Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Ενθύμια στη μαύρη σκιά της Μακρονήσου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ενθύμια στη μαύρη σκιά της Μακρονήσου

"Να μην ξεχάσουμε την Ιστορία του λαού μας, ειδικά σε εποχές δύσκολες και θρυμματισμένες" επισημαίνει σε κάθε αφορμή ο Θανάσης Κάππος. Προς τούτο και το βιβλίο του "Ενθύμια Μακρονήσου" (εκδ. Αλήθεια), στο οποίο συγκέντρωσε ιστορίες και συνεντεύξεις από ζώντες Μακρονησιώτες και σε μια ισχυρού συμβολισμού κίνηση παρουσιάζεται αύριο στη Μακρόνησο, με ώρα προσέλευσης στις 10 το πρωί στο λιμάνι του Λαυρίου. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Μακρονησιώτης Aλέκος Μιχαλόπουλος, ο Μανώλης Σπανάκης δημοσιογράφος, ο Διονύσης Τεμπονέρας, υποψήφιος διδάκτωρ Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Πέτρος Κουλουφάκος, ανήλικος κρατούμενος στον Άι-Στράτη, και η Φωτεινή Βάκη, καθηγήτρια Ιστορίας της Φιλοσοφίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ενώ θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Νίκος Μερτζάνης. Θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση.

Μαύρη σκιά στην ελληνική Ιστορία του 20ού αιώνα, η Μακρόνησος υπήρξε το πρώτο στρατόπεδο ομαδικού βασανισμού, ψυχολογικού και σωματικού, στη Δυτική Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Εκεί μαρτύρησαν όσοι συντάχθηκαν με τα ουμανιστικά προτάγματα, όσοι αγωνίστηκαν για την ελευθερία, τη δημοκρατία, για έναν κόσμο δίκαιο και ισότιμο. Οι ιστορίες που διατρέχουν το βιβλίο μαρτυρούν όσα η συλλογική μνήμη έχει καταχωρήσει ως μελανή σελίδα. Ωστόσο, η σκιά, κατά τον Θανάση Κάππο, δεν έχει φύγει, αφού η Μακρόνησος παραμένει στο περιθώριο του επίσημου λόγου. Όπως γράφει άλλωστε στο βιβλίο "η Μακρόνησος είναι ένας χώρος που θυμίζει έντονα και με κατάμαυρα γράμματα τα βασανιστήρια των νικητών στους ηττημένους. Τη βαναυσότητα και την επίδειξη δύναμης σε ανθρώπους που πίστεψαν σε κάτι. Δίνοντας ό,τι πολυτιμότερο είχαν: τη ζωή τους. Κομμουνιστές, αριστεροί, δημοκρατικοί, στρατιώτες και πολίτες, οι οποίοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με την 'αναμόρφωσή' τους. Με μόνο όπλο τη δύναμη ψυχής, τις ιδέες και τις ελπίδες τους. Ένας χώρος που πρέπει να παραμείνει ζωντανός για να μην ξεχάσουμε. Εμείς, τα παιδιά μας και οι επόμενες γενιές".

Ο δημοσιογράφος και ερευνητής, παράλληλα με τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, δραστηριοποιείται έντονα τα τελευταία χρόνια προκειμένου να ανακυρηχθεί η Μακρόνησος Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ώστε να προστατευτεί και να παραδοθεί στον αξιακό χάρτη του παρόντος και του μέλλοντος.

Το υπουργείο Πολιτισμού και οι αρμόδιοι φορείς, όπως γράφει, "πρέπει άμεσα να λάβουν τις αναγκαίες εκείνες πρωτοβουλίες και να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αποσταλεί στην UNESCO το απαραίτητο υλικό τεκμηρίωσης που θα αναδεικνύει την ουσιαστική ανάγκη για να συμπεριληφθεί η Μακρόνησος ανάμεσα στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς ανά τον κόσμο υπό την αιγίδα της UNESCO".

Διπλή λοιπόν η σημασιοδότηση της αυριανής εκδήλωσης, συμπυκνώνεται στην ανάγκη διατήρησης και προστασίας της ιστορικής μνήμης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL