Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.1°C
4 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.5°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.0°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.9°C18.9°C
2 BF 45%
Σημαντική Βράβευση για την ανασκαφή στο λιμάνι της Θάσου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σημαντική Βράβευση για την ανασκαφή στο λιμάνι της Θάσου

Μια σημαντική διάκριση, το Μεγάλο Βραβείο Αρχαιολογίας, απέσπασε η ανασκαφή της παλαιοχριστιανικής αστικής έπαυλης, που πραγματοποιούν στον οικιστικό ιστό του λιμανιού της Θάσου η Γαλλική Σχολή Αθηνών και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας - Θάσου. Το ετήσιο αρχαιολογικό βραβείο που θέσπισε το ίδρυμα "La Fondation Simone & Cino Del Duca œuvre" της Γαλλίας απονέμεται σε γαλλικές επιστημονικές αποστολές που δραστηριοποιούνται εντός ή εκτός χώρας και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο αξίας 150.000 ευρώ.

Η συγκεκριμένη ανασκαφή έφερε στο φως την αστική έπαυλη που τα 1.400 τ.μ. του εμβαδού της αναδεικνύουν σε μια από τις μεγαλύτερες αστικές οικίες που ανεσκάφησαν στον βορειοελλαδικό χώρο. Η έπαυλη οικοδομήθηκε στις αρχές του 5ου αι., χρησιμοποιώντας θεμέλια και δάπεδα παλαιότερων οικιών και αναπτύσσεται στην πλαγιά του λόφου της ακρόπολης της αρχαίας πόλης της Θάσου, ανάμεσα στο Διονύσιο και το Αρτεμίδιο, στα βορειοανατολικά της αρχαίας αγοράς. Τυπολογικά ανήκει στις οικίες με αυλή γύρω από την οποία αναπτύσσονται οι διάφοροι χώροι της, ενώ κατά την ανασκαφή της αποκαλύφθηκαν πλήρως η βόρεια και η ανατολική πτέρυγα και δύο χώροι από τη νότια, καθώς η δυτική μαζί με την αυλή βρίσκεται κάτω από σύγχρονα σπίτια.

Η τελετή απονομής του βραβείου θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιουνίου στο Παρίσι.

Η ανασκαφή αποτελεί πρόγραμμα συνεργασίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας - Θάσου με τη Γαλλική Σχολή Αθηνών, υπό τη διεύθυνση της Σταυρούλας Δαδάκη εκ μέρους του υπουργείου Πολιτισμού και του Arthur Miller εκ μέρους της Γαλλικής Σχολής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL