Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.1°C18.0°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.8°C14.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C15.5°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 76%
Εννέα κεράκια έσβησε το Μουσείο Ακρόπολης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εννέα κεράκια έσβησε το Μουσείο Ακρόπολης

Αύξηση επισκεπτών, συνεργασία με τα Μουσεία της Σαγκάης και της Απαγορευμένης Πόλης στο Πεκίνο, κατασκευή της διαδρομής που θα αναδείξει την υπόγεια ανασκαφή και τη δημιουργία του Ψηφιακού Μουσείου, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων χθες -ανήμερα των ένατων γενεθλίων του Μουσείου Ακρόπολης- ο πρόεδρός του Δημήτρης Παντερμαλής.

Αναφερόμενος στη μεγάλη έκθεση από το Μουσείο της Απαγορευμένης Πόλης του Πεκίνου, τον προσεχή Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε πως θα περιλαμβάνει τρία βασιλικά διαμερίσματα με όλον τον εξοπλισμό τους, έτσι ώστε να παρουσιαστεί με τον καλύτερο τρόπο η περίφημη περίοδος του 18ου αιώνα και του αυτοκράτορα Τσιανλόγκ, ενός σπάνιου ηγέτη, που εργάστηκε για την ενοποίηση της αυτοκρατορίας του, διαθέτοντας ταυτόχρονα και καλλιτεχνικές ευαισθησίες, αφού υπήρξε ζωγράφος, ποιητής και συλλέκτης.

Όσον αφορά την ανάδειξη της ανασκαφής κάτω από το Μουσείο, ο κ. Παντερμαλής, δήλωσε πως αν όλα πάνε καλά, την επόμενη χρονιά, στα δέκατα γενέθλια, θα γίνει παρουσίασή της με μέρος των κινητών ευρημάτων της, αποκαλύπτοντας, πως στην παρούσα φάση των κατασκευών, δομείται η περιήγηση σε ένα επίπεδο με την κατασκευή μιας μεγάλης εξέδρας και μιας σειράς από πασαρέλες, έτσι ώστε ο επισκέπτης να περιηγείται ανάμεσα στα ευρήματα.

Ο πρόεδρος του Μουσείου δεν παρέλειψε να σταθεί και στο πρόγραμμα «Ψηφιακό Μουσείο της Ακρόπολης», το οποίο, όπως είπε, προχωράει εντατικά, με πάρα πολλές εφαρμογές, οι οποίες θα υλοποιηθούν με όριο του χρόνου τέτοιο καιρό, έτσι ώστε το Μουσείο της Ακρόπολης να περάσει στο μεγαλύτερο μέρος του στο Διαδίκτυο και το περιεχόμενό του να είναι προσβάσιμο σε ευρύτερο κοινό.

Αναφερόμενος στις δύο περιοδικές εκθέσεις του Μουσείου κατά το διάστημα του χρόνου που πέρασε, σημείωσε πως στην έκθεση «εmotions, ένας κόσμος συναισθημάτων», που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από το Ίδρυμα Α. Ωνάσης στη Νέα Υόρκη και ξαναστήθηκε ενταγμένη σε νέο σκηνικό περιβάλλον στο Μουσείο Ακρόπολης, τονίστηκε η παρουσίαση των συναισθημάτων, όπως αυτά απεικονίζονται στα έργα τέχνης. Στην έκθεση για την Ελευσίνα και τα μεγάλα μυστήρια που συντελούνταν εκεί, η οποία ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες, διευκρίνισε πως σε αυτήν "εφαρμόστηκε η άποψη πως μια έκθεση που σχετίζεται με συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο, καλό είναι να παρουσιάζει και τον αρχαιολογικό χώρο, αλλά να δίνει και μια ιδέα του φυσικού περιβάλλοντος. Γιατί όλα αυτά, ιστορικό και φυσικό περιβάλλον, αρχαιολογικός χώρος, κτήρια, αρχαία και κινητά ευρήματα, αποτελούν μια ενότητα. Αυτό είναι ένα προνόμιο που δεν το εκμεταλλευόμαστε αρκετά στη χώρα μας. Είναι η ειδοποιός διαφορά από μουσεία του εξωτερικού, τα οποία εμπλουτίζουν τις συλλογές τους, συνήθως, με ύποπτες προελεύσεις από όλον τον κόσμο. Εμείς εδώ έχουμε αυτήν τη δυνατότητα: Την αυθεντική σχέση ανάμεσα στο μουσείο και στα ευρήματα, κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον για τον σύγχρονο επισκέπτη, που, όμως, είναι και επιστημονικά σωστό. Διότι κάθε εύρημα αναφέρεται και στη συγκεκριμένη θέση που αποκαλύφθηκε όταν έγιναν ανασκαφές».

Σε σχέση με την επισκεψιμότητα, παρουσίασε θετικό πρόσημο, καθώς περισσότεροι από 1,6 εκατομμύρια ήταν οι επισκέπτες του Μουσείου τη χρονιά που πέρασε, από τον Ιούνιο του 2017 έως τον Μάιο του 2018.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL