Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.8°C25.8°C
3 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.5°C23.8°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.8°C22.1°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
23 °C
21.5°C23.8°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.1°C24.1°C
2 BF 43%
Ντεφιλέ 3.000 χρόνων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ντεφιλέ 3.000 χρόνων

Το φόρεμα της περίφημης "Μυκηναίας", οι ενδυμασίες των γυναικών που συνθέτουν την "Ελεφάντινη τριάδα", ρούχα που έρχονται από τον μακρινό μινωικό και μυκηναϊκό κόσμο, επισκέπτονται τις "Αμέτρητες όψεις του Ωραίου" και στήνουν μια γέφυρα ωραιότητας και οικειότητας ανάμεσα στην προϊστορική αρχαιότητα και τη σημερινή εποχή.

Από την Τρίτη 26 Ιουνίου ώς την Κυριακή 8 Ιουλίου στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου, ανάμεσα στα αρχαία εκθεματα παίρνουν τη θέση τους κούκλες ντυμένες με φορεσιές από το παρελθόν, τις πειραματικές ανασυνθέσεις δηλαδή μινωικών και μυκηναϊκών ενδυμασιών που δημιούργησε η ερευνήτρια αρχαιολόγος Μπερνίς Τζόουνς, δρ. του Ινστιτούτου Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης μετά από λεπτομερή μελέτη των αναπαραστάσεών τους στις τοιχογραφίες και τη μικρογλυπτική, και οι πιθανές τους όψεις παρουσιάζονται στη δράση Πειραματικής Αρχαιολογίας "Ενδυμασίες του προϊστορικού Αιγαίου" που πλαισιώνει την περιοδική έκθεση "Αμέτρητες όψεις του Ωραίου".

Όποιοι βρεθούν στους εκθεσιακούς χώρους του ΕΑΜ θα έχουν την ευκαιρία για πρώτη φορά να δουν και να βιώσουν μια πιθανή όψη των ενδυμάτων που αναπαριστώνται σε εμβληματικές αρχαίότητες του μουσείου, όπως η ελεφάντινη τριάδα από τις Μυκήνες, το ελεφάντινο γυναικείο ειδώλιο από την Πρόσυμνα και η περίφημη Μυκηναία. Στις ειδικές ξεναγήσεις η Μπερνίς Τζόουνς και οι αρχαιολόγοι του Μουσείου, θα κάνουν παρουσιάσεις και επιδείξεις των τμημάτων κάθε φορεσιάς αλλά και του τρόπου ανασύνθεσής τους.

"Αυτό που φαντάζει πολύ μακρινό και απλησίαστο στον επισκέπτη, ο οποίος θαυμάζει την τοιχογραφία της 'Μυκηναίας' ή την 'Ελεφάντινη τριάδα' γυναικών, έρχεται κοντά μας, γίνεται οικείο και χειροπιαστό. Αυτό επιδιώκουμε μέσα από τις δράσεις της Πειραματικής Αρχαιολογίας, που πλαισιώνουν την περιοδική έκθεση Αμέτρητες Όψεις του Ωραίου, να δώσουμε τη δυνατότητα στους επισκέπτες μας να αγγίξουν πτυχές του αρχαίου κόσμου που ίσως δεν έχει εντελώς χαθεί" επισημαίνει η διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Μαρία Λαγογιάννη.

"Με τις δράσεις της Πειραματικής Αρχαιολογίας θέλουμε να σπάσουμε κάποιες προκαταλήψεις για τον αρχαίο κόσμο. Αυτός ο κόσμος δεν ήταν λευκός όπως τα αγάλματα που βλέπουμε σήμερα, ήταν πολύχρωμος όπως απέδειξε η έρευνα, είχε χρώματα, μυρωδιές και αρώματα, περίτεχνα κοσμήματα αλλά και πλουμιστά ρούχα που φορούσαν γυναίκες που ήθελαν να δείχνουν όμορφες όπως οι σημερινές" λέει και εξηγεί ότι "η πειραματική αρχαιολογία μάς επιτρέπει να νιώσουμε μεγαλύτερη οικειότητα και κατά συνέπεια να αγαπήσουμε και να νιώσουμε την ανάγκη να προστατεύσουμε αυτόν τον κόσμο, τη μεγάλη κιβωτό μνήμης του ανθρώπινου πολιτισμού που κλείνει μέσα του ένα μουσείο". Είναι ένα "γοητευτικό βίωμα που διώχνει τον φόβο και το δέος που μπορεί να εμφυσήσουν οι κανόνες ασφαλείας του μουσείου, οι οποίοι απαγορεύουν το άγγιγμα των αρχαίων έργων. Στο κάτω κάτω της γραφής, όλα τα εκθέματα ενός μουσείου είναι έργα ανθρώπων που έζησαν πριν από μας, δεν είναι κάτι ξένο".

Οι παρουσιάσεις και επιδείξεις των ενδυμασιών θα γίνουν στις 26 (4 μ.μ.), 28 και 30 Ιουνίου (12 μ.) και στις 3 (4 μ.μ.), 5 και 8 Ιουλίου (12 μ.), ενώ την Τετάρτη 27 Ιουνίου (6 μ.μ.) η Μπερνίς Τζόουνς θα δώσει διάλεξη στα αγγλικά σχετικά με την πειραματική της έρευνα στο αμφιθέατρο του Αρχαιολογικού Μουσείου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL