Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Στη Γερμανία ο μυθικός κόσμος του Αγαμέμνονα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στη Γερμανία ο μυθικός κόσμος του Αγαμέμνονα

Θησαυροί του μυκηναϊκού κόσμου, από τους οποίους ξεχωρίζουν μια χρυσή νεκρική προσωπίδα και μια επιτύμβια στήλη από τον Ταφικό Κύκλο Α' των Μυκηνών, χρυσά δακτυλίδια και ένας σφραγιδόλιθος από αχάτη από τον τάφο του "Γρύπα - Πολεμιστή" στην Πύλο, ένα χάλκινο "στέμμα" με επίστεψη χρυσού άνθους και συνθέσεις τοιχογραφιών από τη Μεσσηνία, η μικρογραφική τοιχογραφία πομπής γυναικών από τη Θήβα, ένα ταυρόσχημο ρητό από τη Μαγνησία, ταφές πολεμιστών από τα Χανιά, την Αχαΐα, την Αιτωλοακαρνανία, την Ηλεία εκτίθενται στο Κρατικό Μουσείο της Βάδης στην Καρλσρούη από την Παρασκευή οπότε εγκαινιάστηκε η εντυπωσιακή έκθεση "Μυκήνες: Ο μυθικός κόσμος του Αγαμέμνονα" παρουσία της γραμματέα του Κρατιδίου Βάδης - Βυρτεμβέργης Petra Olschowski, της γενικής γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας δρ. Μαρίας Βλαζάκη.

Στα 1.000 τ.μ. του μουσείου, οι τετρακόσιες απαράμιλλης ομορφιάς και επιστημονικής σπουδαιότητας αρχαιότητες, τεκμήρια συστηματικών ανασκαφών που διενεργήθηκαν σε δώδεκα Εφορείες Αρχαιοτήτων της χώρας από τον 19ο αιώνα που ήρθε στο φως ο Ταφικός Κύκλος Α των Μυκηνών, ως την ανακάλυψη του αποκαλύμενου λακκοειδή τάφου του "Γρύπα - Πολεμιστή" το 2015, φωτίζουν την καθημερινή παρουσία των Μυκηναίων, τη διοικητική οργάνωση των βασιλείων τους, την ταφική αρχιτεκτονική και τα έθιμα ταφής και τελικά την κατάρρευση του ανακτορικού συστήματος και τη διάσπαση της οικονομικής και πολιτικής ενότητας του μυκηναϊκού κόσμου. Αυτό εξάλλου επεδίωξε εξαρχής ο τρόπος οργάνωσης της έκθεσης, παρουσιάζοντας σύνολα και όχι μεμονωμένα αντικείμενα. Παράλληλα, δόθηκε έμφαση και στην αφήγηση της ιστορίας των ανασκαφικών ερευνών, ενώ για την καλύτερη κατανόηση των εκθεμάτων "επιστρατεύτηκε" άφθονο εποπτικό υλικό, βιντεοπροβολές και πολυμέσα καθώς και η αναπαράσταση σε φυσικό μέγεθος της Αίθουσας του Θρόνου του μυκηναϊκού ανακτόρου.

Ο κατάλογός της με κείμενα έγκριτων αρχαιολόγων θα αποτελέσει βασικό εγχειρίδιο αναφοράς για τη μυκηναϊκή αρχαιολογία στον γερμανόφωνο κόσμο.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των κειμένων συνεργασίας που υπογράφηκαν το 2014 και το 2016 του Κρατικού Μουσείου της Βάδης και του υπουργείου Πολιτισμού, αφού το μουσείο επέστρεψε στη χώρα μας δύο πολύ σημαντικές κυκλαδικές αρχαιότητες, διαφοροποίησε την πολιτική του, υιοθέτησε τις βασικές αρχές δεοντολογίας του ICOM και το 2017 παρουσίασε στο Μουσείο Μπενάκη σε συνεργασία με το ΥΠΠΟΑ έκθεση με θέμα την Art Nouvaeu. Στο πλαίσιο της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν Διεθνές Συμπόσιο για τον Μυκηναϊκό Πολιτισμό στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης (1-3.12) αλλά και στρογγυλό τραπέζι για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL