Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.2°C21.9°C
1 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.2°C
2 BF 85%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
29 °C
28.8°C28.8°C
3 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.3°C
2 BF 88%
Αναβλήθηκε η σημερινή συζήτηση στο ΚΑΣ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αναβλήθηκε η σημερινή συζήτηση στο ΚΑΣ

Της Πόλυς Κρημνιώτη

Στην αναβολή της συζήτησης για την κήρυξη - οριοθέτηση του Δήμου Πειραιά ως αρχαιολογικού χώρου κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου κατέληξε αργά χθες το βράδυ το υπουργείο Πολιτισμού "θεωρώντας εύλογο το αίτημα", όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του, που έστειλε χθες ο ΟΛΠ, με το οποίο ζητούσε "την αναβολή της εξέτασης του θέματος ώστε να έχει τον χρόνο να καταθέσει τις απόψεις του".

Έτσι το υπουργείο θα εξετάσει σε επόμενη συνεδρίαση το master plan του ΟΛΠ και την πρόταση κήρυξης - οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου Πειραιά, ενώ "πριν από τη συνεδρίαση του ΚΑΣ οι εμπλεκόμενοι φορείς θα κληθούν σε νέα συνάντηση από το υπουργείο Πολιτισμού".

Στο μεταξύ χθες, πριν ακόμα γίνει γνωστή η αναβολή της συζήτησης του θέματος στο ΚΑΣ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν, παρουσία φορέων της πόλης, ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης και ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους για την κήρυξη - οριοθέτηση επικαλούμενοι δυσλειτουργίες που θα προκύψουν στην πόλη, ενώ ο δήμαρχος έκανε λόγο για αιφνιδιασμό αφού, όπως ανέφερε, για τη σημερινή συζήτηση ενημερώθηκε από τρίτους την Παρασκευή, αν και από τα μέσα Δεκεμβρίου μαζί με τον Γ. Γαβρίλη είχαν αποστείλει έγγραφο με το οποίο αιτιολογούσαν με μια σειρά επιχειρημάτων που εξηγούσαν για ποιους λόγους δεν μπορεί να χαρακτηριστεί όλος ο Πειραιάς ως αρχαιολογικός χώρος. Τόνισε δε ότι θα ζητήσει την αναβολή της συζήτησης του θέματος "ώστε να υπάρχει χρόνος να γίνει διαβούλευση".

Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, η εξέταση του θέματος γίνεται βάσει του άρθρου 12 του 3028/2002, που προβλέπει ότι, επειδή το master plan του ΟΛΠ αφορά χωρική ρύθμιση, απαιτείται να προηγηθεί η οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου του Πειραιά, πράγμα που έχει συμβεί και σε άλλες περιπτώσεις προώθησης σχεδίων χωρικής ρύθμισης, όπως το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του Ελληνικού και το Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης της Αφάντου στη Ρόδο.

Όπως προβλέπει ο αρχαιολογικός νόμος, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ έχουν ήδη αποστείλει την πρόταση της οριοθέτησης του αρχαιολογικού χώρου. Σύμφωνα με πληροφορίες μας ο Δήμος Πειραιά κλήθηκε τηλεφωνικά στις 18 Φεβρουαρίου να συμμετέχει στη συνάντηση με τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς στις 20 Φεβρουαρίου, ωστόσο δεν ανταποκρίθηκε.

Αντιθέτως προσήλθαν οι εκπρόσωποι της COSCO.

Μία εβδομάδα μετά, την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου, κλιμάκιο του ΥΠΠΟΑ πραγματοποίησε αυτοψία στο λιμάνι και σε άλλες περιοχές του Πειραιά. Η Αντιπεριφέρεια από την πλευρά της ενημέρωσε με έγγραφό της στις 22 Ιανουαρίου το ΥΠΠΟΑ ότι "μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας κήρυξης - οριοθέτησης του συγκεκριμένου αρχαιολογικού χώρου παρακαλούμε να λάβουμε γνώση δεδομένου ότι αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική πληροφορία για μελλοντικές υποθέσεις που τυχόν θα κληθούμε να ασχοληθούμε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας".

Ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης σε δήλωσή του επισημαίνει ότι "στο διαμορφωμένο ασφυκτικά αστικό περιβάλλον η επέκταση της ήδη υφιστάμενης κήρυξης δεν συνεισφέρει θετικά, αντίθετα, και με δεδομένο το δύσκαμπτο θεσμικό πλαίσιο, θα οδηγήσει σε νέες δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις" ενώ υπογραμμίζει την ανάγκη "να υπάρχουν διαδικασίες διαλόγου και διαβούλευσης, να αποσαφηνιστούν τα όρια, οι σκοποί, οι επιδιώξεις της πρωτοβουλίας του ΥΠΠΟΑ", με τις υπηρεσίες του οποίου "η συνεργασία μας είναι εξαιρετικά καλή και θετική".

Υπογραμμίζει μάλιστα ότι "η προστασία και η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι μη διαπραγματεύσιμη αρχή και προτεραιότητα" επισημαίνοντας ιδιαίτερα ότι "η αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου της πόλης δεν πρέπει να εξελιχθεί σε μια διαφωνία μεταξύ εκείνων που εκπροσωπούν την προστασία και εκείνων που δεν την επιδιώκουν".

Ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά Νίκος Μπελαβίλας σε ανάρτησή του στο Facebook επισημαίνει ότι "η συζήτηση περί της ευρείας ή όχι κήρυξης αρχαιολογικών χώρων στον Πειραιά δεν μπορεί να γίνει στο πόδι και πολύ περισσότερο δεν μπορεί να αποτελέσει πεδίο αντιπαράθεσης εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας. Μόνο κακό θα κάνει κάτι τέτοιο -και στην Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Η αναβολή και η σοβαρή διαβούλευση είναι η μόνη λογική πρόταση. Το ζήτησε ήδη η Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Πειραιά. Σε ό,τι αφορά την έγκριση ή όχι του master plan του ΟΛΠ από το ΚΑΣ, υπάρχουν όλα τα θεσμικά εργαλεία ώστε αυτό να συμβεί χωρίς να απαιτούνται πρόσθετες αποφάσεις και καθυστερήσεις".

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου διάβασε την αλληλογραφία του δήμου με το υπουργείο Πολιτισμού, στην οποία επισημαίνεται ότι "ο δήμος είναι κάθετα αντίθετος με την κήρυξη της περιοχής του ως αρχαιολογικού χώρου" αναφέροντας ότι δεν έλαβε ποτέ καμία απάντηση για το θέμα και δεν έγινε καμία συνάντηση για να ενημερωθεί.

"Δεν μπορεί μια επιτροπή να αποφασίζει και να εισηγείται ερήμην της πόλης" είπε. "Αντιλαμβάνεστε τι αντίκτυπο θα έχει μια ενδεχόμενη έγκριση του Πειραιά ως ενιαίου αρχαιολογικού χώρου σε επίπεδο αναπτυξιακών έργων. Για να αναπλάσουμε π.χ. μια πλατεία ή ακόμα και για να βάψουμε την όψη ενός κτηρίου θα χρειαζόμαστε την έγκριση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, με ότι συνεπάγεται αυτό σε επίπεδο διαδικασιών".

Στη συνέντευξη τοποθετήθηκαν επίσης οι Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος ΕΒΕΠ Γιάννης Βουτσινάς, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά, εκπρόσωποι του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά και της Επιτροπής Περιφερειών της Ε.Ε.

Η βουλευτής της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη υπογραμμίζει ότι "σε περίπτωση που ο Πειραιάς και η ευρύτερη ζώνη του λιμανιού χαρακτηριστούν ως αρχαιολογική ζώνη, τότε τίθεται σε κίνδυνο η υλοποίηση του αναπτυξιακού προγράμματος και της μελέτης διαχείρισης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς".

Η βουλευτής Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Χαρά Κεφαλίδου με αναφορά της στην υπουργό Πολιτισμού ζητάει να επιληφθεί του θέματος και να ενημερώσει για τις ενέργειές της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL