Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.4°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.8°C13.3°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.1°C19.8°C
6 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
22.7°C25.8°C
4 BF 39%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
13.4°C13.5°C
1 BF 92%
Οι ανασκαφές και οι άνθρωποί τους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι ανασκαφές και οι άνθρωποί τους

Από την αποκάλυψη της Οικίας του Διονύσου στη Δήλο (1904)

Γοητευτικές ιστορίες για τους ακούραστους εργάτες του δύσκολου και πολύπλοκου έργου της διάσωσης των μνημείων των Κυκλάδων αλλά και όλους αυτούς που συμμετείχαν ενεργά στην πρόσληψή τους αφηγείται η έκθεση «Κυκλαδικά στιγμιότυπα, από τα μνημεία και τους ανθρώπους τους» που εγκαινιάζεται στις 8 μ.μ. στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, σε συνδιοργάνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και της Γαλλικής Σχολής Αθηνών.

Μέσα από ευρήματα μουσείων των Κυκλάδων, ιδρυμάτων της Εκκλησίας της Ελλάδας αλλά και πρωτότυπο αρχειακό και φωτογραφικό υλικό, θα παρουσιαστούν επιλεγμένα «στιγμιότυπα» με πρωταγωνιστές ανθρώπους που εργάστηκαν για την αποκάλυψη, προστασία και ανάδειξη του μοναδικού αρχαιολογικού και πολιτιστικού πλούτου των νησιών από τα τέλη του 19ου αιώνα έως σήμερα. Πρόκειται για μοναδικά αρχαιολογικά εκθέματα, τα περισσότερα από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά.

Ένας δεύτερος άξονας της έκθεσης είναι αφιερωμένος σε μια εμβληματική μορφή της αρχαιολογίας των Κυκλάδων, τον Νικόλαο Ζαφειρόπουλο, που εργάστηκε με συνέπεια έως το τέλος της ζωής του για την προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου των νησιών. Στο έργο του συγκαταλέγεται και η ανασκαφή του νεκροταφείου της αρχαίας Θήρας στη Σελλάδα, από όπου παρουσιάζονται για πρώτη φορά επιλεγμένα ευρήματα, όπως το εντυπωσιακό ομοίωμα οικίσκου από γυναικεία ταφή με 103 αντικείμενα - μικρογραφία θηραϊκού νοικοκυριού της εποχής.

Η τελευταία ενότητα ρίχνει φως στις συντονισμένες προσπάθειες εντοπισμού, προστασίας και συντήρησης σημαντικών βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων αλλά και μοναδικών αντικειμένων εξέχουσας ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας. Μεταξύ των εκθεμάτων, δύο άγνωστες έως σήμερα βυζαντινές εικόνες, αποτοιχισμένες βυζαντινές τοιχογραφίες και μια εικόνα βυζαντινής τεχνοτροπίας του Εl Greco που εντοπίστηκε στη Σύρο το 1983. Εξέχον έκθεμα της ενότητας, το εξαιρετικό ψηφιδωτό έμβλημα από την οικία του Διονύσου που εκτίθεται για πρώτη φορά στην Αθήνα.

Η έκθεση θα παραμείνει στους χώρους της Villa Ilissia του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Η έκθεση εγκαινιάζεται στο πλαίσιο δράσεων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων που διοργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων με τίτλο «Οι Κυκλάδες στην Αθήνα», στις οποίες περιλαμβάνεται η αποψινή παρουσίαση του καταλόγου της έκθεσης «Vanity. Ιστορίες κοσμημάτων από τις Κυκλάδες» και ένα διεθνές συνέδριο με τίτλο «Περί των Κυκλάδων νήσων: Το Αρχαιολογικό Έργο στις Κυκλάδες» από σήμερα έως και την Κυριακή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL