Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
Στο φως προϊστορικός οικισμός στη Σαντορίνη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στο φως προϊστορικός οικισμός στη Σαντορίνη

Προϊστορικός οικισμός που προσθέτει σημαντικά στοιχεία για το νησιωτικό σύμπλεγμα Θήρας - Θηρασιάς κατά τις πρώιμες φάσεις της Εποχής του Χαλκού και τη μορφή της καλδέρας πριν από την έκρηξη αποκαλύφθηκε κατά τις ανασκαφές στη θέση Κοίμηση στο νοτιοανατολικό άκρο της Θηρασιάς. Ο οικισμός βρίσκεται σχεδόν σε επαφή με το νεότερο μοναστήρι της Κοίμησης, η δε ανασκαφή φέρνει στο φως έναν πρωτοκυκλαδικό και μεσοκυκλαδικό οικισμό της τρίτηςκαι των αρχών της δεύτερηςχιλιετίας π.Χ., με μέτωπο προς την καλντέρα στα ανατολικά και το Ασπρονήσι στα νότια. Ένα μέρος του οικισμού έχει διαβρωθεί και παρασυρθεί στον γκρεμό κατά τη γεωλογική απόσπαση της Νήσου Θηρασιάς από το Ασπρονήσι ως αποτέλεσμα της μεγάλης μινωικής ηφαιστειακής έκρηξης.

Οι εργασίες αποκάλυψαν σειρά κτισμάτων ποικίλων σχεδίων, των οποίων κοινό στοιχείο είναι η αξιοποίηση των βράχων και του φυσικού χώρου ως πλαισίου και συστατικού στοιχείου των θεμελίων και του σκελετού των οικοδομημάτων.

Μεγάλοι ηφαιστειακοί βράχοι αναδύονται σε όλη την επιφάνεια, ορίζουν τα αναχώματα της πλαγιάς, διαμορφώνουν τις διαθέσιμες για δόμηση επιφάνειες και ενσωματώνονται στις κατασκευές. Η δόμηση είναι πυκνή και τα κτίσματα σαν να αγκιστρώνονται το ένα στο άλλο, με εξέδρες λίθινες μεταξύ τους, που διαμορφώνουν τα κλιμακωτά αναχώματα της πλαγιάς. Ηφαιστειακά υλικά χρησιμοποιήθηκαν επίσης στη δόμηση, ως υπόστρωμα των δαπέδων, ενώ πλάκες από τα κατώτερα και παλιότερα γεωλογικά στρώματα της Θηρασιάς χρησιμοποιήθηκαν ως πλάκες οροφής.

Κατά την ανασκαφή ολοκληρώθηκε η αποκάλυψη ενός ελλειψοειδούς κτηρίου με μνημειακά χαρακτηριστικά. Επάλληλα δάπεδα, κυρίως της Πρώιμης αλλά και της Μέσης Εποχής του Χαλκού, ανασκάφηκαν σε διάφορους χώρους του οικισμού, δίνοντας σημαντικά στοιχεία για την οργάνωση στον χώρο καθώς και τη διαδοχή των φάσεων κατοίκησης. Τα ευρήματα περιλαμβάνουν κεραμική, εργαλεία λίθου, οστά, ξύλο και άλλα οργανικά κατάλοιπα.

Από ό,τι φαίνεται από τα υλικά τεκμήρια, η οικονομία εξαρτιόταν από τις καλλιέργειες και την κτηνοτροφία. Από το πλήθος των εργαλείων και τα μεγάλα αποθηκευτικά αγγεία συμπεραίνεται ότι η πρακτική διαφοροποιημένων καλλιεργειών υπήρξε η βάση της διατροφής μαζί με τα προϊόντα της κτηνοτροφίας (γάλα και κρέας) και τους θαλάσσιους πόρους.

Ως προς τις τεχνικές, κυρίως μαρτυρείται η υφαντική και η νηματουργία καθώς και η τεχνολογική παραγωγή προϊόντων οψιανού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL