βελγικό κοινό, έχουμε φίλους που μας βοηθάνε. Εκτιμούμε ότι το ποσό που συγκεντρώθηκε από τη φετινή συναυλία θα είναι το ίδιο ίσως και μεγαλύτερο από το περυσινό που ήταν της τάξεως των 33.000 ευρώ", ανέφερε ο Τζίμι Τζαμάρ. Πέρυσι το ποσό αυτό διατέθηκε για τη θέρμανση 40 σχολείων της Βορείου Ελλάδας, από την Αλεξανδρούπολη ως τα Γιάννενα και τη Φλώρινα. "Φέτος, έχουμε δεχτεί αιτήσεις από περίπου 250 σχολεία της Ελλάδας. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε όσα περισσότερα σχολεία και όσους περισσότερους μαθητές μπορούμε. Με πέντε ευρώ ζεσταίνουμε ένα μαθητή, με 100 ευρώ μια τάξη και με 700 ευρώ ένα σχολείο", ανέφερε ο Τζίμι Τζαμάρ.

Όπως ανέφεραν οι διοργανωτές, οι Έλληνες καλλιτέχνες έρχονται αφιλοκερδώς και στη διάρκεια αυτών των πέντε ετών το 12 ώρες για την Ελλάδα έχει φιλοξενήσει καλλιτέχνες όπως ο Δ. Σαββόπουλος, ο Λ. Μαχαιρίτσας, ο Γ. Κότσιρας, η Α. Μάνου, η μέτζο σοπράνο Α. Γαβρά, ο Π. Μπούρας, ο Π. Μουζουράκης, ο Κ. Φέρρης και το "Καφέ Αμάν", η Δ. Παπίου, ο Μ. Πασχαλίδης και πολλοί άλλοι.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL