Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Με νέο πρόσωπο και δομή η 22η Art Athina
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με νέο πρόσωπο και δομή η 22η Art Athina

Ξεκίνησε την Πέμπτη η φετινή η έκθεση των ελληνικών αιθουσών τέχνης Art Athina στο γήπεδο του Τάε Κβον Ντο στο Παλαιό Φάληρο και θα διαρκέσει έως την Κυριακή.

Με νέα πρόσωπα στην οργάνωση και εμπλουτισμένο με νέες ενότητες προβάλλνται ελληνικές και διεθνείς παραγωγές σχετικά με όλους τους τομείς τέχνης, μέσα από το κυρίως πρόγραμμα και τις επιλογές των ελληνικών και ξένων γκαλερί.

Φέτος, ο αριθμός των γκαλερί που θα συμμετάσχουν στην Art Athina φθάνει στις 56. Οι καινοτομία αποτελεί η ειδική πρόσκληση σε 13 νέες ανερχόμενες γκαλερί, εκ των οποίων οι περισσότερες εκπροσωπούν την εικαστική σκηνή του Λος Άντζελες.

«Ακόμα μία φορά η Art Athina γυρίζει σελίδα, βάζοντας καινούργιες βάσεις για τα επόμενα χρόνια. Ανανεώνεται κι εξελίσσεται σε πρόσωπα, δομή και περιεχόμενο. Φιλοδοξούμε να αποτελέσει και πάλι μία τομή στις διοργανώσεις», δήλωσε η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης (ΠΣΑΤ), Γιάννα Γραμματοπούλου, που είναι επιφορτισμένος με τη διοργάνωσή της Art Athina.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η Art Athina 2017 αποτελεί ένα ευρύ κάτοπτρο για την παγκόσμια κι ελληνική παραγωγή. Αντικατοπτρίζει τις κυρίαρχες τάσεις και επιλογές των φορέων της τέχνης σε όλα τα πεδία της δημιουργίας και της προώθησής τους. Επιπλέον, λειτουργεί ως ένα πρώτης τάξεως εφαλτήριο και κίνητρο για την ανταλλαγή και την εξαγωγή των δημιουργών και του έργου τους από και προς την Ελλάδα.

Μία από τις καινοτομίες που ανακοινώθηκαν στη συνέντευξη Τύπου, σήμερα, από την Γιάννα Γραμματοπούλου είναι η θέσπιση Βραβείου Νέων Καλλιτεχνών από την Art Athina σε συνεργασία με το Μουσείο Κοπελούζου.

Στο φετινό πρόγραμμα -το συνεπιμελούνται η καλλιτεχνική διευθύντρια, στην πρωτόλεια εμφάνισή της, Σταματία Δημητρακοπούλου, η καλλιτεχνική σύμβουλος Ξένια Καλπακτσόγλου κι ο Αντώνης Κούρκουλος ως γενικός συντονιστής- προβλέπεται να διεξαχθούν δώδεκα θεματικές ενότητες πέρα από την κύρια έκθεση των συμμετεχουσών γκαλερί.

Σε αυτές τις παράλληλες εκδηλώσεις δίνεται μεγάλη έμφαση στις περφόρμανς, το βίντεο και στα πρότζεκτ των ανεξάρτητων επιμελητών Μύριαμ Μπεν Σάλαχ και Αλεξάντρ Μπουρένκοφ. Αναδρομή στο παρελθόν των διοργανώσεων της Αrt Athina, αποτελεί η ενότητα Survey, σε επιμέλεια της Γαλήνης Νότι, στην οποία εντάσσεται και η παρουσίαση του έργου «Ρωτώντας» της Κατερίνας Ζαχαροπούλου, μία παραγωγή του οργανισμού ΝΕΟΝ.

Σύμφωνα με δήλωση της καλλιτεχνικής διευθύντριας Σ. Δημητρακοπούλου «φέτος η Art Athina προσπαθεί να εκσυγχρονισθεί και για τον λόγο τούτο εισάγονται 12 ενότητες, που σε συνδυασμό με τις συμμετοχές από Ελλάδα και το εξωτερικό προσπαθούν να αποτελέσουν τον καθρέφτη της φετινής παγκόσμιας παραγωγής».

Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στη φετινή διοργάνωση και σε άλλους χώρους, όπως το ντιζάιν -όπου παρουσιάζονται πρωτοποριακά έπιπλα και δημιουργίες εκτός εμπορίου- αλλά και οι εκδόσεις, υπό την εποπτεία του ειδικευμένου βιβλιοπωλείου OMMU, ενότητα που παρουσιάζει ιδιαίτερα Artists Books (βιβλία φιλοτεχνημένα, ή εκδοθέντα από καλλιτέχνες).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ευρύ πλέγμα από ανοιχτές εκδηλώσεις κι ανεξάρτητες παραγωγές, οι οποίες θα διεξαχθούν από διαφορετικές ελληνικές και ξένες πλατφόρμες στον περιβάλλοντα χώρο της Art Athina.

Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει και στη ενότητα Tribute, που θεσπίζεται στο εξής για κάθε διοργάνωση της Art Athina, αποτίοντας φόρο τιμής σε διαλεκτούς Έλληνες καλλιτέχνες. Εφέτος θα τιμηθεί το έργο κι η συνεισφορά δύο δημιουργών που έφυγαν τούτη τη χρονιά, του διεθνούς φήμης εικαστικού Γιάννη Κουνέλλη, μέσα από τον φακό του φωτογράφου και συνεργάτη του στην Ελλάδα Μανώλη Μπαμπούση, και του μεγάλου δασκάλου της ΑΣΚΤ και εκλεκτού ζωγράφου Δημήτρη Μυταρά, σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη.

Τέλος, σημαντικό μερίδιο στην Art Athina καταλαμβάνουν και τα εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και μεγαλύτερους και βιωματική συμμετοχή του κοινού στο γενικότερο δρώμενο της έκθεσης.

Επίσης δίνονται δυνατότητες για παράλληλες συζητήσεις, ενημερώσεις και συνεντεύξεις, που προϋποθέτουν κι ευνοούν τη συμμετοχή θεωρητικών, καλλιτεχνών και κοινού σε μία ευεργετική σύμπραξη για την παραγωγή επιχειρημάτων και συμπερασμάτων για τα σημερινά ζητήματα της τέχνης στην Ελλάδα κι εκτός συνόρων.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL