Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Η αντζέντα της εβδομάδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η αντζέντα της εβδομάδας

"Τα τραγούδια της φωτιάς"

"Τα τραγούδια της φωτιάς"

43 χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, η ΕΡΤ μεταδίδει, τη Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017, στις 10.15 μ.μ., το ντοκιμαντέρ του Νίκου Κούνδουρου «Τα τραγούδια της φωτιάς», παραγωγής 1975. Το ντοκιμαντέρ είναι γεμάτο τραγούδια, συγκίνηση, παλμό και συνθήματα και καταγράφει τη μεταδικτατορική ευφορία μέσα από δύο θυελλώδεις συναυλίες που έγιναν στο Στάδιο Καραϊσκάκη με τον Μίκη Θεοδωράκη και στο γήπεδο του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας με τον Γιάννη Μαρκόπουλο, αμέσως μετά την πτώση της Χούντας (Ιούλιος 1974). Ο ίδιος ο Νίκος Κούνδουρος τη χαρακτηρίζει μια ταινία - ωδή στη λευτεριά.

«Άλκηστις» του Ευριπίδη στην Επίδαυρο

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και συγχρόνως αινιγματικά έργα του Ευριπίδη, την «Άλκηστη», παρουσιάζει φέτος το Εθνικό Θέατρο, αναθέτοντας την παρουσίασή του στην Κατερίνα Ευαγγελάτου, η οποία πραγματοποιεί την πρώτη της σκηνοθεσία στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Στις 28 και 29 Ιουλίου, στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. Θα ακολουθήσει περιοδεία. Άδμητος ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Άλκηστις η Κίττυ Παϊταζόγλου και Φερής ο Γιάννης Φέρτης.

"Η παράσταση επιχειρεί να αναδείξει τη συνύπαρξη των δύο κόσμων του έργου, του ρεαλισμού και της ποίησης, του πικρού σαρκαστικού χιούμορ και της αγωνίας του ανθρώπου μπροστά στον θάνατο. Η Άλκηστις είναι για εμάς ένα αδυσώπητο, κυνικό δράμα, που γελά σαρκαστικά", σημειώνει η Κατερίνα Ευαγγελάτου.

"Φως ανέσπερο" στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Όσοι βρεθούν στις 28 Ιουλίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στο "Φως ανέσπερο", μια δράση που περιλαμβάνει αφενός θεματική ξενάγηση του κοινού μέσα στο μουσείο με αντικείμενο τους λύχνους ως εστίες φωτός της νύχτα, όπου θα αναδειχτούν η τυπολογία, η σημασία και η χρήση τους κατά τους μινωικούς και ιστορικούς
χρόνους (7-8 μ.μ.), αλλά και θεματική ξενάγηση στην αυλή του Μουσείου, όπου θα ανάψουν και θα λειτουργήσουν σε πραγματικές συνθήκες δέκα αντίγραφα λύχνων των μινωικών και ρωμαϊκών χρόνων προκειμένου να μυηθεί το νεανικό, ιδίως, κοινό στον τρόπο χρήσης τους και, αφετέρου, να παρατηρήσουν τον έναστρο ουρανό από τα δύο εγκατεστημένα στην αυλή του μουσείου τηλεσκόπια, με ξεναγούς μέλη της Αστρονομικής Ομάδας του Πανεπιστημίου Κρήτης (9 μ.μ. - 11 μ.μ.).

Τελευταίες παραστάσεις στο Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας

Με το Three Times Rebel της Μαρίνα Μασκαρέλ, το One One One του Γιάννη Μανταφούνη, το It’s Always Here του Άντι Μπουτρούς και το SCARABEO, Angles and the Void του Αντρέα Κοστάντσο Μαρτίνι πέφτει σήμερα η αυλαία για το φετινό Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας. Την ίδια ημέρα, στο προαύλιο του του Μεγάρου Χορού θα προβληθεί η ταινία Mr. Gaga (στις 10 μ.μ.).

Θεσσαλονίκη: Ο βίος του Ευστράτιου

Το θέατρο Εταιρότητα παρουσιάζει, στις Ανοιχτές Γιορτές Θεάτρου, τον Βίο του Ευστράτιου, σε κείμενο - σκηνοθεσία του Θωμά Βελισσάρη, στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου. Η παράσταση περιστρέφεται γύρω από τη ζωή του Ευστράτιου, ενός νεοέλληνα μεγαλοεπιχειρηματία που πια μετρά τις τελευταίες ώρες ζωής. Σήμερα και αύριο, στις 9.30 μ.μ.

"Το μόνον της ζωής του ταξείδιον" από τον Δήμο Αβδελιώδη

Ο Δήμος Αβδελιώδης παρουσιάζει «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον», του Γ. Βιζυηνού, με την Ιωάννα Παππά, σήμερα στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ στη Λάρισα. Την Τετάρτη 26 Ιουλίου η παράσταση θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο Κήπου, στις Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου, την Πέμπτη στο Θέατρο Άλσους Μελίνα Μερκούρη στη Βέροια και το Σάββατο στο υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Πτολεμαΐδας.

Ευριπίδη «Μήδεια» στο Φεστιβάλ Φιλίππων

Η «Μήδεια» του Ευριπίδη, σε μετάφραση Γιώργου Χειμωνά και σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη, παρουσιάζεται από το Θέατρο Τέχνης - ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων την Τρίτη 25 Ιουλίου, στις 9.30 μ.μ., στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, στο πλαίσιο του 60ού Φεστιβάλ Φιλίππων.

“Καπετάν Κεμάλ, ο σύντροφος” στα Εξάρχεια

Το μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ "Καπετάν Κεμάλ, ο σύντροφος" (2008), σε σκηνοθεσία και σενάριο του Φώτου Λαμπρινού, για τον Τούρκο κομμουνιστή Μιχρί Μπελί, προβάλλεται σήμερα, στην αυλή του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, Βαλτετσίου 42, Εξάρχεια, με ελεύθερη είσοδο. Στις 9 μ.μ.

Προβολή στον Κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ και τη New Star, παρουσιάζουν, στις 9 μ.μ., το ντοκιμαντέρ "Πεθαίνοντας για την αλήθεια", του Νίκου Μεγγρέλη, στον Κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134, Θησείο). Το ντοκιμαντέρ αφορά τους άδικους θανάτους δημοσιογράφων και εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης που σκοτώθηκαν στο Ιράκ, από την έναρξη του πολέμου το 2003 μέχρι και σήμερα.

Ταξίδι στην παράδοση στο Θέατρο της Ρεματιάς

Η γυναικεία ορχήστρα Smyrna -σε συνεργασία με τα χορευτικά τμήματα του Ιδρύματος Ζήση- μας ταξιδεύει μουσικά στον χρόνο και σε όλο τον ελλαδικό χώρο, αναδεικνύοντας αριστουργήματα της πάντα παρούσας ελληνικής παράδοσης. Στο Θέατρο της Ρεματιάς στο Χαλάνδρι, με ελεύθερη είσοδο. Στις 9 μ.μ.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ Live Trio στο Gazarte

Μετά την sold out παράσταση της προηγούμενης Τετάρτης, ο Παύλος Παυλίδης επιστρέφει στην ταράτσα του Gazarte για μία ακόμη βραδιά, μαζί με τον Ορέστη Μπενέκα στα πλήκτρα και τις λούπες και τον Αλέκο Βουλγαράκη στην ηλεκτρική κιθάρα. Στις 10 μ.μ.

Κινηματογραφικές νύχτες στην ταράτσα του bios.

Το Sssh! Silent Movies, το αγαπημένο οπτικοακουστικό πρότζεκτ της ταράτσας του Bios (Πειραιώς 84), συνεχίζει την Τετάρτη 26 Ιουλίου με το ατμοσφαιρικό θρίλερ “Runaway Train” (1985) του Andrei Konchalovsky. Το σενάριο των Djordje Milicevic, Paul Zindel και Edward Bunker βασίστηκε σε ένα πρωτότυπο σενάριο του Akira Kurosawa, αδημοσίευτο για 15 χρόνια. Στις 9.15 μ.μ.

Το ΚΘΒΕ στις Ιστορίες της Νύχτας

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, συμμετέχει στον εβδομάδα εκδηλώσεων που εγκαινιάζει το υπουργείο Πολιτισμού, με θέμα τη νύχτα. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Ιστορίες της Νύχτας θα διαβαστούν κείμενα από την ελληνική και την παγκόσμια λογοτεχνία από τους ηθοποιούς του ΚΘΒΕ Ελένη Γιαννούση, Νίκο Καπέλιο, Δημήτρη Τσιλινίκο, Άννυ Τσολακίδου και Μαρία Χατζηιωαννίδου, ενώ η βραδιά θα εμπλουτιστεί και με μουσική. Σήμερα και την Παρασκευή 28 Ιουλίου, στις 9 μ.μ., στο αίθριο του ΑΜΘ. Είσοδος ελεύθερη.

Το “Ηλιοτρόπιο” του Ντε Σίκα στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων

Το “Ηλιοτρόπιο” του Βιτόριο ντε Σίκα, με τους Μαρτσέλο Μαστρογιάννι και Σοφία Λόρεν, προβάλλεται, στις 9 μ.μ., στον φιλόξενο κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134, Θησείο).

Παρασκευή

Ο "Νευρικός εραστής" στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ο “Νευρικός εραστής”, που πρόσφερε τέσσερα Όσκαρ στον Γούντι Άλεν, προβάλλεται σήμερα, στις 9 μ.μ., στις βραδιές θερινού σινεμά στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος, με ελεύθερη είσοδο.

Ο Σουίνι Τοντ στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Τo μουσικό θρίλερ Σουίνι Τοντ - Ο δαιμόνιος κουρέας της Φλιτ Στριτ, σε μουσική και στίχους του μεγαλύτερου ζωντανού θρύλου του αμερικανικού μουσικού θεάτρου Στίβεν Σοντχάιμ και κείμενο του Χιου Γουίλερ, παρουσιάζει η Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής και ο Γιώργος Πέτρου, σήμερα, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, στις 9 μ.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL