Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C23.0°C
3 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.7°C17.6°C
4 BF 47%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.7°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.2°C
4 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C21.3°C
3 BF 45%
Η ατζέντα της εβδομάδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ατζέντα της εβδομάδας

"ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ"

Η Αθήνα Ελεύθερη

Σε μια βόλτα στην Ιστορία της κατεχόμενης Αθήνας θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν όσοι πάρουν μέρος στον ιστορικό περίπατο που διοργανώνεται σήμερα το πρωί, στις 11, με αφετηρία τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου και τίτλο «Αντίσταση και δωσιλογισμός στην κατεχόμενη Αθήνα» που εντάσσεται στις δράσεις του προγράμματος «12 Οκτωβρίου 1944 - Η Αθήνα Ελεύθερη». Με οδηγό τον ιστορικό Μενέλαο Χαραλαμπίδη, επιστημονικό υπεύθυνο των εκδηλώσεων, θα πραγματοποιηθεί περιήγηση σε σημαντικά τοπόσημα με μικρές επιτόπου αφηγήσεις που θα αποκαλύπτουν πτυχές των γεγονότων, φωτίζοντας τις συνθήκες της Κατοχής και της Αντίστασης. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη, ενώ οι διαδοχικές στάσεις του περιπάτου θα είναι οι εξής: Πανεπιστημίου και Ομήρου γωνία (κτήριο Τράπεζας της Ελλάδος), Σταδίου 15 (κτήριο ΟΤΕ), Παπαρηγοπούλου 3-5, Πλατεία Κλαυθμώνος, Σανταρόζα 3, Πατησίων και Γλάδστωνος, Μπουμπουλίνας και Τοσίτσα.

Στο ίδιο πλαίσιο διοργανώνεται αγώνας δρόμου με εκκίνηση το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου (Καραϊσκάκης Α' - Μπλοκ 15), στις 9 το πρωί, και τερματισμό το Σκοπευτήριο Καισαριανής. Τίτλος της δράσης «Δρόμος μνήμης και τιμής: Μπλοκ 15 – Σκοπευτήριο Καισαριανής».

Επίσης στο Εργοστάσιο της Ηλεκτρικής (ΔΕΗ) στο Κερατσίνι πραγματοποιείται στις 7.30 μ.μ. συναυλία με τίτλο «Τα τραγούδια της Κατοχής» και τη συμμετοχή των Αφροδίτης Μάνου, Βασίλης Κορακάκη και Εύης Μάζη. Επιλογή και ανάγνωση κειμένων από τους Μάνια Παπαδημητρίου και Αλέξη Βάκη, που έχει τη μουσική επιμέλεια και ενορχήστρωση.

“Το τελευταίο σημείωμα” στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Η νέα ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Το τελευταίο σημείωμα» παρουσιάζεται την Δευτέρα 16 Οκτωβρίου σε μια μεγάλη προφεστιβαλική εκδήλωση του 58ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο Ολύμπιον, στις 8 μ.μ. με παρόντες τους Παντελή Βούλγαρη, Ιωάννα Καρυστιάνη που συνυπογράφει το σενάριο με τον σκηνοθέτη και τους πρωταγωνιστές της ταινίας Ανδρέα Κωνσταντίνου και Μελία Κράιλινγκ. Η κινηματογραφική επιστροφή του Παντελή Βούλγαρη, τέσσερα χρόνια μετά την επιτυχημένη και πολυβραβευμένη “Μικρά Αγγλία”, καταπιάνεται με μία από τις πιο συγκλονιστικές σελίδες της πρόσφατης ελληνικής Ιστορίας: την εκτέλεση 200 αγωνιστών την 1η Μαΐου 1944 στην Καισαριανή, από τους Γερμανούς κατακτητές ως αντίποινα για τη δράση της ελληνικής Αντίστασης.

Η “Ηλέκτρα” ανοίγει τη Λυρική

Μία από τις σημαντικότερες και πιο απαιτητικές όπερες, η “Ηλέκτρα” του Στράους, εγκαινιάζει απόψε την Εθνική Λυρική Σκηνή στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος σε σκηνοθεσία Γιάννη Κόκκου, διεύθυνση ορχήστρας Βασίλη Χριστόπουλου και με την Αγνή Μπάλτσα στον ρόλο της Κλυταιμνήστρας. Η όπερα, που δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ στην ελληνική σκηνή, βασίζεται στο ποιητικό κείμενο του Χόφμανσταλ, που αντλήθηκε από το ομώνυμο θεατρικό του έργο. Παραστάσεις θα δοθούν στις 18, 22, 26 και 31 Οκτωβρίου. Στις 8 μ.μ.

Πρεμιέρα με το ντοκιμαντέρ “Childhood, Margreth Olin”, κάνει, στις 12 το μεσημέρι, στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, το KinderDocs, το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ με βραβευμένες ταινίες φτιαγμένες για παιδιά και νέους, αλλά και εκπαιδευτικούς, γονείς, φίλους και συγγενείς.

Για την Κική Δημουλά

Μια μουσική παράσταση, ένα μεικτό θέαμα - ακρόαμα πάνω στην πολυπρισματική ποίηση της Κικής Δημουλά, θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Τζένη Καρέζη σε σύλληψη, μουσική και σκηνοθεσία της Σοφίας Καμαγιάννη. Ερμηνεύει η Γιώρα Φέστα. Ακαδημίας 3, στις 9 μ.μ.

Ο Τζο Νέσμπο στη Στέγη

O περιπετειώδης, αντισυμβατικός Νορβηγός συγγραφέας Τζο Νέσμπο έρχεται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών για να γιορτάσει τα είκοσι χρόνια του θρυλικού του ντετέκτιβ Χάρι Χόλε και να συνομιλήσει με το κοινό. Τη συζήτηση συντονίζουν οι δημοσιογράφοι Μαριλένα Αστραπέλλου και Γιώργος Νάστος. Στις 7 μ.μ.

Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Το μακροβιότερο φεστιβάλ κινηματογράφου της Αθήνας σηκώνει αυλαία στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος (7.30 μ.μ.), προβάλλοντας το βωβό αριστούργημα «Μισαλλοδοξία» του Γκρίφιθ, με ζωντανή μουσική συνοδεία από τους Νίκο Πλάτανο, Τηλέμαχο Μούσα και Νίκο Γιούσεφ. Θα προηγηθεί σύντομη εισαγωγή από τον Νίνο Φένεκ Μικελίδη, διευθυντή του Πανοράματος.

“Μαράν Αθά”

Μια ιστορική παράσταση, το “Μαράν Αθά’ επιστρέφει από σήμερα στο Θέατρο Μεταξουργείο και για λίγες μόνο παραστάσεις. Σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη και ερμηνεία από τη Γιασεμί Κηλαηδόνη. Κάθε Τετάρτη, στις 8 μ.μ., Ακαδήμου 14, Μεταξουργείο.

Η Ζατέλλη στον Ιανό

Η Ζυράννα Ζατέλλη συνομιλεί με το κοινό για τα βιβλία και τους ήρωές της στον Ιανό, σε συντονισμό Νίκου Θρασυβούλου. Σταδίου 24, στις 8.30 μ.μ.

Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας

Τιμητική εκδήλωση για τον αρχιτέκτονα Κωνσταντίνο Δεκαβάλλα πραγματοποιείται στον εκδοτικό οίκο Μέλισσα, με ομιλητές τους Σάββα Κονταράτο, Γιάννη Μιχαήλ, Τάσο Μπίρη, Αλέξανδρο Παπαγεωργίου - Βενέτα και Παναγιώτη Τσακόπουλο. Συντονίζει ο Δημήτρης Φιλιππίδης. Σίνα και Σκουφά, στις 7.30 μ.μ.

“Τρεις ψηλές γυναίκες”

Το έργο του Έντουαρντ Άλμπι «Τρεις ψηλές γυναίκες» επιστρέφει από σήμερα στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας σε σκηνοθεσία Άρη Τρουπάκη και με πρωταγωνίστριες τις Μπέττυ Αρβανίτη, Μαρία Κεχαγιόγλου και Νεφέλη Κουρή. Κεφαλληνίας 16, στις 8 μ.μ.

Αλκίνοος Ιωαννίδης

Ο γνωστός τραγουδοποιός και ερμηνευτής εμφανίζεται στο Gagarin, στις 10 μ.μ.

Διημερίδα για τον Θανάση Κωσταβάρα

Στο αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού (Μπουμπουλίνας 20) διοργανώνεται διημερίδα για τον ποιητή Θανάση Κωσταβάρα, που αρχίζει στις 10.30 π.μ. υπό την προεδρία του Κώστα Βούλγαρη. Θα ακολουθήσουν ομιλίες των Γιάννη Η. Παππά, Σωτήρη Παστάκα, Άννας Αφεντουλίδου. Στη δεύτερη συνεδρία (12 το μεσημέρι), με πρόεδρο τη Μίνα Πετροπούλου, θα μιλήσουν οι Γιώργος Μαρκόπουλος, Ηλίας Γκρης και Κώστας Βούλγαρης. Στην τρίτη συνεδρία, του απογεύματος, στις 6 μ.μ. θα γίνει προβολή απαγγελιών ποιημάτων από τον Θανάση Κωσταβάρα. Προεδρεύει ο Ηλίας Γκρης και από τις 8 μ.μ. θα γίνουν απαγγελίες ποιημάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL