Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C22.3°C
4 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
14 °C
13.1°C16.1°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C28.2°C
6 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
30 °C
27.2°C29.8°C
6 BF 21%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 82%
Ξημερώνοντας... απελευθέρωση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ξημερώνοντας... απελευθέρωση

Ιστορική και ημέρα μνήμης η σημερινή για τη συντριβή του φασισμού και την απελευθέρωση της Αθήνας από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, τιμάται και γιορτάζεται με μια σειρά εκδηλώσεων και δράσεων σε ολόκληρη την πόλη, που πραγματοποιείται για τρίτη συνεχή χρονιά υπό τον τίτλο «12 Οκτωβρίου 1944, η Αθήνα ελεύθερη».

Στις 11 το πρωί θα γίνει η τελετή έπαρσης της ελληνικής σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Κεντρικός τόπος εκδηλώσεων και δράσεων αναδεικνύεται το Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων, πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ, στο Πάρκο Ελευθερίας, όπου στις 7 το απόγευμα ο Φοίβος Δεληβοριάς και η Ματούλα Ζαμάνη θα παρουσιάσουν τη συναυλία «Αθήνα, ανοχύρωτη πόλη», στο Κτήριο 6.

Στον ίδιο χώρο φιλοξενείται έως τις 29του μήνα η έκθεση «Αθήνα 1940-1944. Η πόλη και οι άνθρωποί της. Πόλεμος, Κατοχή, Αντίσταση, Απελευθέρωση» σε επιστημονική επιμέλεια Γιάννη Γκλαβίνα, Τάσου Σακελλαρόπουλου και Μενέλαου Χαραλαμπίδη και καλλιτεχνική του Παύλου Θανόπουλου.

Μία διαφορετική ματιά των όσων συνέβησαν στην κατοχική Αθήνα παρουσιάζει η έκθεση κόμικς «Ένα γλυκό ξημέρωμα. Ιστορίες κόμικς για την κατοχική Αθήνα» με τη συμμετοχή εικονογράφων όπως οι Τόμεκ Γιοβάνης, Γιώργος Γούσης, Σπύρος Δερβενιώτης, Πέτρος Ζερβός, Δημήτρης Καμένος, Λέανδρος, Τάσος Μαραγκός, Θοδωρής Μπαργιώτας, Αλέξια Οθωναίου, Αλέκος Παπαδάτος, Θανάσης Πέτρου, Soloup, Γιώργος Τραγάκης, Γιώργος Φαραζής και Πέτρος Χριστούλιας.

Σε μια βόλτα στην ιστορία της κατεχόμενης Αθήνας θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν όσοι πάρουν μέρος στον ιστορικό περίπατο που διοργανώνεται το πρωί της Κυριακής 15 Οκτωβρίου. Ο περίπατος με τίτλο «Αντίσταση και Δωσιλογισμός στην κατεχόμενη Αθήνα», με οδηγό τον ιστορικό Μενέλαο Χαραλαμπίδη, περιλαμβάνει περιήγηση σε σημαντικά τοπόσημα της κατεχόμενης Αθήνας με μικρές επί τόπου αφηγήσεις από τον ιστορικό που θα αποκαλύπτουν πτυχές των γεγονότων, φωτίζοντας τις συνθήκες της κατοχής και της αντίστασης.

Η αφετηρία είναι στα Προπύλαια στις 11 το πρωί, με ελεύθερη συμμετοχή.

Διαδοχικές στάσεις του περιπάτου θα είναι η συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Ομήρου με αναφορά στη μεγαλύτερη αντιστασιακή διαδήλωση της Κατοχής στις 22 Ιουλίου 1943. Θα ακολουθήσει η οδός Σταδίου 15 (κτήριο ΟΤΕ), όπου θα γίνει συζήτηση για την πρώτη μεγάλη απεργία στις 12 Απριλίου 1942. Η συνέχεια θα είναι στην οδό Παπαρηγοπούλου 3-5, στην Πλατεία Κλαυθμώνος, όπου θα σχολιαστεί η δράση των Ελληνικών Ες-Ες. Στον αριθμό 3 της οδού Σανταρόζα θα παρουσιαστούν πληροφορίες για τις γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας και κατασκοπίας και τους Έλληνες πράκτορες. Στη διασταύρωση των οδών Πατησίων και Γλάδστωνος θα γίνει αναφορά στη δράση της φιλοναζιστικής οργάνωσης ΕΣΠΟ και την ανατίναξη των γραφείων της από την αντιστασιακή οργάνωση ΠΕΑΝ. Στη συμβολή των οδών Μπουμπουλίνας και Τοσίτσα θα αναφερθεί ο αγώνας ενάντια στην πολιτική επιστράτευση και η κατάληψη του υπουργείου Εργασίας, που οδήγησε στην απόσυρση του μέτρου από τις αρχές κατοχής.

Στις δράσεις περιλαμβάνονται και δύο επιμορφωτικά σεμινάρια με τίτλο «Στα βάθη του καθημερινού», στα οποία προσεγγίζεται η κοινωνία της περιόδου 1940-44, σειρά ομιλιών και συζητήσεων από επιστήμονες, που καλύπτουν ευρύ φάσμα της ιστορίας της Κατοχής, της Αντίστασης και της Απελευθέρωσης, αλλά και μουσικές εκδηλώσεις.

Οι εκδηλώσεις οραγνώνονται και συντονίζονται από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, την Περιφέρεια Αττικής, τον Δήμο Αθηναίων, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και την ΕΡΤ.

Διαδηλωτές διασχίζουν τη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Πεσμαζόγλου τις ημέρες της Απελευθέρωσης, Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL