Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Η μνήμη και η Αμφίπολη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η μνήμη και η Αμφίπολη

"Η αρχαιολογική επιστήμη, γοητευτική και δύσκολη, έχει τη δική της πειθαρχία και μεθόδους, είναι εργασία διεπιστημονική, σύνθετη και αθόρυβη και πρέπει να γίνεται χωρίς παρεμβάσεις" θυμόμαστε ότι έλεγε ο υπουργός Πολιτισμού τον περασμένο Νοέμβριο, όταν παρουσιάζονταν στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟ, από τους ανασκαφείς, τα σπουδαία ευρήματα του ασύλητου τάφου που εντοπίστηκε πλάι στο ανάκτορο του Νέστορα στην Πύλο.

Θυμούμενοι τα λόγια του υπουργού, αναμένουμε με πολύ ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις τόσο του ιδίου όσο και της ανασκαφέα του λόφου Καστά, επίτιμης εφόρου αρχαιοτήτων Σερρών Κατερίνας Περιστέρη, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στην ημερίδα για την αξιοποίηση των ευρημάτων της Αμφίπολης, που πραγματοποιεί αύριο Σάββατο η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Σερρών, μετά την ξενάγηση του υπουργού από την ανασκαφέα στο μνημείο και το Μουσείο Αμφίπολης.

Η μνήμη, άλλωστε, των ημερών της online ανασκαφής είναι ακόμα νωπή. Θυμόμαστε τις αντιδράσεις της επιστημονικής κοινότητας απέναντι στην πρωτοφανή διαχείριση της αρχαιολογικής έρευνας, την αρθρογραφία κυρίως της "Αυγής", τις αντιδράσεις του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, τη στάση τότε του ΣΥΡΙΖΑ, την αποστομωτική δήλωση του γ.γ. της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, ακαδημαϊκού Βασίλειου Πετράκου ότι "Οι ιστορικές πληροφορίες που θα μπορούσε να δώσει η ανασκαφή φαίνεται πώς χάθηκαν εξαιτίας της διεξαγωγής της από πρόσωπα που αγνοούν την επιστήμη και τη μέθοδό της"... Θυμόμαστε και τις επιθέσεις που δέχτηκε η "Αυγή" όταν αποκάλυπτε την έκθεση της αυτοψίας που πραγματοποίησε κλιμάκιο διευθυντών - αρχαιολόγων του υπουργείου Πολιτισμού και πανεπιστημιακού μηχανικού στον λόφο Καστά, που αναιρούσε τη χρονολόγηση στην οποία επιμένει η ανασκαφέας και εξέφραζε σοβαρές ενστάσεις για την ανασκαφική διαδικασία. Αυτά για να θυμόμαστε.

Κατά τα λοιπά, ο υπουργός Πολιτισμού στη διήμερη επίσκεψή του στην περιοχή θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Σερρών και τους επικεφαλής παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου, με τη Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ και το Τμήμα Πολιτισμού Σερρών και άλλους πολιτιστικούς φορείς της περιοχής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL