Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
"Ολοκαύτωμα: Διαχρονικές και Διεπιστημονικές προσεγγίσεις"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Ολοκαύτωμα: Διαχρονικές και Διεπιστημονικές προσεγγίσεις"

Λίγες ημέρες μετά τις γερμανικές εκλογές, που επανέφεραν στη δημόσια σφαίρα το ζήτημα της ανόδου του νεοναζισμού στην Ευρώπη, στην Αθήνα το Ολοκαύτωμα γίνεται για ακόμη μια φορά αφορμή αναστοχασμού, καθώς τίθεται στο επίκεντρο του Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα "Ολοκαύτωμα: Διαχρονικές και Διεπιστημονικές Προσεγγίσεις" του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, που θα πραγματοποιηθεί από την Τρίτη 3 έως την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου, μοιράζοντας τις εργασίες του στο κτήριο Κωστής Παλαμάς (3.10), στο κεντρικό κτήριο του ΕΚΠΑ (4.10), και στο Ινστιτούτο Γκαίτε (5.10), στο πλαίσιο του εορτασμού των 180 χρόνων από την ίδρυση του ΕΚΠΑ.

Υπάρχει άραγε κάτι από το Ολοκαύτωμα που δεν έχει ακόμα ειπωθεί; Προφανώς. Η διεπιστημονική έρευνα πάντα ανασύρει χρήσιμα στοιχεία και συμπεράσματα. Το συγκεκριμένο θέμα εξάλλου "είναι πολύ σημαντικό, συνδέεται με μια ιδιαίτερη φάση της νεότερης ευρωπαϊκής Ιστορίας, και θα επιχειρηθεί να εξεταστεί από διαφορετικές προσεγγίσεις" λέει η Κίρκη Κεφαλέα, αν. καθηγήτρια Συγκριτικής Λογοτεχνίας και μέλος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, επισημαίνοντας με έμφαση ότι "σκοπός του συνεδρίου δεν είναι η απομυθοποίηση ενός τόσο σημαντικού ιστορικού γεγονότος, αλλά η προσπάθεια να κατανοήσουμε εις βάθος και να διαφωτίσουμε τις πολλές πλευρές αυτού του θέματος ώστε να μην επαναληφθεί κάτι παρόμοιο στο μέλλον. Στόχος μας, δηλαδή, είναι να προβληματιστούμε για τις απεχθείς αρχές πάνω στις οποίες στηρίχθηκε το Ολοκαύτωμα ούτως ώστε να το εξοβελίσουμε και να μην επανέλθει στη δική μας λογική, στη λογική που κάποτε στήριξε αυτή την αποτρόπαια πράξη". Πρωτοβουλία που αποτελεί "συνέχεια της συνομιλίας του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας με τον ευρύτερο κοινωνικό χώρο, αλλά και της προσπάθειας εξωστρέφειας στην καλλιέργεια του κριτικού αναστοχσμού και της αναβάθμισης των αξιών, κάτι που είναι άλλωστε μέρος της κουλτούρας μας", όπως λέει η κ. Κεφαλέα.

Το συνέδριο, εκτός από τη διεπιστημονική προσέγγιση του Ολοκαυτώματος, θα παρουσιάσει και την ιστορία των ευρωπαϊκών πληθυσμών της Ευρώπης από την αρχαιότητα ώς σήμερα. Με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών και ερευνητών από τη Γερμανία, το Ισραήλ, την Ισπανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και την Ελλάδα, που αντιπροσωπεύουν ένα ευρύ φάσμα γνωστικών αντικειμένων, θα εξετάσει στις τέσσερις ενότητές του τη θυσία, την ανατροπή και τη δίωξη από την Ελληνιστική περίοδο έως και τον Μεσαίωνα, τις ιστορικές, πολιτικές και κοινωνικές προσεγγίσεις με έμφαση στην Ελλάδα, την επιρροή του Ολοκαυτώματος στη λογοτεχνία και την τέχνη και τη θέση του στη σύγχρονη κοινωνία και την εκπαίδευση.

Στο πλαίσιο των εργασιών του, την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (8.30 μ.μ.) θα προβληθεί η ταινία "Η ανάκριση" του Erez Pery, που βασίζεται στα απομνημονεύματα του Ες, του ανθρώπου που εμπνεύστηκε τη μαζική εξόντωση εκατομμυρίων ανθρώπων στους θαλάμους αερίων, ανασύροντας την τρομακτική ρουτίνα του στρατοπέδου και τον ευτελισμό της βίας. Η είσοδος είναι δωρεάν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL