Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
17.5°C20.9°C
1 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.4°C20.5°C
1 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.3°C
2 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.8°C21.8°C
5 BF 36%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
20.9°C20.9°C
2 BF 40%
Θέαμα χόλιγουντ...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θέαμα χόλιγουντ...

Μόνο βλέποντας και παρατηρώντας συγκριτικά και δίπλα - δίπλα το παλιό με το καινούριο μπορούσες να νιώσεις τη μεγάλη διαφορά και την τεχνολογική εξέλιξη του ενός από το άλλο. Εντυπωσιακή η διαφορά που παρατηρούσαμε όσοι παραβρεθήκαμε χθες στην παρουσίαση του καινούργιου προβολικού συστήματος του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Την ξενάγηση στον Θόλο έκανε ο δρ Μάνος Κιτσώνας, διευθυντής του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου, ο οποίος αναφέρθηκε στην τρίτη γενιά προβολέων που τοποθετείται στο Ίδρυμα, που απογειώνει την εικόνα μέσα από την διαφορετική και εξελιγμένη τεχνολογία.

"Ξεκινήσαμε το 2003 στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο με την τεχνολογία Σι Αρ Τζι με 12 προβολείς που έπαιζαν όλοι ταυτόχρονα στα έξι κανάλια, με τον Θόλο μοιρασμένο σε πέντε κανάλια περιμετρικά και έναν στην οροφή. Πρόκειται για Θόλο εννιακοσίων τετραγωνικών μέτρων επιφάνειας, πολύ διαφορετικό από ένα σινεμά, ακόμα και μεγάλο, ή από έναν μικρότερο Θόλο, καθώς οι απαιτήσεις είναι πολύ μεγαλύτερες. Πρόκειται για μια τεχνολογία στα άκρα και γι’ αυτό χρειάζονται σύνθετες λύσεις”, επεσήμανε.

Το 2009 οι άνθρωποι του Πλανηταρίου παρακολουθώντας την εξέλιξη τοποθέτησαν 12 προβολείς νέας τεχνολογίας, από τους οποίους χρησιμοποιούνταν έξι κάθε φορά. Σήμερα ήρθε η ώρα να τοποθετηθούν προβολείς με τεχνολογία λέιζερ.

“Η τεχνολογία αυτή, αν και αντιμετώπισε διάφορα προβλήματα, έφθασε τα τελευταία χρόνια σε ικανοποιητικό επίπεδο μέσα από προβολείς λέιζερ με φώσφορο”, εξήγησε ο κ. Κιτσώνας προσθέτοντας πως “τέτοιου τύπου προβολείς έχουν εγκατασταθεί σε ορισμένα πλανητάρια, τρία με τέσσερα σε όλον τον κόσμο, αλλά εμείς είμαστε το πρώτο που εγκατέστησε τους συγκεκριμένους με μεγάλη φωτεινότητα, μια τεχνολογία που δίνει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Έτσι ο Θόλος μετρημένος με φωτόμετρο είναι δέκα φορές πιο φωτεινός”.

Ο διευθυντής του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου ανέφερε πως ο λόγος που αναβαθμίζεται η τεχνολογία δεν είναι ότι χάλασαν τα “μηχανήματα”, αλλά “το υλικό που προκύπτει από τα στούντιο είναι πάρα πολύ υψηλής ποιότητας έτσι ώστε οι παλαιότεροι υπολογιστές να μην μπορούν να το αποδώσουν σωστά, άλλωστε η εξέλιξη είναι ταχύτατη σε ανάλυση και χρώμα”.

Έτοιμο για την νέα εποχή, το Πλανητάριο περιλαμβάνει φέτος ένα πλούσιο πρόγραμμα, παρουσιάζει τη νέα παιδική παράσταση “Polaris”, και την προσεχή Δευτέρα 23 Οκτωβρίου κάνει πρεμιέρα η πρώτη παράσταση προβολής με το καινούργιο σύστημα και τίτλο “Το Μέλλον στο Διάστημα”, τρίτο μέρος μιας τριλογίας για την εξερεύνηση του διαστήματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL