Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.1°C17.0°C
2 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C15.3°C
0 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
9.0°C13.8°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.1°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
8 °C
7.9°C14.1°C
0 BF 87%
Τα όγδοα γενέθλιά του γιορτάζει το Μουσείο Ακρόπολης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα όγδοα γενέθλιά του γιορτάζει το Μουσείο Ακρόπολης

Με αυξημένα μέτρα ασφαλείας γιορτάζει το Μουσείο Ακρόπολης τα όγδοα γενέθλιά του, όπως αποκάλυψε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Δ.Σ. Δημήτρης Παντερμαλής, αφού έτσι προστάζουν οι ανήσυχοι καιροί παντού στον κόσμο, χωρίς ωστόσο να μπει σε λεπτομέρειες. “Προσπαθούμε να κρατήσουμε την ισορροπία, δυστυχώς οι καιροί που ζούμε μας επιβάλλουν να κάνουμε πράγματα που δεν θα θέλαμε” διευκρίνισε.

Γενέθλιο πρόγραμμα

Παρουσιάζοντας τον απολογισμό των οκτώ χρόνων αλλά και το σημερινό γενέθλιο πρόγραμμα, ο κ. Παντερμαλής ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της ημέρας το Μουσείο θα γιορτάσει με παρουσίαση σε μεγάλη οθόνη στο ισόγειο ενός βίντεο για τα σπήλαια της Ακρόπολης και των ευρημάτων τους. “Για πρώτη φορά, λόγω γενεθλίων, παρουσιάζονται τα πρώτα επτά μεγάλα σπήλαια γύρω από την Ακρόπολη και τα ευρήματά τους που εκτίθενται στην αίθουσα των κλιτύων” επεσήμανε. Οι εκθεσιακοί χώροι του μουσείου και το εστιατόριο θα παραμείνουν ανοιχτά από το πρωί έως τα μεσάνυχτα και η είσοδος θα είναι ελεύθερη από τις 8 το βράδυ και μετά.

Ο κ. Παντερμαλής αναφέρθηκε στο “πρώτο μουσείο πρωτότυπων έργων με χρώμα”, στις περιοδικές εκθέσεις “ολιστικής αντιμετώπισης, ενταγμένες στον αρχαιολογικό χώρο και το περιβάλλον”, στην καθιέρωση ενός είδους μινιμαλιστικών εκθέσεων με ένα έκθεμα, καθώς και στην προσεχή παρουσίαση του Μουσείου της Σαγκάης.

Αναφορικά με την αρχαιολογική ανασκαφή, διευκρίνισε πως έχει τελειώσει, "ορισμένα θέματα έχουν περάσει από το ΚΑΣ", όπως είπε, "και ο πλήρης φάκελος βρίσκεται στο ΥΠΠΟ για έγκριση με την ελπίδα μέσα στο καλοκαίρι να αρχίσουν οι εργασίες. Στόχος είναι στα 10 χρόνια του Μουσείου να πάμε βόλτα στην ανασκαφή με την κ. Ελευθεράτου”.

Η επιστροφή των γλυπτών

Σε ερώτηση για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται το θέμα της επιστροφής των γλυπτών, ο κ. Παντερμαλής απάντησε πως είναι κάτι που “το χειρίζεται το ΥΠΠΟ. Το Μουσείο καλλιεργεί την προσπάθεια να κρατηθεί ζωντανό το θέμα και να εξηγηθεί στο διεθνές κοινό τι σημαίνει συνένωση. Το θέμα είναι η ακεραιότητα των γλυπτών και η συνεχής αποκατάστασή τους”, όπως είπε.

Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα με τις μετόπες του Παρθενώνα και τις τρισδιάστατες σαρώσεις ώστε “το κοινό να καταλαβαίνει τι είναι οι αυτές οι μετόπες και οι 15 που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο”.

Μίλησε για τη “μεγάλη πρόοδο που έχει γίνει στον τομέα του χρώματος με τον εξοπλισμό ειδικών μηχανημάτων για την αποκατάστασή τους. Τελικός στόχος είναι το Μουσείο Ακρόπολης να είναι το πρώτο στον κόσμο που έχει τα περισσότερα πρωτότυπα χρώματος” σημείωσε.

Κομμάτι του βράχου η Ακρόπολη

Χαρακτήρισε το μουσείο κομμάτι του βράχου της Ακρόπολης και του αρχαιολογικού χώρου, “κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο ως προς την περιγραφή, αλλά και ως προς την ουσία των πραγμάτων. Ξεκινήσαμε συστηματικά να αναζητούμε το ημερολόγιο της ανασκαφής, για καθένα από τα ευρήματα, ένα σύνολο των οποίων προέρχεται από τις υπώρειες της Ακρόπολης", όπως είπε.

Μίλησε για τον “νέο χαρακτήρα” των περιοδικών εκθέσεων με έργα από περιφερειακά μουσεία της Σαμοθράκης και της Δωδώνης, “ όπου το έκθεμα εντάσσεται σε έναν αρχαιολογικό χώρο και σε ένα περιβάλλον”.

Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της ψηφιοποίησης, που όπως είπε έχει προχωρήσει, καθώς και στα εκπαιδευτικά προγράμματα, στη δημόσια συζήτηση για το θέμα του φωτός με συνομιλητή τον Μπομπ Ουίλσον, ο οποίος χάρισε στο μουσείο το έργο του La Traviata, αλλά και στη δωρεά της βιβλιοθήκης του διάσημου αρχαιολόγου Γιώργου Δεσπίνη με τους 5.000 τόμους.

Σε ερώτηση για την τοποθέτηση διευθυντή, ο κ. Παντερμαλής απάντησε πως “αισίως το μουσείο έχει δυο εργαζομένους και πάμε και για τρίτο" εξηγώντας πως πρόκειται για "δυο συντηρητές και έναν αρχαιολόγο, καθώς το εδώ και οκτώ χρόνια προσωπικό, αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου, προέρχεται από τον Οργανισμό Ανέγερσης".

Ο κ. Παντερμαλής έκλεισε τον απολογισμό των οκτώ χρόνων ευχαριστώντας το ενάμισι εκατομμύριο ανθρώπους, Έλληνες και ξένους, που επισκέφθηκαν φέτος το μουσείο αλλά και τα έντεκα εκατομμύρια καθ΄όλη τη διάρκεια της οκτάχρονης λειτουργίας.

Απόψε στις 9 μ.μ. οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια συναυλία στον προαύλιο χώρο του μουσείου με ελληνικά τραγούδια από την Ορχήστρα Νέων του Κέντρου Γραμμάτων & Τεχνών Δίου. Την ορχήστρα θα διευθύνει ο μαέστρος Νίκος Πατρής. Σολίστ θα είναι ο Βασίλης Λέκκας, η Alexandra Gravas, ο Μπάμπης Βελισάριος και η Φιλιώ Σέρβου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL