Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.6°C22.5°C
3 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.7°C23.4°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
20.0°C22.6°C
1 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.6°C22.8°C
5 BF 38%
ΛΑΡΙΣΑ
Ψιχάλες μικρής έντασης
25 °C
24.1°C24.9°C
0 BF 36%
"Πράσινο φως" για την αναστήλωση της Ακρόπολης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Πράσινο φως" για την αναστήλωση της Ακρόπολης

Άνοιξε ο δρόμος για την αποκατάσταση του βόρειου τοίχου του σηκού του Παρθενώνα, εκεί δηλαδή όπου ήταν τοποθετημένο το φιλοτεχνημένο από τον Φειδία χρυσελεφάντινο άγαλμα της θεάς Αθηνάς, με τη ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για την υλοποίηση της σχετικής μελέτης, σύμφωνα με την οποία θα επανατοποθετηθούν 360 αρχαίοι λιθόπληνθοι και περίπου 90 νέοι από μάρμαρο προερχόμενο από τον Διόνυσο που μοιάζει με το πεντελικό.

Αξιοποιώντας υλικό και γνώση τεσσάρων δεκαετιών και βασισμένη στην πρόταση του πρώην προέδρου της Επιτροπής Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως, του αείμνηστου αρχιτέκτονα Χαράλαμπου Μπούρα, η μελέτη "ενδεχομένως να έχει επιπτώσεις στην αναστήλωση των μνημείων στη χώρα" τονίστηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση από την αρμόδια Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων, καθώς "μέσα από την υλοποίηση των μελετών που αφορούν την αποκατάσταση του σηκού θα έχουμε ανασύσταση των όψεων, ένα πολύ σημαντικό γεγονός για τη νεότερη ιστορία του Παρθενώνα". Μετά την ολοκλήρωση του έργου, όταν αναστηλωθούν η βόρεια και η νότια πλευρά του σηκού, θα αποκατασταθεί η γεωμετρία του κτηρίου σε μεγάλο βαθμό, "θα φανούν η ταυτότητα και η ιστορία του μνημείου, ενώ ο μέσος επισκέπτης θα έχει αντίληψη της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής του".

Την υψηλής σημασίας μελέτη για την ανασύσταση της εικόνας όψεων του Παρθενώνα επισήμανε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη μιλώντας για "ένα πολύ σημαντικό βήμα για την Ακρόπολη και ειδικά το κορυφαίο μνημείο του Παρθενώνα" και τονίζοντας ότι "έχει απασχολήσει πολύ σοβαρά την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης με τις κατευθύνσεις της ΕΑΜΑ".

Στόχος της μελέτης, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα, εκτός από ένα τμήμα, είναι να αναδειχθεί το όριο διατήρησης του τοίχους, όπως διαμορφώθηκε μετά τον βομβαρδισμό του Μοροζίνι το 1687 και πριν από την πολιορκία της Ακρόπολης το 1822 που οι Τούρκοι έσπασαν τις αρχαίες πέτρες για να αφαιρέσουν το μολύβι.

"Το τμήμα που διατηρήθηκε ώς το 1822 ακέραιο διαλύθηκε μέσα σε έναν μήνα για να ληφθεί ο μόλυβδος και οι πέτρες έμειναν εκεί. Κανείς δεν ήθελε τις πέτρες, τον μόλυβδο ήθελαν" υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΣΜΑ Μανόλης Κορρές, προσθέτοντας ότι "οι Τούρκοι με βαριά κατέστρεψαν 500 λίθους".

Η αποκατάσταση των δύο μακρών τοίχων του σηκού αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου δεκαπέντε χρόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL