Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.8°C24.7°C
4 BF 37%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
15.8°C20.5°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.9°C18.3°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.1°C21.9°C
3 BF 35%
Δημοσία δαπάνη η κηδεία του Σπύρου Ασδραχά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δημοσία δαπάνη η κηδεία του Σπύρου Ασδραχά

Δημοσία δαπάνη θα πραγματοποιηθεί η πολιτική κηδεία του Σπύρου Ασδραχά την Πέμπτη στις 14:00 στο Α’ νεκροταφείο Αθηνών, μετά από πρόταση του Αλέξη Τσίπρα.

Μία ημέρα αργότερα, την Παρασκευή στις 13:00, θα πραγματοποιηθεί η ταφή του στη Λευκάδα.

Τη βαθειά θλίψη του για την απώλεια «ενός από τους σημαντικότερους ιστορικούς του τόπου» εξέφρασε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ο οποίος προσθέτει ότι «ο Σπύρος Ασδραχάς, ήταν ένας σπουδαίος διανοούμενος που με την επιστημονική του παρακαταθήκη και τις καίριες παρεμβάσεις του αφήνει ανεξίτηλο ιστορικό στίγμα στην κοινωνική ζωή και στην επιστήμη».

Ο ίδιος εκφράζοντας τα θερμά συλλυπητήρια του στην οικογένεια και τους οικείους του υπογραμμίζει ότι ο Σ .Ασδραχάς «δεν αρκέστηκε στις πολύπλευρες επιστημονικές μελέτες του, κυρίως γύρω από ζητήματα σχετικά με την οικονομική ιστορία, αλλά ήταν πάντοτε παρών με έναν δημόσιο καυστικό και κριτικό λόγο. Ήταν συνεχώς παρών στο μέτωπο κατά του εθνικισμού, αλλά και στους αγώνες και στην αγωνία για την Αριστερά με την οποία συμπορεύτηκε με ήθος και αξιοπρέπεια».

«Ο Σπύρος Ασδραχάς δίδασκε. Δίδασκε πρώτα απ’ όλα την επιστήμη του στους πολλούς μαθητές και μαθήτριες του. Δίδασκε ιστορία και τις χρήσεις της. Αλλά δίδασκε ότι η ιστορία δεν μπορεί να αποτελεί εργαλείο για τη μία ή την άλλη χρήση. Γιατί η ιστορία συνιστά απλώς συνθήκη αυτογνωσίας. Δίδασκε πως την ιστορία δεν την φτιάχνουν οι ηγέτες αλλά ο καθημερινός μόχθος των απλών ανθρώπων. Όπως αυτός ο μόχθος εντάσσεται σε απρόσωπους μηχανισμούς και σε σύνθετες κοινωνικές σχέσεις. Που είναι εκμεταλλευτικές αλλά μπορούν να γίνουν και απελευθερωτικές. Και ότι οφείλουν να γίνουν απελευθερωτικές» τονίζει ο Αριστείδης Μπαλτάς

Ο ίδιος σημειώνει ότι «ο Σπύρος Ασδραχάς δίδασκε όχι μόνο με τη γνώση, την επίγνωση και την εντυπωσιακή ευρυμάθειά του που αφορούσε καθετί το ανθρώπινο. Δίδασκε και με το ήθος, τη σεμνότητα, τους χαμηλούς τόνους και το παράδειγμά του. Δίδασκε όλους μας και κυρίως τους αριστερούς. Γιατί ενσάρκωνε τι μπορεί να κάνει και τι μπορεί να είναι ένας αριστερός επιστήμονας. Με την πιο μεστή σημασία και των δύο λέξεων. Η απώλεια ενός τέτοιου δασκάλου δεν αναπληρώνεται. Γιατί κάθε κρίσιμη στιγμή όλοι θα ρωτάμε: ΄΄τι θα έλεγε σήμερα ο Σπύρος, αν ζούσε;’’».

Για «πολυδιάστατη προσωπικότητα, με στέρεο λογοτεχνικό και φιλολογικό υπόβαθρο. Με το έργο του συνέδεσε την ξένη ιστορική βιβλιογραφία με την ελληνική, δημιουργώντας στην ουσία μια δική του ιστορική σχολή, κινούμενος σε πολλαπλά επίπεδα, από το τοπικό στο περιφερειακό, στο εθνικό και στο διεθνές» κάνει λόγο η Εταιρεία Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας (ΕΜΙΑΝ) εκφράζοντας την «ανείπωτη θλίψη» της για την απώλεια του «μεγάλου ιστορικού Σπύρου Ασδραχά». 

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «υπήρξε ένας από τους αναγεννητές της επτανησιακής κουλτούρας, την οποία μελέτησε και συνέδεσε με τον δυτικοευρωπαϊκό διαφωτισμό και τον πολιτισμό».

«Ήταν πάντοτε κοντά στους νέους ερευνητές, τους νέους ιστορικούς και πάσχιζε για την προαγωγή του διαχρονικού ρόλου της νεολαίας στην ελληνική κοινωνία. Οι σκέψεις και οι προτάσεις του για την αναδιοργάνωση των ιστορικών σπουδών για τη νεολαία μάς βοήθησαν πολύ και γονιμοποιήθηκαν αρκετά στα πλαίσια του ερευνητικού έργου της ΕΜΙΑΝ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL